İspanya'dan 1915 olaylarıyla ilgili öneriye ret

İspanya meclis dışişleri komisyonu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının tanınmasına ilişkin öneriyi 3'e karşı 36 oyla reddetti.

İspanya'dan 1915 olaylarıyla ilgili öneriye ret

Bask bölgesinde faaliyet gösteren Amaiur koalisyonundan 2 milletvekilinin İspanya meclisinde gündeme getirdiği 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının tanınmasına ilişkin öneri, dün meclis dışişleri komisyonunda ele alındı. Komisyondaki oylamada öneri 3'e karşı 36 oyla reddedildi.

Tasarıya sadece Birleşik Sol (IU) ile Bask bölgesinde faaliyet gösteren Bask Milliyetçi Partisi(PNV) destek verirken, iktidardaki Halk Partisi (PP) ve ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) başta olmak üzere diğer tüm siyasi partiler karşı çıktı.

Komisyonda yapılan konuşmalar sırasında iktidar partisi PP'nin grup sözcüsü Jose Maria Beneyto, "tarihi bir revizyon yapmaya karşı olduklarını, bunun yerine Türkiye ve Ermenistan arasındaki yakınlaşmayı teşvik etmek istediklerini" belirtirken, ana muhalefet partisi PSOE'nun milletvekili Meritxell Batet de, "Fransa örneğinde olduğu gibi bu tip kararlar Türkiye-Ermenistan ilişkilerine olumsuz yansımaktadır. Uzlaşmayı teşvik etmek en yararlı yoldur, sadece bu şekilde gerçek bir çözüm olur" görüşünü dillendirdi.

Demokrasi ve İlerici Birlik (UPyD) milletvekili Irene Lozano da, "Buraya gelip, Ermeniler için timsah gözyaşları dökmeden ve kahramanlıktan bahsetmeden önce Bask bölgesinde terör saldırılarında hayatını kaybedenler için ağlayın ve bu terör saldırılarını kınayın. Bence bu hareket tam bir ikiyüzlülük. Ermeniler için en kötüsü, onları sizin savunmanızdır" şeklinde konuştu.

İspanya'da 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının tanınmasına ilişkin olarak geçmişte Bask, Balear ve Katalonya özerk yönetimlerinin meclislerinde alınmış bazı kararlar bulunuyor.

İspanya meclisinde gündeme getirilen son öneriden önce de, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisi Mart 2010'da iddialarla ilgili bir başka öneri gündeme getirmiş fakat reddedilmişti.

Her iki önerinin İspanya meclisinde reddedilmesinde Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği'nin girişimlerinin de etkili olduğu bildirildi. 

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz