Kürtler ne yapacak?

Geçen hafta Halep'te Özgür Suriye Ordusu ile PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD arasında yaklaşık 30 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaların ardından Suriye'deki Kürt sorunu yeniden patlak verdi.

Kürtler ne yapacak?

Suriye'de rejim Kürtlere kimlik vermiyor, onları tanımıyordu. Ülkenin kuzeyinde Kamışlı ve Haseki bölgelerinde yoğun olarak yaşayan Kürtler bir yandan rejimin baskısını yaşarken diğer yandan da PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan PYD'nin etkisi altındaydı.

ESAT'IN KUZEYDEN ÇEKİLMESİYLE BAŞLADI

Bu ortamda çıkan iç savaşta Beşar Esat yönetimi ülkenin kuzeyinin kontrolünü PYD'ye bıraktı. PYD, bölgedeki muhalif Kürtlere yönelik baskıyı, kolluk kuvvetini ele geçirmesiyle iyice arttırdı. Çok sayıda Kürt muhalif yakalandı, tutuklandı, bazı semtlere saldırılar düzenlendi, öldürülen muhalif Kürtler oldu.

MUHALİF KÜRTLER ULUSAL KONSEY'E GİRMEDİ

Hem rejim hem de PYD'yi karşılarında bulan muhalif Kürtler, Suriye Ulusal Konseyinde yeterli derecede temsil edildiklerine inanmadıkları için konseyin çatısı altında toplanmayı reddetti. Talepleri Kuzey Irak'taki gibi bir federal yönetime sahip olmaktı. Ancak o dönemin Suriye Ulusal Konseyi Başkanı, İstanbul'da bir hafta süren ikna toplantılarında Kürtlerin bu talebini "sizin bu bölgede Iraklılar gibi bir federal yönetim kuracak kadar ne gücünüz ne nüfusunuz var" diyerek kabul etmedi.

MUHALİF KÜRTLER SURİYE KÜRT ULUSAL KONSEYİNİ KURDU

Federal yapı talepleri kabul görmeyen muhalif Kürtler, rejim karşıtı görüşlerinden taviz vermedi aynı şekilde PYD'nin de isteklerini yerine getirmedi. Kürtler, Abdülhakim Başşar liderliğinde Suriye Ulusal Kürt Konseyini kurdu. PYD'nin PKK ile bütünlüğü ve rejime bağlılığı muhalif Kürtler için çok büyük bir sorun teşkil ediyordu ancak seslerinin Arap muhalifler içerisinde kısık kaldığına inandıkları için konseye de girmiyolardı.

SURİYE ULUSAL KONSEYİNİN BAŞINA DA KÜRT GETİRİLDİ

Bu arada Suriye Ulusal Konseyi, tek çatı altında toplanmak gerektiğine inanıyor ve bu konuda Kürtleri konseyde birleştirmek için çaba sarf ediyordu. Haziran 2012'de Suriye Ulusal Konseyinin Başkanlığına Kürt kökenli Abdülbasit Seyda getirildi ancak Seyda'nın yürüttüğü faaliyetler de muhalif Kürtler üzerindeki birleştirici etki yapamadı.

KÜRTLERE ÜÇÜNCÜ GÜÇ MÜ OLUYOR

Kürt sorunu, geçen hafta Halep'in Eşrefiye bölgesinde Özgür Suriye Ordusu ile PYD arasında çıkan çatışmalarda yeniden patlak verdi. 30 kişi öldürüldü. PYD, Özgür Ordu'yu suçladı, muhalifler ise PYD'yi. İşte bu çatışmalar şu an Suriye Kürtlerini üçüncü güç olma yoluna itmiş durumda. Bu konuda Suriye Kürtleri, muhaliflerin PYD'ye olan saldırılarını "ya yarın sıra bize gelirse" gözüyle seyrediyor hatta bir çok otoriteye göre bu saldırıların ardından Suriyeli muhalif Kürtler, konseyden iyice uzaklaşarak, PYD'nin yörüngesine girmeye başlıyor. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde Suriye Kürtleri ülke içerisinde rejim ve muhalifler arasında bir cephe daha açarak, üçüncü güç olma yolunda ilerliyor. PYD'nin de asıl amacı zaten bu. Kürtlerin tamamı böyle düşünüyor diyemeyiz zira aksi görüşü savunanlar da var, PYD'den asla kendilerine dost olmayacağını bilen Kürtler, PKK-Rejim arasındaki ilişki resmen bitmediği sürece PYD'yle birleşme fikrine kesinlikle karşı çıkıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler