Mansur, İsrail'in Batı Şeria'daki yasa dışı yeni yerleşim yeri kararının uluslararası toplum tarafından kınandığını ve ABD'den de bu karara sert tepki geldiğini belirterek, "BM Güvenlik Konseyi de bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir." dedi.
Arap büyükelçileri ile bir araya geldiklerini ve İsrail'in yasa dışı yerleşimleri konusunda BMGK'da karar alınmasına yönelik bir strateji belirlenmesi üzerinde mutabık kaldıklarını ifade eden Mansur, "Yasa dışı yerleşimler barışı engelliyor ve derhal durdurulması gerekiyor." şeklinde konuştu.
Riyad Mansur, BMGK Başkanı ve diğer bütün üye ülkelerle istişarelerin ardından İsrail 'in yasa dışı yerleşimleri hakkında kapsamlı bir rapor ve karar tasarısı hazırlayacaklarını ve Arap Bakanlar Komitesinin bu konuyu takip edeceğini anlattı.
ABD YÖNETİMİNE ÇAĞRI
Mansur Obama yönetimine de çağrıda bulunarak, "ABD yönetiminden birkaç günceki açıklamalarının arkasında durmasını bekliyoruz." dedi.
İsrail yönetimi, geçtiğimiz hafta Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler için 98 yeni bina yapılmasını onaylamıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in yeni yerleşim kararını şiddetle kınamış, Beyaz Saray da alınan kararın Washington'da "hayal kırıklığı" yarattığını bildirmişti.
Görev süresi bu yılın sonunda dolacak olan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da İsrail'in yerleşim birimlerine yönelik verdiği sert tepkiyi takdir ettiklerini söyleyen Mansur, BMGK tarafından yeni Genel Sekreter adayı gösterilen daha önce BM Mülteciler Yüksek Komiserliği görevinde bulunan eski Portekiz Başbakanı Antonio Guterres'in de güçlü ve prensip sahibi birisi olarak Filistin sorunun çözümü konusunda aktif olacağını açıkladığını belirtti.
İsrail işgaline son vermeden Filistin sorununun çözülemeyeceğine, Filistin halkına zulmün bitmeyeceğine dikkati çeken Mansur, "Bunun için de uluslararası siyasi irade, İsrail'in yerleşim faaliyetlerini durdurması, kollektif bir müzakere süreciyle belirli bir zaman çerçevesi içinde Filistin'in bağımsızlığı gerek, ancak bu şekilde iki devletli bir çözüm bulunabilir." diye konuştu.
"BARIŞ İÇİN ELİMİZİ UZATIYORUZ"
Binlerce yıldır bu topraklarda yaşadıklarını ve barış için umutlarını asla kaybetmediklerini söyleyen Mansur şunları söyledi:
"Biz,barış için elimizi uzatıyoruz, diğer taraf da istekliyse biz hazırız. İstekli değillerse de bundan sonra olacakların sorumlusu onlar olacaktır."
İsrail-Filistin barışı için Fransa'nın başlattığı girişime ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Mansur, bu girişimin hayata geçirilmesi için Fransa ile yakından çalıştıklarını söyledi.
Mansur, ABD, Avrupa ve Rusya'ya da Fransa'nın barış girişiminin başarılı olabilmesi için daha aktif bir rol alması çağrısında bulundu.
Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre buralardaki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.
Batı Şeria'da ve Doğu Kudüs'te mevcut Yahudi yerleşim birimlerini sürekli genişleten İsrail, bunun "yeni yerleşim birimi inşa etmek anlamıma gelmediğini" savunuyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz