Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğünce başlatılan "gezici kütüphane" uygulamasıyla Yenişehir, Bağlar, Sur ve Kayapınar köylerinde yaşayan çocukların kitap ihtiyaçları, kilometrelerce yol katedilerek gideriliyor.
Kamyonetten dönüştürülen, kasasında "Size bilgi taşıyoruz" yazılı gezici kütüphaneyle çocuklara ödünç kitap dağıtan görevliler, iki hafta sonra yeniden ziyaret ettikleri köylerde topladıkları kitapların yerine yenilerini veriyor.
Kırsalda kitap sıkıntısı çeken öğrenciler, "gezici kütüphane" ile okuyamadıkları kitaplara ulaşabilmenin mutluluğunu yaşıyor.
- "Vatandaşın ayağına kitap götürüyoruz"
İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Özbek, 18 köyde gezici kütüphane hizmeti verdiklerini söyledi.
Her hafta 9 köye kitap götürüldüğünü anlatan Özbek, "Gidilen her durakta 100'ün üzerinde ödünç ve iade işlemi yapılıyor. Haftada 2 bin kitabı gezici kütüphane aracılığıyla köylere ulaştırıyoruz. Gezici kütüphanenin kitap koleksiyonunda, yaş grubunu göz önüne alıyoruz. Koleksiyonumuzun yüzde 80'ini 6-15 yaş, geriye kalanını da yetişkinlere yönelik kitaplar oluşturuyor." dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığının kütüphanelere sürekli kitap gönderdiğine işaret eden Özbek, "Halk kütüphanelerinin amacı bilgiye ulaşmada eşitliği sağlamaktır. Biz kitaba ulaşamayan vatandaşın ayağına kitap götürüyoruz." diye konuştu.
Görevli Abdullah Aktaş, köydeki çocuklara kitap götürmenin ayrı bir heyecanı olduğunu dile getirdi.
Aktaş, "Bir çocuğun 3 kitap alma hakkı var. Bu, devletimizin köylerdeki öğrencilere yönelik bir hizmetidir. Yazın susamış insanlar nasıl suya koşuyorsa, köylerdeki çocuklar da o şekilde gezici kütüphaneye koşuyor." ifadelerini kullandı.
- "Çocuklara büyük katkı sağladı"
DİMER Yaytaş Ortaokulunda İngilizce Öğretmen Dilan Arat, köy okullarında okuma alışkanlığı olup kitaba ulaşamayan çok sayıda öğrencinin bulunduğunu söyledi.
Köylerdeki çocukların şehirde oturan akranlarına oranla kitaba ulaşmada dezavantajlı olduğunu vurgulayan Arat, şöyle devam etti:
"Gezici kütüphaneden önce öğrenciler kitap bulmakta zorluk yaşıyordu. Okuma saatlerinde kitabı olmayan öğrencimiz çoktu. Gezici kütüphaneyle artık bu sıkıntı sona erdi. Bizim için çok büyük bir gelişme. Çünkü köy şartlarında çocukların okumaya ve eğitilmeye ihtiyaçları var. Gezici kütüphane çocuklarımıza çok büyük katkı sağladı."
- Çocuklar çok mutlu
Öğrencilerden Esra Eser (13), daha önce okumak istediği kitapları köyde bulamadığını dile getirdi.
Sunulan hizmetten çok memnun olduğunu belirten Eser, "Artık daha önce ismini bilmediğim kitapları da okuyabiliyorum." diye konuştu.
Musa Bay (12) ise maddi durumlarının yetersizliği nedeniyle kitap alamadığını anlatarak, "Artık gezici kütüphane geldiği için yüzlerce kitap arasından 3'ünü seçip okuyorum. Kitap okuduğum zaman duygu ve düşüncelerim gelişiyor. Kelime dağarcığım daha fazla gelişiyor." dedi.
Zeynep Çitare (14) de gezici kütüphane hizmetinden çok mutlu olduklarını kaydetti.
İki haftada 3 kitap okuduğunu vurgulayan Çitare, "Kitap okudukça hayal dünyamız gelişiyor, kendimizi daha iyi hissediyoruz." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz