2011 yılının Mart ayında başlayan ve bugüne kadar gerçekçi bir çözüm bulunamayan Suriye için umut ışığı olabilecek bir karar alındı. Viyana’da Türkiye dahil 17 ülkenin katıldığı çözüm arayışından anlaşma çıktı. Toplantıdan çıkan sonuca göre Suriye’de 6 ay içinde bir geçiş hükümetinin kurulması ve ardından da 18 ay içinde de demokratik bir seçimin yapılması kararlaştırıldı. Ancak Esad’la ilgili bir anlaşma olmadı.
Viyana’daki ‘Suriye’ toplantısının ardından basın mensuplarına yapılan açıklamada “Toplantıya katılan ülkeler 18 ay içinde seçim yapılmasını istiyor” denildi.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Suriyeli muhaliflerle acilen görüşmeye başlanması konusunda mutabık kalındığını söyledi.
KERRY: REJİM İLE MUHALİFLER GÖRÜŞECEK
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile birlikte görüşmelerin sonucuna ilişkin ortak açıklama yaptı.
Konuşmasına Fransa'yı kana bulayan saldırılara değinerek başlayan ve Paris saldırılarının arkasında IŞİD olduğuna inandıklarını söyleyen Kerry de, Alman mevkidaşı Steinmeir gibi Suriye krizinin çözümüne ilişkin çok önemli açıklamalarda bulunduKerry, "Barış görüşmelerinin tarafları, çözümü hızlandırmak için atılacak bir dizi adımda karar kıldı" dedi. 6 ay içerisinde geçiş hükümet kurulacağını ve 18 ay içerisinde seçim yapılmasına karar verildiğini aktaran Kerry, Esad'ın geleceğine ilişkin bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.
Suriye rejimi ile muhalifler arasında görüşmelerin 1 Ocak'a kadar başlayacağını açıklayan Kerry, BM denetiminde öngörülen ateşkesin IŞİD, Nusra Cephesi ve diğer terör örgütleri için uygulanmayacağını aktardı.ABD ve Rusya'nın öncülüğünde Suriye krizinin sona erdirilmesi için Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan görüşmelere 17 ülke, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Arap Ligi temsilcileri de katıldı.
SURİYE İÇ SAVAŞI
15 Mart 2011’de patlak veren ve kısa sürede tüm Suriye’yi etkisi altına alan Suriye iç savaşı, ya da Suriye Devrimi Suriye Baas rejimi askerleriyle iktidarı devirmek isteyen muhalifler arasında başlamıştı. Birleşmiş Milletler raporlarında göre Ocak 2015 itibariyle Suriye’de ölenlerin sayısı 220 bini aşmıştır. Suriye’de devam eden iç savaş süresince Baas rejimi Suriye halkı üzerinde defalarca kimyasal silah kullanmış ve bu durum Birleşmiş Milletler tarafından da tespit edilmiştir.
Kaynak: Diyarbakır Söz