Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin faaliyetlerine son verilmesini ön gören yasayı iptalinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yeni yol haritasını belirledi. Bakanlığın hazırladığı yeni yönetmelikte dershaneler özel öğretim kursu olarak tanımlandı. Açılacak kurslara sınırlamalar getirildi.
Milli Eğitim bakanı Nabi Avcı, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sapardurdı Toylıyev ile yapacağı görüşme öncesinde yeni yönetmelikle ilgili basın açıklaması yaptı. Avcı, hazırlanan yeni yönetmeliğin bugün Başbakanlığa sunulduğunu , yarın ise resmi gazetede yayımlanacağını söyledi.
Bakan Avcı, dershane dönüşüm sürecinde Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda yaptıkları değişiklikle dershane tanımının kaldırıldığını hatırlatarak “Anayasa Mahkemesi’nin iptalinden önce yasadan ve mevzuattan dershane kavramı çıkarıldığı için boşluk oluştu. Bu boşluğu hazırlanan yönetmelik ile giderdik.”
4 tip kurs var
Yönetmelikte daha önce ‘çeşitli kurslar’ adıyla geçen bölüm genişletildi ve kurallar artırıldı. Kurslar 4 sınıfta toplandı. Bunlardan biri de okul dışında destek almak isteyen öğrencilere verilecek olan özel öğretim kursları. Yani dershanelerin yeni adı bu.
Dönüşüm kapsamında okula dönüşen kurumlarda isterlerse kurs olabilmek için başvuracaklar. Son başvuru 1 Eylül. Başvurunun ardından dönüşene kadar dershane hizmeti verilmeyecek. Başvurusunu yapan kurumlar da yıl sonuna kadar kursa dönüşmek zorunda.
Üç bilim alanından kurs verilebilecek
Yönetmelikte matematik, fen, sosyal bilgiler gibi çeşitli 8 bilim grubu oluşturuldu. Talim ve Terbiye Kurulu tarafından bu bilim gruplarına ilişkin çerçeve kurs programı hazırlandı. Kurs olmak isteyenler bu bilim gruplarından en fazla üçünü seçip eğitim verecek.
Sınıflar 16 kişiyi geçmeyecek
Öğrenciler de takviye almak istediği bilim alanlarından birini seçecek. Okula devam edenlerin takviye alabileceği ders sayısı da saati de sınırlı. Ders başına haftada 3-8 saat arasında eğitim alınacak. Ancak mezunlar , kurslarda haftanın 6 günü üç bilim grubundan da ders alabilecek.
Kurslarda öğrenciler yaş ve sınıf gruplarına göre ayrılacak. Ayrıca kurslar bakanlığın e-okul sisitemine de kayıtlı olacak. Öğrenci ve kurumların bilgileri, başarıları daha sıkı bir kontrol altında olacak.
Temel liselere de kurs açma hakkı
Ayrıca dershaneden temel liseye dönüşen okullara da kurs açma hakkı tanındı. Temel Liseler hafta içi okul sonrasında kendi öğrencilerine, hafta sonu iki gün de mezunlara kus açabilecek.
Devletin ücretsiz kursları devam edecek
Milli Eğitim Bakanı Avcı, devlet okullarında verilen takviye kurslarının ve Halk Eğitim Merkezleri’nde mezunlara yönelik hazırlık kurslarının da devam edeceğini vurguladı. Avcı, “Velilerimiz bunları yeterli bulmuyorsa, illa serbest piyasadan kurs almak istiyoruz diyorlarsa, bunların verileceği yerler de özel öğretim kurslarıdır.”
Kaynak: Diyarbakır Söz