''Orta Doğu'da Son Gelişmeler ve Irak'' konferansı

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi: ''Reform, insanları, devleti ıslah etmek için yapılır ama bizde reform anlamında bir şey yok. Bu başarısızlık,Iraklılar'ın kendi kendilerini yönetmemesinden kaynaklanıyor''

''Orta Doğu'da Son Gelişmeler ve Irak'' konferansı

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, reformun insanları ve devleti ıslah etmek için yapıldığını belirterek, ''Ama bizde reform anlamında bir şey yok. Bu başarısızlık, Iraklılar'ın kendi kendilerini yönetmemesinden kaynaklanıyor. 2003'te yapılan değişim hareketinin sonucunda da hiçbir şey olmamıştır. Bu yüzden Irak'ın yeniden bir değişime, reforma ihtiyacı var'' dedi.

Haşimi, Küreselden Yerele Türkiye Grubu tarafından Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Orta Doğu'da Son Gelişmeler ve Irak'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her zaman Irak'ın yanında olduğunu ve Irak halkını desteklediğini söyledi.

Irak'taki değişimin 2003'te başladığını ifade eden Haşimi, ilk değişim periyodunun 9 Nisan 2003'te bittiğini dile getirdi.

Haşimi, ancak ilk periyodun üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen ikinci değişim periyodunun başlamadığını belirterek, ''Bana göre bir ülkenin değişimi için iki aşama var. İlk aşama, oradaki diktatör rejimi silmektir. İkinci aşama ise reform yapmaktır. Ancak şu anda Irak'ta polisiye bir devlet görünüyor'' diye konuştu.

Iraklılar'ın otoriteden korktuklarını ve Irak'ta bir şeffaflık problemi olduğunu aktaran Haşimi, şöyle devam etti:

''İnsanların sorunları var. Mezhebe ve ırka göre ayrımcılık var. Irak'ta çok büyük bir fakirlik yüzdesi var. Ancak bildiğiniz gibi Irak çok zengin bir ülke. Hizmetlerde çok büyük eksiklikler var. 2003'te yapılan değişim hareketinin sonucunda da hiçbir şey olmamıştır. Bu yüzden Irak'ın yeniden bir değişime, reforma ihtiyacı var. Eğer vatandaşın yaşam koşulları değişmiyorsa o zaman reform olmamıştır. Reformdan önce Irak'taki fakirlik yüzde 17 idi ama şu anda yüzde 30'lara çıktı. Bu demektir ki Irak'ta hiçbir reform olmadı. Reform, insanları, devleti ıslah etmek için yapılır ama bizde reform anlamında bir şey yok. Bu başarısızlık, Iraklılar'ın kendi kendilerini yönetmemesinden kaynaklanıyor. Şu an Irak'ı 2003'te oraya gelen güçler yönetiyor. Irak'ın tecrübesi çok değişik bir tecrübe. Çünkü oradaki değişim yerli vatandaşlardan değil de harici bir güçten dolayı oldu.''

-''Irak'ta bir değişim olamadı''-

Tarık El Haşimi, şu anda Amerikan askerlerinin Irak'tan çekildiğini ve Amerika tarafından bu gerçekleşirken yapılan ''Geride modern bir ülke bıraktık'' açıklamasına atıfta bulunarak, Irak'ın modern bir ülke olmadığını kaydetti.

Irak'ta hala demokrasi olmadığı için Amerika'nın utandığını savunan Haşimi, şöyle devam etti:

''Bu yüzden Irak'ta şu anda bir güç tekeli var. Irak'ta bir değişim olmadı. Peki o zaman Amerika, Irak'a neden girdi? Yaşam koşulları şu anda daha kötü oldu. Şu an Irak'ta mülteci ve binlerce engelli insan var. Şimdi Iraklılar'ın arasındaki ilişki dahi çok kötü. Anlamıyorum Amerika, Irak'a neden girdi? Yoksa Orta Doğu'daki devletlerin arasındaki ilişkiyi kırmak için mi girdi? Yoksa sadece Suriye'ye, Filistin'e ulaşmak için mi Irak'tan başlamıştır?''

-''Arap Baharı, Irak için bir fırsattır''-

Haşimi, Irak'ın çok çeşitli bir etnik yapıya sahip olduğunu, ancak bu yapıda mezhep ve ırk çatışmasının bulunduğunu ve Irak'ın sadece bir etnik grup tarafından yönetilemeyeceğini dile getirdi.

Bazı çevrelerin ''Suriye'de bir değişim olursa Irak'ta da bir değişim olacak'' düşüncesini taşıdığını aktaran Haşimi, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Suriye ve Irak, komşu ülkeler oldukları için birbirleri üzerinde etkileri var. Suriye ve Irak'taki olaylar 'zulüm' olduğu için birbirine benziyor. Problemi çözmek için herkese aynı şansı vermek gerekir. Her vatandaşın anayasaya göre haklarını alması gerekir. Eğer Irak'ta güven ve istikrar istiyorsak bunu yapmamız gerekir. Anayasaya saygı göstermek ve Iraklılar'ı aynı görmek en büyük hedeftir. Bundan başka bir çözüm yolu yoktur. Daha önce hiçbir mezhep ve ırk arasında bir problem yoktu. Bu ırkçılık meselesi Irak'a Amerikalılar'la gelmiştir. Dolayısıyla demokrasiye daha çok odaklanmamız gerekiyor. Suriye'deki ölümlere sessiz kalırsak Orta Doğu'da hiçbir zaman bir değişim olmaz. Şu anda Suriye'de birçok insan öldürülüyor ve bunu çözmemiz gerekir. Suriyeliler'in iradesine saygı göstermemiz lazım. Orta Doğu'daki ırkçılığa karşı çıkmamız gerekir. Orta Doğu'da ülkelerin birlik olması gerekli. Şu anda Arap Baharı'ndan dolayı Irak'ta çok büyük bir fırsat var. Öncelikle açık bir vizyonumuzun olması gerekiyor. Bu anlamda yardımlaşmamız ve Türkiye'nin daha büyük bir rol oynaması gerekiyor. Türkiye'nin bu anlamdaki yardımlarını da oranın halkı asla unutmaz.''

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler