Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, sınavda 50 bin 805 adayın ''sıfır puan'' aldığını belirterek, sınavın genel itibariyle başarısızlıkla sonuçlandığını ileri sürdü.
''Sıfır puan'' alanların sayısının 2011-YGS'de 38 bin 269, 2010-YGS'de ise 14 bin 156 olduğu bilgisini hatırlatan Koncuk, ''Görüldüğü üzere YGS'de sıfır çekenlerin sayısı yıllar itibariyle artmaktadır. Bu sonuçlar Türk milli eğitim sisteminin geldiği içler acısı noktayı gözler önüne sermektedir'' ifadesini kullandı.
Koncuk, ''Öğretmensiz okullarla, ücretli öğretmenlerle, 60-70 kişilik sınıflarla, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamadan, birleştirilmiş sınıf uygulamalarıyla YGS'de başarı elde edilmesinin mucize olacağını'' öne sürerek, gelecek eğitim öğretim yılında uygulanacak ''4 4 4 sistemi'' ile öğretmen ihtiyacının 100 bin daha artacağını, böylece öğretmen açığının 300 bine çıkacağını savundu.
-Eğitimbirsen Genel Sekreteri Ahmet Özer-
Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer de bu seneki soruların da sıfırcıların artışında etkisi olduğunu belirterek, ''Ancak asıl sebep sistemdeki sıkıntılardır. 50-60 kişilik sınıflar, öğretmen açığı, ücretli öğretmen uygulaması, öğretmen bulunamayan yüzlerce dersliğin varolması, birleştirilmiş sınıflar, ikili eğitim gibi sebepleri üst üste koyduğumuz zaman sıfır çekenlerin neden bu kadar çok olduğunu anlamış oluruz'' değerlendirmesinde bulundu.
Mevcut yapıyla başarılı olmanın mümkün olmadığını kaydeden Özer, ''Öğrencilerin yapamadıklarını ölçmek yerine yaptıklarını ölçmek anlayışı geliştirilmelidir'' görüşüne yer verdi.
-DES Genel Başkanı Gürkan Avcı-
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, ''2012 YGS sonuçları eğitim sisteminin sorunlu yüzünü bir kez daha ortaya çıkarmıştır'' ifadesini kullandı.
YGS sonuçlarında, 50 bini aşkın öğrencinin sıfır puan alması yanı sıra, en ön sıralamalara giren öğrencilerin büyük çoğunluğunun özel okul, kolej, fen liseleri ve marka okullardan çıkmasını, eğitim sistemini bir kez daha kapsamlı bir şekilde tartışmaya açar derecede düşündürücü olduğunu kaydeden Avcı, ''YGS başarı demografisi, Türkiye'nin batısı ile doğusunu, kolejlerle devlet okullarını, dar gelirli kesimlerin oturduğu semt okuluyla zengin mahalle okullarını ayrıştırmış ve ikiye bölmüştür'' dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz