Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından geçen bir aydan uzun sürede muhaliflerin kontrolündeki Halep ve çevresinde yaşayan halk yavaş yavaş nefes almaya başladı.
Beşşar Esed rejiminin 3 yıldan bu yana Scud füzesi, vakum, misket ve varil bombalarıyla saldırdığı, Rus savaş uçaklarının da 30 Eylül'den beri bombaladığı Halep'te yerlerinden olan yüz binlerce kişi kente dönmeye başladı.
Suriye ordusuna ait savaş uçakları ile helikopterlerin harabeye çevirdiği onlarca semtte kısmi ve geçici ateşkesin ardından geçen bir ayın ardından sokaklarda az da olsa hareketlilik gözleniyor.
Kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların durdurulması anlaşmasının 27 Şubat'ta yürürlüğe girmesiyle, Halep ve çevresinde esnaf iş yerlerini açmaya, sokaklarda tezgahlarını kurmaya başladı.
Harabe olmuş evlerin önünde sebze ve meyve tezgahlarını açanlar, trafiğe çıkan arabalar, sokakta kahve ve yiyecek satan seyyar satıcılar, raylar üzerinde koyunlarını güden çobanlar Halep'te günlük yaşamdaki canlanmayı yansıtıyor.
Kent sakinlerinden Mustafa Ebu Salih, ateşkes anlaşmasından sonra Halep'te hareketlilik gözlenmeye başladığını söyledi.
Halep'te hayat normale dönüyor
Halkın kapalı olan iş yerlerini açmaya ve birçok alanda yeniden çalışmaya başladığını belirten Salih, "Daha önce çatışmalardan kaçan aileler ateşkesten sonra evlerine dönmeye başladı. Ateşkesten sonra Halep'te muhaliflerin denetiminde olan bölgelerde sokakta bir canlanma başladı.'' dedi.
Kentte dükkan, iş yerleri ve fırınların yavaş yavaş yeniden açıldığını ifade eden Salih, ''Halk artık alışverişini korkmadan yapıyor. Sanayi bölgeleri yeniden açıldı, kentte ticarette bir canlanma oldu. Ateşkesin olmasından memnunuz, iyi oldu'' diye konuştu.
Esed güçleri, 3 yıldan bu yana Scud füzesi, vakum, misket ve varil bombalarıyla saldırdığı Halep'te muhaliflerin denetimindeki bölgelerde onlarca semti harabeye çevirmiş, yüz binlerce kişiyi yerlerinden etmişti. Evleri yıkılan Halepliler kendilerini güvende buldukları kentin kuzey ve batı kesimlerine göç etmişti.
Rusya da, 30 Eylül'de DAEŞ ile mücadele kapsamında Suriye'de Esed rejimine destek vermeye başlamıştı. Rus ordusuna ait savaş uçaklarının, Halep merkez ile kentin güney ve kuzeyindeki muhalif bölgeleri yoğun bombardımanında yüz binlerce kişi Halep'in Azez ilçesine, halkın bir kısmı da kentin batı kesimlerine göç etmişti.
Kaynak: Diyarbakır Söz