Irak parlamentosu seçimleri için oy kullanma işlemleri başladı. Sabah 07.00’de başlayan oy kullanma işleminde 8 bin 959 merkez ve 55 bin 232 noktada, 24 milyon 349 bin 357 seçmen oy kullandı.
Seçimler Irak Kürdistanı Bölgesi’nde de yapıldı. Irak Kürdistanı Bölgesi’nde oy kullanma merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşurken, bazı merkezlerde gerginliklerin oluştuğu ifade edildi. Şengal’de bazı Êzidi seçmenlerin tehdit edildiği öne sürüldü. Seçimleri takip etmek isteyen gazeteciler de bazı merkezlerde engellemelerle karşılaştı.
LİDERLER OYLARINI KULLANIYOR
Irak Başbakanı ve Nasır Koalisyonu lideri Haydar Abadi, oyunu Bağdat’ta kullandı. Oy kullanma merkezinde oyunu kullandıktan sonra basına açıklamada bulunana Abadi, “Irak'ta gerçekleşen parlamento seçimleri geleceğimizi belirleyecek” dedi. Abadi, "Seçimler önemli ve Irak'ın geleceğini belirliyor. Bu durum Iraklılar tarafından geniş çapta paylaşılmalı. Irak’taki tüm seçmenlerin sandık başına gidip oylarını kullanması çok önemlidir" diye konuştu.
Irak Parlamentosu Başkanı Selim Cuburi de Bağdat’ta oy kullandı. Cuburi, “Irak’ın yeni sürece girmesinden mutluyum. Irak’ın yeni döneminde istikrar olacak” diye konuştu. Bağdat’ta oy kullanan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Kanun Devleti Koalisyonu Başkanı Nuri Maliki ise, basına yaptığı konuşmada, “Irak Anayasası’nın uygulanması halinde Erbil ile Bağdat arasında hiçbir sorun yaşanmaz” dedi. Şii lider Ammar el-Hekim de Bağdat Yeşil Bölge'deki seçim merkezinde oyunu kullandı. El-Hekim, oy kullanmaya oğlu ve torunlarıyla beraber geldi. Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ise oyunu Necef’te kullandı.
KÜRT LİDERLER MESAJLARINI SANDIK BAŞINDA VERDİLER
Seçimlerde Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, oyunu kullanan ilk Kürt lider oldu. Barzani, oyunu kullandıktan sonra düzenlediği basın toplantısında, halka sandıklara gitme çağrısında bulundu. “Kürdistan ve Irak halkı için önemli bir gün. Halk bu demokratik süreçle oyuyla temsilcilerini belirliyor” diyen Neçirvan Barzani, “Hiçbir taraf koalisyon yapmadan hükümeti kuramaz. Bu çok açık. Çoğunluk hükümetinin Irak’ın çıkarına olduğunu sanmıyoruz. Özellikle Kürtleri göz önüne almak zorundalar” dedi.
Kürdistan Bölgesi’nin Bağdat ile asıl sorununun makam olmadığını vurgulayan Başbakan Barzani, şöyle devam etti: “Kürdistan Bölgesi’nin Bağdat ile öncelikle 140. Maddenin uygulanmaması ve bütçe sorunları bulunuyor. Bunlar çok ciddi sorunlar ve çözülmesi gerekiyor. Bununla birlikte Irak’ta öncelikli bileşen olarak cumhurbaşkanlığı gibi önemli makamlar da bizim hakkımızdır."
Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani de Süleymaniye'de oyunu kullandı. Kubad Talabani, “Kürt adayların seçim sonucunun ardından, Kürdistan halkının haklarını korumak adına birlik içinde Bağdat’a gitmesi gerekiyor” dedi.
Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani ise Erbil’in Pirmam ilçesinde oyunu kullandı. Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm seçmenlerin sandığa gitmesi için çağrıda bulunarak, "Tüm taraflara hayırlı olsun" dedi.
Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) Başkanı Selahaddin Behaedin, oyunu kullandıktan sonra basına yaptığı konuşmada; Kürtlerin tek yürekle Bağdat’a gitmesi gerektiğini söyledi.
Selahaddin Behaedin, “Umarım seçimler şeffaf bir şekilde yürür. Bu ulusal bir seçimdir. Gerek dini gerekse milli hisler çerçevesinde sandığa gitmek hepimizi görevimizdir” dedi.
Oyunu Süleymaniye’de kullanan Azadi Hareketi (Tevgera Azadî) Eş Başkanı Mihemed Ebdulla ise siyasi tarafların Irak parlamentosuna birlik olarak gitmesi gerektiğine dikkat çekerek, Kürt halkının haklarını elde etmek için eski dönemlerden daha farklı çalışmalar yürüteceklerini kaydetti.
963 ULUSLARARASI GÖZLEMCİ TAKİP EDİYOR
Saat 07.00 ile başlayan seçimleri Irak ve uluslararası basın kurumlarından 4 bin gazeteci takip etti. Seçimlerin güvenliğini sağlamak üzere Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından 74 bin 646 gözlemci görevlendirilirken, 133 bin 415 kişi ise partiler tarafından sandık görevlileri belirlendi. Seçimleri yerinde takip etmek isteyen 963 uluslararası gözlemcinin içinde 329 gazeteci de bulunuyor.
YÜZDE 25 KADIN KOTASI
Parti ya da ittifakların aday listelerinde bulunan kişilerin en az yüzde 25'inin kadın olması zorunlu. Parlamentodaki kadın sayısı yüzde 25'in altına düşerse, listelerdeki kadınların oyu erkeklerden düşük olsa da, kadınlar arasından en yüksek oy almış kadın adayın, erkeğinki düşürülerek, parlamentoya girmesi sağlanacak. 329 sandalyeli parlamentoda en az 82 kadının girmesi bekleniyor.
AZINLIKLARA 9 SANDALYE
Irak'ta azınlıkların da kotası bulunuyor. Bağdat, Şengal, Kerkük, Erbil'de yaşamakta olan Hıristiyanlara 5, Şengal'de yaşayan Êzidîlere 1, Bağdat'ta yaşayan Sakson Sabilere 1, Şengal'de yaşayan Şabaklara 1, Wassit'te yaşayan Feyli Kürtlere 1 olmak üzere 9 parlamenter azınlıklardan seçilecek.
Irak’taki 18 vilayette seçilecek parlamenter sayısı şöyle: Bağdat 71, Ninova 34, Basra 25, Zikar 19, Süleymaniye 18, Babil 17, Erbil 16, Ambar 15, Diyala 14, Kerkük 13, Selahedin 12, Necef 12, Dıhok 12, Kerbela 11, Divani 11, Vasıp 11, Meysan 10, Musena 7
Kaynak: Diyarbakır Söz