Öğrenciler üniversitelere döndü ama nasıl? Yüz yüze eğitimden öğrenciler memnun mu?

YÖK’ün kararına göre, üniversitelerde dün itibariyle isteyen öğrenciler derslerini yüz yüze takip edebilecek. Eğitimciler, kararın kamuoyu tepkisini dindirmek için acelece alındığını söyledi.

Öğrenciler üniversitelere döndü ama nasıl? Yüz yüze eğitimden öğrenciler memnun mu?

Depremlerin ardından uzaktan öğretim kararı alınan üniversitelerde ‘isteğe bağlı’ olarak yüz yüze eğitime bugün geçiş yapıldı. Akademisyenler, YÖK’ün aldığı kararı kamuoyunun tepkisine yönelik ara bir çözüm olarak değerlendirdi.

HİBRİT EĞİTİM UYGULANACAK

6 Şubat Maraş merkezli depremlerin ardından Yükseköğretim Kurulu’nca (YÖK) alınan kararla üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmişti. Yurtların boşaltılması ve üniversite öğrencilerini okul ortamından uzaklaştıran bu karar, kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Altı haftadır süren uzaktan eğitimden sonra YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 3 Nisan’dan (bugün) itibaren bahar dönemine mahsus olmak üzere devam şartı aramaksızın yüz yüze eğitime geçilebileceğini duyurdu. Özvar’ın açıklamasının ardından üniversite senatoları da uygulamanın detaylarına ilişkin karar aldı. İsteyen öğrencilere sınıflarda yüz yüze eğitimin yanı sıra uzaktan eğitimin de verildiği ‘hibrit eğitim’ uygulanacak. Derslere yüz yüze katılamayan öğrenciler için de eş zamanlı çevrim içi veya eş zamanlı olmayan çevrim dışı uzaktan öğretim yöntemleri kullanılacak. Üniversitelerde bahar dönemindeki ara sınavlar, uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacak. Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ne zaman ve nasıl yapılacağına yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları karar verecek.

‘KAMUOYUNUN BEKLENTİSİNE YÖNELİK HIZLI BİR DÜZENLEME’

Bursa Uludağ Üniversitesi’nden çıkan senato kararına göre, lisans eğitiminde devam şartı olmadan yüz yüze eğitim ve eş zamanlı çevrimiçi dersler yapılacak. Lisansüstü eğitimde, dersler sadece yüz yüze yapılacak. Uygulamalı eğitim olması nedeniyle Tıp Fakültesi 4, 5 ve 6. sınıf öğrencileri ile Veteriner Fakültesi 5. sınıf öğrencilerinin dersleri ve tüm sınavları yüz yüze yapılmaya devam edecek.

Bursa Uludağ Üniversitesi’nden akademisyen Mustafa Berkay Aydın, alınan kararı kamuoyunun beklentisine yönelik ‘bir ara çözüm’ olarak değerlendirdi. “Zamanlaması yanlış oldu” diyen Aydın, “Şehir dışından gelecek öğrenciler nereye gelecek?” diye sordu. Devam zorunluluğu aranmamasının nedeniyle ilgili Aydın, “Katılımı zorunlu yapamazlardı. Ailelerinin yanlarına giden öğrencilere ‘üç gün sonra yüz yüze eğitim başlayacak, gel’ demeleri mantıklı olmazdı. Öğrenci bir daha düzenini nasıl kuracak?” dedi.   

‘ÇEVRİMİÇİ KATILAN ÖĞRENCİLER İÇİN DERS TAKİBİ ZOR OLABİLİR’

Uygulamada yaşanacak sorunlara ve fırsat eşitsizliğine dikkat çeken Aydın, öğretim üyesinin süreci yönetemezse çevrimiçi bağlanan öğrenciler için ders takibinin zor olacağını belirtti. Uzaktan eğitimde de en fazla yüzde 30 katılımın olduğunu söyleyen Aydın, “Katılım oldukça düşüktü. Sınavlar yaklaşınca katılım artıyor. Yüz yüze derslere katılım az olur. Bayramdan sonra katılımın artacağını düşünüyorum” diye konuştu.

‘GÜNÜ KURTARMAK ÜZERE ALINMIŞ BİR KARAR’

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden akademisyen Cumhur Aslan kararı, “Günü kurtarmak üzerine alınmış bir karar. Kamuoyunda çok tepki alınca ara çözüm olarak ‘isteyen gelsin’ dediler. ‘İsteyen’ sözcüğüyle başlayan bir uygulama, eğitimde olmaz. Nereden baksan tutarsızlık, öngörüsüzlük” ifadelerini kullandı.

Bölüm olarak aynı anda yüz yüze ve çevrimiçi eğitim yapma olanaklarının olmadığını, bu nedenle uzaktan eğitime devam etmeleri yönünde karar alınması gerektiğini belirten Aslan, şunları söyledi: “Çanakkale, Balıkesir, Ağrı, Kars gibi ülkenin birçok kentinde böyle bir teknolojik altyapı yok. Sistem olsa kriz dönemleri için makul bir karar olurdu. Yüz yüzde dersten sonra bir de çevrimdışı dersler yapmak da uygulanabilir değil.”

‘DERSLERE KATILIM YÜZDE 30’U GEÇMEZ’

Yüz yüze derslere katılımın düşük olacağını söyleyen Aslan, “Öğrenciler, yüz yüze eğitime gelseler bile sınavlar başlayacak, sınavlar çevrimiçi olacak, bir hafta sonra da bayram tatili başlayacak. Öğrenci, bayram tatilinden sonra gelecek olsa bile bir ay için değer mi?” dedi. Fırsat eşitsizliğine dikkat çeken Aslan, “Eğitimden baktığımızda yüz yüze derslere katılabilen öğrenciler daha avantajlı. Çevrimiçi veya çevrimdışı eğitim yüz yüze kadar verimli olmuyor” diye konuştu.

‘AKADEMİSYENLERİN İŞ YÜKÜ ARTACAK’

Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Sinan Muşlu, akademisyenlerin alınan karara tepkili olduğunu belirterek, “İsteğe bağlı olmasını doğru bulmuyorum, eğitimin tamamen yüz yüze yapılması gerekir” dedi. Öğrencilerin barınma sorunlarına ilişkin düzenlemelerin karar alınmadan bir ay önce yapılması gerektiğini ifade eden Muşlu, “30 Mart’ta açıklayıp 3 Nisan’da ‘isteyen gelsin’ demek ciddiyetsizliktir ve yüz yüze eğitime katılımı düşürecektir. Ayrıca sınavların sağlıklı bir şekilde yürütülmemesine yol açacaktır” ifadelerini kullandı.  

Muşlu, sınıf ve amfilerde yüz yüze eğitim verirken aynı zamanda online bağlantı kurulacak şekilde sistemin genel olarak yok veya yetersiz olduğunu söyledi: “Bu durum öğretim elemanlarının iş yükünü artıracağı gibi akademik çalışmaların ve araştırmaların kısıtlanmasına da yol açacak.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler