Öğrenciler İHL'leri sevdi

28 Şubat uygulamalarıyla büyük bir darbe alan imam hatip okulları günümüzde başarılarıyla dikkat çekerken toplumun bu okullara olan ilgisi ise her yıl daha da artıyor.

Öğrenciler İHL'leri sevdi

Toplumun manevi alandaki en önemli ihtiyacını karşılayan imam hatip okulları geçmişten günümüze birçok defa darbe almış olsa da, katsayı adaletsizliğinin kalkması, orta kısımların yeniden açılması ve anayasal güvence altına alınmasa da başörtüsü yasağının kaldırılmasıyla birlikte imam hatip okulları ve öğrencilerinin başarı oranı dikkat çekiyor.

1924 yılında kurulan imam hatip okullarına ilk kilit 1930’da vurulmuş ve Türkiye’de önemli ölçüde din görevlisi açığı oluşmuştu. Bu açığı kapatmak için 1951 yılında imam hatipler tekrar açılmıştı ve 1970’li yıllara doğru imam hatip okullarını açmak zorlaştırılmıştı.

1972’de tüm imam hatipler genel liseye dönüştürülmüş, 1974’te de yeni imam hatip liseleri açılmıştı. Daha sonraki yıllarda Anadolu imam hatip liseleri kurulmaya başlanmıştı. 1990’lı yıllara gelindiğinde imam hatip okulları Türkiye’nin en başarılı okulları haline gelmiş ve binlerce öğrenci ise bu okullarda geleceğine yön vermişti.

Ancak 28 Şubat 1997’deki Milli Güvenlik Kurulu’nda alınan kararla imam hatipler tarihinin en büyük darbesini almıştı. 8 yıllık kesintisiz eğitime geçildiği dönemde imam hatip ortaokulları kapatılmıştı.

EĞİTİM ASKIYA ALINDI

Ardından 1998’de katsayı uygulamasıyla imam hatip ve meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişi engellenmiş, bir nesil üniversite öğrenim hakkından ya vazgeçmek zorunda kalmış ya da istemedikleri bölümleri tercih etmiş ve binlerce öğrenci mağdur olmuştu.

İmam hatiplilerin zor yılları 2010 yılında katsayı uygulamasının eşitlenmesiyle sona ermiş ve ardından 2012 yılında çıkarılan yasayla imam hatip ortaokulları yeniden açılmıştı.

Katsayı adaletsizliğinin kalkması ve yasal güvence altına alınmasa da başörtüsü yasağının sona ermesi ile son yıllarda imam hatip lisesi mezunlarının YKS'den ve imam hatip ortaokul mezunlarının LGS’de aldıkları yüksek puanlarla büyük bir başarı elde ediliyor.

RAĞBET GİDEREK ARTIYOR

Son yıllarda imam hatip okullarına talep ciddi anlamda artarken, imam hatip öğrencilerinin başarısı da göz dolduruyor. Akademik alandaki başarılarıyla da gelecek için büyük ümit veren imam hatip okulları ve öğrencilerinin bu başarısı kimi çevreleri rahatsız ediyor.

Bazı kesimler tarafından imam hatip okullarının varlığından ve verilen eğitimlerden rahatsız olunsa da bu okullarda eğitim gören öğrenciler, okullarında aldıkları eğitimden memnun olmakla birlikte imam hatip öğrencisi olmaktan da büyük bir gurur duyuyorlar.

Kaynak: Diyarbakır Söz