Tekçe, kırtasiye malzemelerinin kurdaki artıştan dolayı yüzde 20 zamlandığını söyledi. Kırtasiye satışlarının 19 Eylül’den itibaren artmasını düşündüklerini belirten Tekçe, "Ekonomik sıkışıklığı da göz önünde bulundurursak alışverişlerin 30 Ekim’e kadar süreceğini bekliyoruz. Dolayısıyla velilere, öğretmenlerden liste almadan alışverişe gitmemelerini öneriyoruz. Doğru alışveriş yapmak için beklemekte fayda var. Kafanıza göre alışveriş yapmayın." dedi.
Piyasanın kısmen de olsa ithalata dayalı olması nedeniyle kurdaki artıştan etkilendiğini vurgulayan Tekçe, geçen yıl 2 milyon dolar olan kırtasiye satışlarından doğan ekonomik büyüklüğün, bu yıl aynı dönemde 2.5 milyon dolar seviyesinde olacağını hesapladıklarını kaydetti.
Tekçe, kredi kartına 9 taksit imkanının da vatandaşı rahatlatmasını, piyasayı hareketlendirmesini umduklarını ifade etti.
İstanbul’da kırtasiye işi yapan 7 bin işletme bulunduğunu, bunlardan 2 bin 860’ının odalarına kayıtlı olduğunu belirten Tekçe, zincir marketlerin kırtasiye esnafını rekabet anlamında etkilediğine işaret etti.
Öte yandan zincir markete giden vatandaşın da bilinçsiz alışveriş yaptığını vurgulayan Tekçe, şöyle konuştu:
“Mesela öğretmen 10 renkli boya kalemi istiyorsa, vatandaş gidip 24 renk alıp boşuna masraf ediyor ve aldığını geri de veremiyor. Oysa biz kırtasiyeci olarak vatandaşın yanlış aldığı malzemeyi geri veriyoruz. Çünkü yıl boyunca biz vatandaşımızla iç içeyiz."
Esnafın da bu zincir marketlere gidip fiyat aldığını anlatan Tekçe, "Esnaf ona göre kendisini ayarlıyor. İddia ediyorum birçok kalemde aynı marka malı zincir marketlerden daha ucuza veriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
- "Markasız ürün almayın”
Özellikle markasız ürünlerden kaçınılması gerektiğine işaret eden Tekçe, "Kalitesiz Çin mallarına ucuz diye rağbet edilmemeli. Piyasada maalesef merdiven altı ürünler dolaşıyor. Vatandaş ucuz diye alıyor, ancak bir hafta sonra o ürün bozuluyor ve tekrar alışveriş yapmak zorunda kalıyor. Tasarruf edeyim derken daha çok masraf etmiş oluyor.” dedi.
Öğrenci başına, ilkokul 4. sınıfa kadar 150 lira, 4. sınıftan 8. sınıfa kadar 180- 200 lira, lise seviyesinde ise 200- 250 lira civarında harcama bedeli olduğunu belirlediklerini kaydeden Tekçe, bu rakamın sadece kırtasiye ile sınırlı olduğunu, içinde ayakkabı, önlük, okul forması gibi harcama kalemlerinin bulunmadığını vurguladı.
Alışverişte Türk malının tercih edilmesini önerdiklerini de ifade eden Tekçe, şunları söyledi:
"Buğday unundan üretilmiş, kanserojen madde taşımayan, gıda boyasıyla yapılmış ürünler tercih edilmeli. Ürünün iyi plastik malzemeden yapılmış olmasına dikkat edilmeli. Renkli değil, beyaz tonlu silgileri öneriyoruz.”
Tekçe, okulların açılmasıyla çok sayıda esnafın hareketlenen piyasayla yüzünün güleceğini belirterek, yeni eğitim öğretim sezonunda öğrencilere derslerinde, esnafa işlerinde başarı diledi.
Kaynak: Diyarbakır Söz