Tarık Haşimi, önceki gün Bağdat’ta başlayan terör davasını değerlendirdi. Yargılanan korumaları, Haşimi’nin bizzat cinayete azmettirdiği ve iş bittikten sonra kendilerini kabul ederek para ödülü verdiğini öne sürüyor. Haşimi, “Bunlar, ağır işkenceler altında alınmış ifadeler, temelsiz iddialar.” diyerek suçlamaları bir kez daha reddetti. Anayasaya göre dokunulmazlığa sahip olmasına rağmen Bağdat dışında yargılanmasına itiraz etmeyeceğini dile getiren Haşimi, “Korumalarım, Maliki güçlerinin kontrol ve baskısından uzaklaşırsa serbestçe konuşacaklar. Maliki hükümeti gerçeklere ulaşmayı samimiyetle istiyorsa, yargılamayı Kerkük’e ya da Hanekin veya Anbar’a taşımalı.” ifadelerini kullandı.
Tarık Haşimi, Irak Kürdistan Demokratik Partisi lideri ve Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin bu süreçte kendisine verdiği desteğin benzerini Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri ve Cumhurbaşkanı Celal Talabani’den göremediğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi, "Umarım Talabani de benim davamla ilgili, Barzani’nin şu ana kadar takındığı tutumu sergiler. Bu şu ana kadar gerçekleşmedi ama ben hâlâ bunu umuyorum.” diyerek Talabani’ye sitemde bulundu.“MALİKİ KARŞITI SİYASİ OLUŞUM BÜYÜK BİR FIRSAT”
Irak’ın 2006’dan bu yana demokrasi yerine otokratik bir rejime doğru gitmekte olduğunu savunan Tarık Haşimi, “Maliki, gücü paylaşmaktan ziyade, gücü tek elde toplamaya çalışıyor. Böyle devam ederse kesinlikle yeni bir diktatörümüz olacak. Bu kadar fedakarlıklardan sonra kimse eskisi gibi bir diktatörün gelmesini kabul etmez.” dedi. Maliki’nin tutumuna rağmen Irak’ın bölünmesinin masada olmadığını vurgulayan Haşimi, geçtiğimiz ay Erbil’de toplanan 4 liderin ittifakına atıf yaparak, “Bu yüzden tüm siyasi unsurlar Irak’ta değişim ve reform için bir araya geldi, bölünme için değil.” diye konuştu. Mesut Barzani, Şii lider Mukteda Sadr, Irak Listesi" lideri ve eski başbakan İyad Allavi ile Meclis Başkanı Usame el Nuceyfi, Maliki’ye bir mektup göndererek, ‘tek adam’ uygulamalarına son vermesini istemişti. Dört lider, Maliki’den bu mektuba en geç bugün cevap bekliyor. Liderlerin girişimini 'büyük bir fırsat' olarak gören ama Maliki’nin sonuna kadar direneceğini düşünen Tarık Haşimi, dört liderin başbakanı görevden uzaklaştıracağı konusunda ise iyimser. Irak’ta tüm gücü kendisinde toplamaya çalışan Nuri Maliki’nin, hem İran’ın hem de ABD’nin desteğini nasıl kazandığının sorulması üzerine Tarık Haşimi, “İki tarafın buradaki gizli işbirliği, düşünce kuruluşlarının ele alacağı bir vaka incelemesi olabilir.” demekle yetindi.CİHAN
Kaynak: Diyarbakır Söz