DÜN karnelerini alarak yarıyıl tatiline başlayan 18 milyon öğrenci, hafta sonu tatilleriyle 16 gün dinlenme imkanı bulurken, uzmanlar ise ebeveynlere, çocukların zamanlarını verimli geçirmeleri konusunda çeşitli önerilerde bulundu.
Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, tatil denince akıllara çocukların dinlenmesi ve eğlenmesinin geldiğini, ancak bunun dozunun aileler tarafından iyi ayarlanması gerektiğini ifade etti.
Dilci, ailelerin çocuklarının sömestir tatilinde dinlenmesini sağlamasının önemine işaret ederek, "Fakat eğlenme aracı olarak dijital mecrayı adres olarak kullanmamaları gerekiyor. Dijital nesneler çocukların dinlenmesinin önüne geçtiği gibi biliş bulanıklığı yaratarak, odaklanma güçlüğüne bağlı olumsuz sonuçlarla çocukları karşı karşıya bırakmaktadır." diye konuştu.
Dijital nesnelerle uzun zaman geçiren çocukların giderek daha "agresif" hale geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Dilci, şöyle devam etti:
"Çocuklar tatilde dinlenerek zihnini boşaltması gerekirken, dijital dünyada radyasyon etkisi altında daha mutsuz, depresif, sabırsız hale geliyor, irade yoksunluğu ve dürtüsel bozukluklar yaşıyor. Türkiye'de dört çocuktan biri bağımlı diyebileceğimiz bir durumda. Bunun için bu çocuklara dijital nesneler gün içerisinde belli bir oranda verilmeli. Örneğin dijital nesneler ortaokul çağındaki çocuklara tatilde günde 40-60, ilkokul çocuklarına 40 dakikanın altında verilmeli. Bunu yaparken de çocuklarla anlaşma yapalım. Onlara ödül, ceza olarak dijital nesneyi sunalım. Tatilde bir saat dijital nesneyle zaman geçirecekse iki saat kitap okutalım."
- "Tatilde eğlencenin adresi dijital dünya olmamalıdır"
Çocukların dijital mecrada ham bir içerikle muhatap olduğuna da işaret eden Dilci, ailelere çocuklarını iyi izlemeleri uyarısında bulundu. Çocuğun izlediği çizgi filmlerin içeriklerinin de izlenmesi gerektiğine işaret eden Dilci, şunları söyledi:
"İzleteceksek TRT Çocuk etkinlikleri izletilmeli. Aynı zamanda oturma şekline dikkat edilmeli ve belli bir göz mesafesinde oturtulmalı. Dijital nesneler hayatımızın bir parçası, onlardan kurtuluş yok. Dijital nesneleri dikkatli kullanmayı, amacına uygun bir araç olarak kullanmayı becermemiz gerekiyor. Sömestir tatilinde çocuklarımızı teknolojiye kurban etmeyelim. Tatilde eğlencenin adresi dijital dünya olmamalı."
- "Sömestir sadece tatil değil"
Uzman Klinik Psikolog Dilara Boztepe ise anne ve babaların dijital cihazları tamamen yasaklamamaları gerektiğini belirtti.
Dijital cihazlara bir sınır koymanın daha uygun olacağını anlatan Boztepe, "Aileler çocuklarının hangi sitelere girdiğini kesinlikle bilmeliler. Bu koşulla da günde bir saat izin vermeliler. Sömestir tatilinde çocuklar oyunla tatilini geçirmesin. Kitap okuma alışkanlığını bu dönemde kazandırmak bir fırsat olabilir. Anne ve babalar Kitap oku' diyerek değil de beraber televizyonu açmadan kitap okumalılar. Derslerini, ödevlerini, tekrarlarını sömestir tatilinde yapmalılar. Çünkü sömestir denilince akıla sadece tatil gelmemeli." dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz