Sınav döneminde ailelere uyarı

Çocukların ergenlik ve sınav dönemlerine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Psikolog Kübra Yelkenoğlu, “Çocuğun kişiliği ve yetenekleri, ailelerin hayallerinden farklı olabilir. Meslek seçimi konusunda çocuklar özgür bırakılmalı ve kararları ne olursa olsun desteklenmelidir” dedi.

Sınav döneminde ailelere uyarı

TEOG sınavı öncesinde ailelere uyarılarda bulunan özel bir hastanede görevli Psikolog Kübra Yelkenoğlu, özellikle ergenlik döneminde çocukların sıkça değişen ruh hallerine, saldırgan davranışlara ve depresif duygu hallerine rastlandığını belirtti. Sınav kaygısının, çocukların günlük yaşamını etkilediğini ifade eden Yelkenoğlu, “Uyku düzeninde değişiklik olur, yemek yeme düzeni olumsuz etkilenir, sınavlara girmeden önce elleri ve ayakları titrer, terlemeler görülür, sınavlarda heyecandan soruları okumakta zorlanır, baş ağrıları veya kaygıya bağlı hem psikolojik hem bedensel rahatsızlıklar yaşamaya başlar. Tüm bu belirtiler, yoğun bir sınav kaygısının göstergesidir. Bu dönemde aileler, çocuklarının yeteneklerini, başarılarını, farklılıklarını, gerçekçi bir şekilde değerlendirmeli ve beklentilerini buna göre oluşturmalıdırlar. Çocuklara kapasitesinin ve yeteneklerinin üzerinde beklentiler yüklemekten kaçınmalıdır. Bu durum, çocuğun gelecek yaşantısı için de özgüven eksikliği, başaramama ve değersizlik hissi oluşturacaktır” diye konuştu.

Çocukların, kendi istekleri ve beklentileri doğrultusunda zorlanılmamasını dile getiren Yelkenoğlu, “Aileler, çocuklarını kendi hayallerini gerçekleştirmede bir araç gibi görmemelidir. Çocuğun kişiliği ve yetenekleri, ailelerin hayallerinden farklı olabilir. Meslek seçimi konusunda, çocuklar özgür bırakılmalı ve kararları ne olursa olsun desteklenmelidir. Çocukların fikirlerini ve hayallerini rahatça tartışabilecekleri ortamlar hazırlanmalı, onlara saygı gösterilmeli ve çıkabilecek her düşünce belli bir mantık çerçevesinde birlikte değerlendirilmelidir” diye konuştu.

AİLELER BİLİNÇLİ DAVRANMALI

Kaygının bulaşıcı bir duygu olduğunu ve uzman birinden destek alınması gerektiğine dikkat çeken Yelkenoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Çocuğun çevresindeki insanların, anne ve babasının kaygılı insanlar olması, ebeveynlerin sınav konusunda yanlış inançlar geliştirmesi ve bunların da çocuk tarafından algılanması, özdeşim kurması kaygısını daha da artıracaktır. Bu nedenle, bu süreçte olabildiğince gerektiği takdirde, bir uzman yardımıyla, daha bilinçli tavırlar sergilenip, daha sağlıklı bir dönem geçirilerek çocuğun da daha yüksek performans göstermesi sağlanabilir. Bu anlamda, bu kritik dönemler sadece çocuk için değil, anne ve baba için de bir sınav dönemidir. Çocukların geçirdiği sınavlar geçici ve telafisi mümkündür.”

Kaynak: DHA

Çok Okunan Haberler