Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) İletişim Merkezi "MEBİM 147", okula gönderilmeyen 381 çocuk ile yaşça örgün eğitim dışına çıkmış olduğu tespit edilen 9 bin 875 kişiyi eğitime kazandırdı.
Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla 1 Mart 2012'de hizmet vermeye başlayan MEB İletişim Merkezi MEBİM 147, öğrenci, veli, öğretmen ve vatandaşlardan gelecek her türlü soru, talep, görüş, öneri, ihbar ile şikayetlerin etkin, hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması ve süratle cevaplanması amacıyla kuruldu.
MEBİM 147, Van Erciş depreminin ardından eğitimde bir sosyal sorumluluk projesi olarak, depremin vatandaşlara yaşattığı travmayı azaltmak, depremzedelerin hayata tutunmasına destek olmak ve istihdam sağlamak amacıyla Erciş'te hizmete başladı.
MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğince yürütülen İletişim Merkezi, haftanın 7 günü 24 saati boyunca çalışarak, 5 yılda 8 milyon 900 bin vatandaşa hizmet verdi.
MEBİM 147'ye başvuran vatandaşlara 3 iş günü içinde cevap verilirken bugüne kadar gelen çağrıların yüzde 91'i bilgi edinme, yüzde 3,7'si talep, yüzde 1,8'i şikayet ve ihbar, yüzde 3,5'i de görüş-öneri başlıklarında oldu.
Aramaların yüzde 94'ü ilk görüşme sırasında cevaplandı. İletişim Merkezinde çözümlenemeyecek ve araştırılması gereken konulardan yüzde 2,3'ü Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatı birimlerine, yüzde 3,7'si de İl Milli Eğitim Müdürlüklerine yönlendirildi.
- 8 milyon 370 soruya yanıt
Öğrenci ve velilerin eğitimle ilgili yönlendirdiği, 8 milyon 370 bin soruya ilk anda yanıt veren MEBİM 147, öğretmen ve yöneticilerin personel işlemleriyle ilgili 482 bin başvurusunu sonuçlandırdı.
"MEBİM 147", eğitim ana başlığında 5 yılda 3 milyon 969 bin 882 kez açıköğretim lisesi ve ortaokulu iş ve işlemleri, 554 bin 878 kez mesleki açık öğretim iş ve işlemleri, 418 bin 116 kez ise açıköğretim ortaokulu iş ve işlemleri ile ilgili arandı.
Bu hat, 213 bin 823 kez yeni orta öğretime geçiş sistemi, 185 bin 695 kez ortaöğretim kurumları yönetmeliği, 162 bin 89 kez öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri, 156 bin 688 öğretmen adaylarının ilk atama şartları, 151 bin 739 kez ÖSYM işlemleri, 116 bin 555 kez ilköğretim kurumları yönetmeliği, 106 bin 431 kez seviye belirleme sınavı için için aranarak bilgi alındı.
- MEBİM 147, okula gönderilmeyen öğrencilerin sesi oldu
Okula gönderilmediği iddiasıyla İletişim Merkezini arayan öğrencilerin başvuruları incelenmek üzere il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine iletilerek, okula gönderilmeyen 381 çocuğun eğitim öğretim hayatına devam etmesi sağlandı.
İletişim Merkezine başvurarak okula gönderilmediğini belirten fakat yaşça örgün eğitim dışına çıkmış olduğu tespit edilen 9 bin 875 kişiye "eğitimin her şartta mümkün olabileceği" vurgulanarak eğitim öğretime kazandırıldı.
MEBİM 147, 12 yıllık kademeli zorunlu eğitim ile çocuğunu okula göndermeyen velilere uygulanacak yasal yaptırımlar hakkında vatandaşlara bilgilendirmeler yaparak, öğrencilerin okula devamının sağlanması konusunda yardımcı oldu.
-Açık öğretimlilerin 4,9 milyon sorusu yanıtlandı
İletişim Merkezi, açık öğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerin 4,9 milyon sorusunu yanıtladı. Örgün öğretim yaşını doldurarak, eğitim hayatına devam etmek isteyen ve nasıl bir yol izleyeceğini bilemeyenlere 7 gün 24 saat rehberlik eden MEBİM 147, açık öğretim okullarına kayıt seçeneğini sunarak, eğitim öğretime kazandırılmalarında önemli bir rol oynadı.
5 yılda 482 bin öğretmen, aday öğretmen veya öğretmen olmak isteyenler; atama, ilk atama, yer değiştirme, izin yönergesi gibi konularda İletişim Merkezinden hizmet aldı.
Sınav sonrası sorular, cevap anahtarlarına ve yerleştirme sürecine ilişkin konularda velilere ve öğrencilere bilgilendirmeler yapılarak sürecin doğru bir şeklide tamamlanmasına katkı sağlandı.
Sınavlar sırasında MEBİM 147'yi arayan sınav görevlilerine, soruların ve sınavın güvenliğini ihlal edecek herhangi bir zafiyetin yaşanmaması için doğru yönlendirmeler yapılarak, sınavların sorunsuz bir şekilde tamamlanması sağlandı. Sınav ve yerleştirme sonuçları ile ilgili İletişim Merkezine ulaşan öğrenci ve velilere ilk kontakta bilgi verildi.
- MEBİM 147, destekleme ve yetiştirme kurslarına ilişkin soruları yanıtlıyor
Öğrencilerin destekleme ve yetiştirme kursu süreçlerine ilişkin de MEBİM 147'e ulaşan sorular yanıtlanarak, kurslar hakkında detaylı bilgilendirmeler yapıldı. Dershane dönüşüm sürecinde bakanlığın ücretsiz ve kaliteli eğitim verme duygusuyla yaptığı çalışmalar vatandaşlarla kapsamlı bir şekilde paylaşıldı.
Vatandaşlardan müfredata ilişkin konularda gelen bütün görüş ve öneriler de anlık olarak Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına iletildi.
Bağımsız bir araştırma firması tarafından yapılan "Vatandaş Memnuniyet Araştırması" sonuçlarına göre 2016'da İletişim Merkezinden hizmet alan vatandaşların memnuniyet oranı ortalaması yüzde 89,7 olarak belirlenerek, "Kamu Sektörü Ortalaması"nın çok üzerinde yer almayı başardı.
Kaynak: Diyarbakır Söz