Yeni eğitim ve öğretim döneminde denetimlerini tamamlayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ekipleri, denetlediği 107 bin 666 kırtasiye, okul kıyafeti ve okul ayakkabısı ürününden 9 bin 793'ünde güvensizlik, bin 224 üründe ise teknik düzenlemeye aykırılık tespit etti.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yeni eğitim ve öğretim yılının başlaması dolayısıyla Bakanlığın ağustos ve eylül aylarında özellikle kırtasiye ürünleri, okul kıyafetleri ve okul ayakkabıları ile çocukların kullanabileceği her türlü takı, aksesuar gibi ürünlere ilişkin denetimler gerçekleştirdiğini söyledi.
Kırtasiye ürün grubunun hem iç piyasada denetimi hem de ithalat aşamasındaki uygunluk denetimlerinin Bakanlıkları tarafından gerçekleştirildiğini anımsatan Tüfenkci, 2 Nisan 2011'de yayınlanan "Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliği"nin Türkiye'de kırtasiye ürünlerine yönelik ilk yasal mevzuat olduğunu ifade etti.
Bu tebliğle kırtasiye ürünlerinde azo boyar madde ve fitalat konusunda kısıtlamalar getirildiğini aktaran Tüfenkci, "Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ"in de kırtasiye ürünlerinde ağır metallerin kullanımına kısıtlama getirildiğini kaydetti.
Tüfenkci, ürün gruplarının içerdiği tehlikeli kimyasal maddeler bakımından piyasada etkin bir şekilde denetlenmesi ve merdiven altı üretimin önlenmesi amacıyla "Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ"in yenilendiğini hatırlatarak, "Bu doğrultuda 2015 Ocak ayında söz konusu tebliğ güncellenerek ilk etapta tüketici ürünlerinde sıklıkla kullanılan 7 tehlikeli kimyasal madde daha kısıtlanmış ve kısıtlanan toplam kimyasal madde sayısı 10'a çıkmıştır." dedi.
- "Denetimler aralıksız devam ediyor"
Okul kıyafetlerinin yeni tebliğin yürürlüğe girmesiyle azo boyar madde dışında nikel, kadmiyum, nonil fenoller, perflorooktan sülfanatlar ve kalaylı organik bileşikler yönünden de denetlendiğini dile getiren Tüfenkci, şöyle devam etti:
"Ayrıca tekstil etiketlerinin tüketiciyi yanıltıcı bilgiler içermemesi için elyaf analizleri kontrol edilmektedir. Ayakkabılarda azo boyar, fitalat, kalaylı organik bileşiklerin yanı sıra ayakkabının neden yapıldığını gösteren etiketler de kontrol edilmektedir. Bakanlığımız, çocuklarımızın sağlığına zarar verebilecek her türlü ürünü 'Güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans' prensibiyle kontrol etmektedir. Bakanlığımız denetimlerini aralıksız devam ettirmekte, ayrıca üretici, ithalatçı ve dağıtıcıları bilgilendirmeye yönelik eğitim faaliyetleri yürütmektedir. Bu faaliyetlerinin sonucu olarak yeni kimyasalların kısıtlanmasına ilişkin mevzuatın yakın zamanda yürürlüğe girmesine rağmen denetim sonuçlarındaki güvensizlik oranları her geçen gün azalmaktadır. Kırtasiye ürün grubunda 2011 yılında ilk kez yapılan denetimlerde yüzde 53 olan güvensizlik oranı 2016 Eylül ayı itibarıyla yüzde 1,53'e gerilemiştir. Gelinen noktada aralıksız yapılan denetimlerin ve sektör temsilcileri ile işbirliğinin önemi büyüktür. İstanbul Ticaret Odası ve Tüm Kırtasiyeciler Derneği ile çeşitli defalar kırtasiye sektörüne yönelik bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilmiştir."
- 107 bin 666 ürün denetlendi
Bakan Tüfenkci, bu yıl gerçekleştirilen denetimlerde kırtasiye ürünü, okul kıyafeti ve okul ayakkabısı gruplarında 107 bin 666 ürün denetlendiğini bildirerek, şunları kaydetti:
"Kırtasiye ürünleri kimyasal riskler açısından azo boyar madde, fitalat, ağır metal ve kadmiyum yönünden ürünler kontrol edilmiştir. Yapılan risk değerlendirmeleri ve ithalatta İRİS sistemi üzerinden elde edilen veriler ışığında toptancı, dağıtıcı ve nihai satıcılar nezdinde toplam 38 bin 6 kırtasiye ürünü denetlenmiştir. Bu ürünlerden 36 bin 67'sinin güvenli olduğu tespit edilmiştir. Denetlenen ürünlerden 192'si yerli, 382'si ise ithal olmak üzere, toplam 582 üründe güvensizlik tespit edilmiştir. Bin 224 üründe ise ambalajlarında yer alması gereken uyarı ifadelerinin uygun olmaması gibi teknik düzenlemeye aykırılık tespit edilmiştir."
- Okul kıyafetinde güvensiz ürüne rastlanmadı
Okul kıyafetlerinin de kimyasal riskler açısından incelendiğini aktaran Tüfenkci, nikel, kadmiyum, nonil fenoller, perflorooktan sülfanatlar, kalaylı organik bileşikler ve azo boyar madde yönünden denetlenen 18 bin 442 okul kıyafetinde güvensiz ürüne rastlanmadığını bildirdi.
Okul ayakkabılarında da yine kimyasal riskler açısından ürünlerin kalaylı organik bileşikler, azo boyar madde ve fitalat ile etiket kontrollerinin yapıldığını aktaran Tüfenkci, denetlenen 51 bin 218 üründen 9 bin 219'undan güvensizlik tespit edildiğini söyledi.
Tüfenkci, alınan numunelere yönelik analiz sürecinin halen sürdüğünü de sözlerine ekledi.
Kaynak: Diyarbakır Söz