Kurulduğu günden bu yana akademisyenlerin ve araştırmacıların büyük ilgi gösterdiği YÖK Ulusal Tez Merkezinden indirilen tezlerin başında sosyal bilimler alanındakiler yer aldı. Merkezden son 7 yılda indirilen 6 milyon 611 bin 885 tezin 4 milyon 458 bin 932’sini sosyal bilimler alanındakiler oluşturdu.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Ulusal Tez Merkezi, bünyesinde topladığı yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık ve sanatta yeterlilik tezlerini elektronik ortamda tam metin olarak erişime açtığı 2008'den itibaren araştırmacılardan yoğun ilgi gördü.
Ulusal Tez Merkezinde 2015 yılında sisteme eklenen 31 bin 544 tezle birlikte toplam tez sayısı 405 bin 944’e ulaştı. YÖK Ulusal Tez Merkezi web sayfası, 1 milyon 487 bin 955 kullanıcı tarafından 44 milyon 57 bin 480 kez görüntülendi ve bu görüntüleme sonucunda 6 milyon 611 bin 855 tez indirildi. En fazla indirilen tez sosyal bilimler alanında olurken, bu alanı fen ve tıp izledi. Buna göre tezlerin yüzde 68’ini oluşturan 4 milyon 458 bin 932’si sosyal bilimler, yüzde 22'sini oluşturan 1 milyon 478 bin 458’i fen bilimleri, yüzde 10'unu oluşturan 674 bin 495’i tıp ve sağlık bilimleri alanlarında indirildi.
Tez merkezinin kalitesinin artırılması için çalışmalar da sürdürüyor. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin mezuniyetlerinin sisteme işlenmesinden önce bu kişilerin tezlerini merkeze yüklemesine ilişkin çalışmalar da yapılıyor. Araştırmacılar, tezlere YÖK 'ün resmi internet sayfasından veya "http://tez2.yok.gov.tr" adresinden hiçbir ücret ve üyelik işlemi gerekmeksizin erişebiliyor.
Yazarları tarafından yayımlanma izni verilen tezler, tam metin olarak araştırma hizmetine açık bulunuyor. Diğer tezler ise Türkiye Belge Sağlama Sistemi üzerinden üniversite kütüphaneleri aracılığıyla araştırma hizmetine sunuluyor. Erişime kapalı olan tezlerin erişime açılması için tez yazarlarının, Ulusal Tez Merkezinin web sayfasında bulunan "Tezlerin Çoğaltılması ve Yayımı İçin İzin Belgesi"ni doldurmaları gerekiyor. Bu konuda Yükseköğretim Kurulu, tüm tezlerin makul gerekçeler dışında hiçbir kısıtlama olmaksızın tüm araştırmacıların erişimine açık olmasını ilke ediniyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz