Okul içinde okul!

DİYARBAKIR'da TEOG sınavında düşük puan aldıkları için liseye yerleşemeyen öğrenciler için mevcut lise binalarında ek olarak 3 yeni lise açıldı.

Okul içinde okul!

Diyarbakır'da bu yılki TEOG sınavında düşük puan aldıkları için herhangi kayıt yaptıramayan açıkta kalan 1500 lise öğrencisi  için İl Milli Eğitim Müdürlüğü, yeni bina olmamasına rağmen 3 yeni lise açtı.

3 YENİ LİSE

İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığı'na girmeye çalışan darbeci Özel Kuvvetler Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Semih Terzi'yi vurarak öldüren ve daha sonra Semih Terzi'nin korumaları tarafından şehit edilen Astsubay Ömer Halisdemir anısına 'Şehit Astsubay Ömer Halisdemir İmam Hatip Anadolu Lisesi', '15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi' ile 'Milli İrade Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni açtı. Kayıtlar, 1500 öğrencinin puanlarına göre kurulan komisyon tarafından yapıldı. 3 yeni lise, yüksek puanlı öğrencilerin gittiği merkez Yenişehir İlçesi'ndeki 80'inci Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi, Bağlar İlçesi'ndeki Koşuyolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Kayapınar İlçesi'ndeki Şehit Halit Gürser Anadolu İmam Hatip Liseleri bünyesine alındı.

15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi'nin tabelası; 80'inci Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi'ne, Milli İrade Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin tabelası da Koşuyolu Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi binasına asıldı. Şehit Astsubay Ömer Halisdemir İmam Hatip Anadolu Lisesi'nin hazırlanan tabelası ise henüz Şehit Halit Gürser İmam Hatip Anadolu Lisesi'ne asılmadı.

Yüksek ve düşük puanlı öğrencilerin aynı anda ders görmemesi için daha önce 08.00-15.00 arasında tekli eğitim verilen 3 lisede eğitimde ikili sisteme geçildi. Yüksek puanlar alarak çocuklarının 08.00-15.00 saatleri arasında tekli eğitim görürken 07.00-12.50 saatleri arasında sıkıştırılmış eğitime tabii tutulmasına tepki gösterdi.

OKUL İÇİNDE OKUL

Çocuklarının mağdur edildiğini belirterek topladıkları imzaları Milli Eğitim Müdürlüğü'ne veren 80'inci Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrenci Velileri, düşük puan alan ve herhangi bir okula kayıt yaptıramayan düşük puanlı öğrencilerin açıkta kalmaması için İl Milli Eğitim Müdürlüğü binaları olmamasına rağmen mevcut 3 lise bünyesinde 3 yeni lise açmasına tepki gösterirken şu görüşleri savundu:

"Yani okul içinde okul açıldı.Çocuklarımız daha önce 08.00-15.00 saatlerinde eğitim görüyordu. Derslerdeki açığın kapatılması için 10'ar dakikalık 2 teneffüs kaldırılıp 40'ar dakika olan 2 ders 80'er dakikaya çıkarılmış. 45 dakikalık öğle tatilinin yanı sıra tenefüslerde de kısıtlamaya gidilerek, sıkıştırılmış eğitime tabii tutuluyor. Bir öğrenci 80 dakika boyunca derse nasıl konsantre olabilir? Puanları düşük öğrencilerin eğitimine karşı değiliz. Ancak, bunu yaparken büyük emekler sarf ederek yüksek puanlar alan öğrencilerin mağdur edilmemesi de gerekir. İkili eğitim sistemi nedeniyle çocuklarartık 1 saat daha erken kalkıp gün ağarmadan okula gitmek zorunda kalıyor. Çocuklar tenefüse çıkamıyor, 45 dakikalık öğle tatilinden mahrum kalıyor. Bina yapılmadan okul açılır mı?"

"ÇOCUKLARIN DIŞARDA KALMAMASI İÇİN"

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan ise, TEOG sınavında düşük puanlar aldıkları için herhangi bir okula kayıt yaptıramayan 1500 öğrencinin mağdur olmaması için böyle bir uygulamaya gittiklerini söyledi. Aslan, puanları düşük olduğu için yerleştirilemeyen 1500 öğrencinin eğitim- öğretime kazandırılması gerektiğini belirterek şöyle dedi:

"Açık Öğretime yönlendirsek, okul sınırları içinde olmayınca kontrol etmekte mümkün olmayacaktı. Mevcut okullarımızın bünyesinde 3 yeni okul açtık. Mevcut okullardaki öğrenci velileri tepki gösterdi ancak yerleştirmek zorundaydık. Açıkta kalan öğrencileri kurulan komisyon aracılığıyla puanlarına göre bu liselere kayıt ettik. Tek amacımız kontenjan fazlası öğrencilerimizi örgün eğitim alanı içine almak ve onları açıkta bırakmamaktı. Mevcut Anadolu liselerimizde 350 puandan aşağı kayıt yapan okul yok. Bu öğrenciler çok düşük puanlar almış ve mevcut liselere girmeleri mümkün değil. Biz mevcut yüksek puanlı liselerde kontenjan da açamazdık. 400 puanla kayıt yaptıran okula 200-250 puan alan öğrenciyi nasıl kayıt ettireceksiniz? Mevcut olanlarda, yüksek puanlı yere gidecek öğrencilerde sıkıntı çekebilir. Kaydedemediğimiz her öğrencinin dışarda kalması sıkıntı da doğurabilirdi. Puan kategorilerine göre mevcut 3 lise bünyesinde 3 tane sıfır lise açtık buraya yerleştirdik. İnşaatı halen devam eden okullarımız  bittiğinde bu sorunda ortadan kalkmış olacak"

Kaynak: Diyarbakır Söz