Bakan Kılıç, İslamofobik unsurlar içeren dijital oyunlara yönelik başlattıkları çalışmaları anlattı.
2011 yılı itibarıyla müzik endüstrisinin iki katı bir getiriye sahip dijital oyun endüstrisinin, 2015'te Hollywood film sektörünün bile önüne geçtiğine dikkati çeken Kılıç, dijital oyun sektörünün, dünyada 100 milyar dolar, Türkiye'de ise 440 milyon dolarlık bir iş hacmine sahip olduğunu belirtti.
Dijital oyun endüstrisinin yıllık ortalama büyüme oranının yüzde 8,1'e ulaştığını aktaran Kılıç, "Şu anda bildiğim kadarıyla dünyada 1,5 milyar dijital oyuncu var. Ülkemizde ise toplam dijital oyuncu sayısı 22 milyon civarında. Bu kişiler günde 39 milyon saatini oyun başında geçiriyor. Bu her bir kişinin oyun başında harcadığı zamanın üst üste eklenmesi ile oluşan bir sonuç." diye konuştu.
- "Oyunlar, İslamofobi'nin yayılması konusunda araç"
Dijital oyunlarla ilgili yapılan son akademik çalışmaların, oyunların insanların zihinsel gelişiminin artması dahil olmak üzere problem çözebilme, mantık yürütme, birden fazla iş yapabilme, yönetebilme, hızlı düşünme, analiz gibi olumlu etkisi ve faydasının olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Kılıç, ancak dijital oyunların oyunculara kazandırdığı olumlu yönlerin yanında, zararlı yönlerinin de bulunduğuna işaret etti.
Bu zararların başında da ırkçılık ve ayrımcılığa sebep olma, şiddet ve cinsel içerikli oyunların etkisi, sağlık bozukluğu, akademik başarısızlık geldiğini vurgulayan Kılıç, bunlara son dönemde İslamofobinin de eklendiğine işaret etti.
Kılıç, "Artık batı dünyası tarafından dijital oyunlar, İslamofobinin yayılması konusunda birer araç olarak kullanılmaya başlandı. Biz de gençlerimizi, çocuklarımızı bu dijital oyunlardaki bu tuzağa karşı korumak maksadıyla harekete geçtik ve ilk aşamada bir farkındalık çalışması başlattık. Bu kapsamda bir broşür hazırladık." dedi.
- "Dinimize yönelik çirkin bir algı oluşturulmak isteniyor"
İslamofobik birçok unsurun popüler oyunlarda yer aldığını gördüklerini dile getiren Kılıç, şu değerlendirmede bulundu:
"Kutsal kitabımız ve kutsal mekanlarımızın, korku ve şiddet algısıyla bu oyunların içerisindeki görsellere profesyonelce yerleştirildiğini tespit ettik. Bu oyunlarda inançlarımızla, değerlerimizle ilgili öylesine içerikler var ki çok ürpertici ve üzücü. Şiddet, terörizm ve İslamofobi, genç bedenlere dijital oyunlar ile empoze ediliyor ve evlatlarımızın bilinçaltına ince ince dokunarak yüce dinimize yönelik çirkin bir algı oluşturulmak isteniyor."
Bakan Kılıç, bu konunun dünyada çok ciddi ele alınması gerektiğini vurgulayarak, "Birleşmiş Milletler nezdinde ciddi çalışmalar yapılması gereken bir sorundan bahsediyoruz. Şiddet içeren bölümlerde minarelerimizin havaya uçurulmasından, ezanımızın kullanılmasından, Kabe kapısının anımsatılmasından, Kur'an-ı Kerim ayetlerinin ve Allah'ın ismi şeriflerinin çok olumsuz anlamda kullanılmasına kadar birçok olumsuzluk bulduk." diye konuştu.
Bunun üzerine bir internet sitesi kurarak hemen İslamofobi ile mücadele başlattıklarını bildiren Kılıç, "Açtığımız www.oyunlardaislamofobi.com internet sitesinde bu oyunları teşhir ediyoruz. Bu web sitesinin sonunda bir ihbar hattı da kurduk. 'İhbar et' butonu ile oyunlardaki İslamofobi içeriklerinin paydaşlar tarafından bize bildirilmesini istiyoruz." ifadesini kullandı.
- "Çalıştay planlıyoruz"
Oyunlarda İslamofobi unsurlarını kullanan firmalarla iletişime geçeceklerini ve uyarılarda bulunacaklarını dile getiren Kılıç, firmaların uyarıları önemseyeceklerine ve gereken adımları atacaklarına inandığını belirtti.
Sorunun çözümü için tüm paydaşların yer aldığı ve iki gün sürecek bir çalıştay yapmayı planladıklarını aktaran Kılıç, çalıştaya akademisyenler, oyun üreticileri ve dağıtımcıları, ebeveynler, psikologlar, pedagoglar, sivil toplum kuruluşları, vakıflar, düşünce kuruluşları, kamu kurumları ile oyun severlerin katılacağını bildirdi.
Kılıç, çalıştayda alacakları önlemlere ve uygulanacak metotlara ilişkin yol haritası belirleyeceklerini de söyledi.
Çanakkale Savaşı'nın 100'üncü yılında ortaya koydukları milli oyun projesine de değinen Kılıç, "Nusrat-Asrın Harbi Çanakkale ismiyle ortaya koyduğumuz bu oyun, çok kısa sürede büyük ilgi gördü ve bir yıl içerisinde 2 milyon 200 bin oyunsever tarafından indirildi. Çanakkale kara savaşlarının başlangıcı olan 25 Nisan tarihinde kamuoyuna sunduğumuz Nusrat oyunu, 2015 yılının en iyi mobil oyunu seçildi." dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz