Tuzhurmatu Kaymakamı Şellal Abdul, "Irak merkezi hükümeti ve orduya ait Dicle Operasyonlar Komutanlığının desteğiyle ilçemizde Haşdi Şabi bünyesinde ve tamamı Kürtlerden oluşan bir birlik kuruldu. Bu emrivaki oluşum bölgedeki herkesin ciddi tepkisini aldı." dedi.
Kürtlerden oluşturulan Haşdi Şabi birliğinin, ilçedeki istikrarsızlığın artmasına neden olacağını belirten Abdul, "Bu birlik, ilçenin güvenliğine hiçbir şekilde hizmet etmeyecektir. Aksine güvenliğimiz için bir tehlike nedeni olacaktır. Bu ilçenin hizmeti için oluşturulacak her şey yerel yöneticiler ve siyasilerin onayından geçmelidir." diye konuştu.
- "Bu karışık süreçte yeni bir kaosun fitili ateşleniyor"
Irak Türkmen Cephesi Selahaddin ili sorumlusu Heytem Muhtaroğlu da çok kritik ve hassas bir süreçte askeri birlik sayılarının artmasının endişe verici olduğunu dile getirdi.
Etnik ve dini unsurlar üzerinden kurulan askeri güçlerin yerine Irak ordusunun güçlendirilmesinin daha önemli olduğuna vurgu yapan Muhtaroğlu, şunları söyledi:
"Her geçen gün sayısı artan ve yeni isimlerle ortaya çıkan birliklerin ileride bu ülkenin başına ne getireceği belirsizdir. Kürtlere ait bir Haşdi Şabi birliğinin kurulmasının arkasında farklı bir plan var. Bu karışık süreçte yeni bir kaosun fitili ateşleniyor ve ilk adım da atılmış durumda. Yüz yıllardır birlikte yaşadığımız ve aynı coğrafyayı paylaştığımız Kürtleri birbirine vurdurma oyununda biz Türkmenler de zarar göreceğiz. Biz bölgemizde artık barış istiyoruz. Kardeşi kardeşe vurdurma oyunlarına son verilsin istiyoruz.''
- "Merkezi hükümetin arkasında olduğu belirsiz plan bizi endişelendiriyor"
Kürdistan Demokrat Partisi Tuzhurmatu Asayiş sorumlusu Faruk Ahmed ise Haşdi Şabi bünyesinde Kürtlerden bir silahlı gücün kurulduğunu belirterek, "Haşdi Şabi çatısı altında Tuzhurmatu ilçesine 3 kilometre mesafedeki Yengice köyü ile Süleyman Beg kasabası arasında yer alan Yafa köyünde tamamı Kürtlerden oluşan bir birlik kuruldu. Desteğini Irak merkezi hükümetinden alan bu birliğin kurulmasına şiddetle karşıyız." ifadelerini kullandı.
Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in 2003 yılında devrilmesi ve son olarak terör örgütü DEAŞ'ın bölgede etkin olmasından sonra Tuzhurmatu'daki tüm güvenliğin Peşmerge güçleri tarafından sağlandığını aktaran Ahmed, söz konusu birliğin kurulmasının uzun vadede Peşmerge güçleri için sorun yaratabileceği uyarısında bulundu.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki ekonomik kriz ve bütçe kesintisinden dolayı maaşların gecikmeli ödenmesine de değinen Ahmed, maddi sebeplerle Peşmerge güçlerinin Haşdi Şabi'ye katılması olasılığının da büyük bir felaket olacağını savundu. Ahmed, "Merkezi hükümetin arkasında olduğu belirsiz plan bizi endişelendiriyor." diye konuştu.
Terör örgütü DEAŞ'ın 10 Haziran 2014'te Irak'ın ikinci büyük kenti Musul ve diğer bölgeleri ele geçirmesinden sonra, ülkedeki Şii dini merci Ayetullah Ali Sistani Haşdi Şabi'nin kurulması emrini içeren bir fetva yayımladı. Ülkedeki Sünnilere karşı mezhep eksenli politika yürüten Haşdi Şabi, DEAŞ'tan geri aldığı Tikrit ve Felluce kentlerindeki sivillere karşı birçok hak ihlallerinde bulundu.
Irak meclisi 27 Kasım'da Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye yasal statü verilmesini öngören yasa tasarısını onaylamıştı.
- Haşdi Şabi çatısı altındaki gruplar
Haşdi Şabi milislerinin sayısıyla ilgili resmi bir veri yok ancak bu örgütlenme altında yaklaşık 300 bin civarında milis olduğu belirtiliyor.
Haşdi Şabi çatısı altındaki başlıca milis güçleri ise Bedir Güçleri, Ketaib Hizbullah, Asaib Ehlilhak, Ketaib İmam Ali, Ketaib Seyidu'ş-Şuheda, Seraya el-Horasani, Ensar el-Merceiyye Tugayları, Ali Ekber Tugayları, Firkatu'l Abbas el-Kitaliyye, Seraya Aşura, Seraya Ensar el-Akide, Seraya el-Cihad, Feylak el-Karrar, El-Muntazar Tugayları şeklinde sıralanıyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz