TEOG'un başından beri yanlış anlaşıldığını savunan Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti: "TEOG bir sistem değil. 'Sistem değişikliği yapılıyor' diyorlar, böyle bir şey yok. Sistem değişikliği yok. Bu, zaman içerisinde, 2013'ten beri bir yarışa döndü. Özel kurslar, dershaneler; çocuklar bunaldı. Bir şey öğrenmekten ziyade hafız olacakmış gibi ezberle, ezberle, ezberle; kimyası bozuldu. TEOG kalkınca bütün öğrenciler büyük bir bayram havasında. Benim torunum da bu sene 6'ncı sınıfa başladı. 'Dede teşekkür ederim, TEOG'u kaldırdınız'. 'Kızım sana ne, daha senin TEOG'la ne işin var'. 'Bana da gelecek, onun için şimdiden seviniyorum' dedi. Öğrenci psikolojisi tabii. Hiçbir öğrenci, sınavı sevmez. Sınav tatsız bir şeydir; ama sınav olmadan da gelişme olmaz, öğrenme olmaz"
"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI, ÜÇ ÇÖZÜM ÜRETİYOR"
TEOG sistemi yerine getirilecek 3 seçenek üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirten Yıldırım, şunları söyledi: "TEOG kalkıyor. Bu sene uygulanmayacak. Bunun yerine Milli Eğitim Bakanlığı, üç tane çözüm üretiyor. Karar verilmiş değil. Bunların artıları, eksileri çalışılıyor. Bunlardan biri, her lisenin kendi sınavını yapması. İkinci yöntem, orta okul sertifikasyon sistemi. Üçüncü yöntem de orta okul bazlı yerleştirme. Burada ağırlıklı olarak adrese dayalı kayıt sistemi yüzde 50'si belki öğrencilerin, bir kısım okullar da orta okul mezuniyet ortalamasını arayabilir. Bir de hiçbir şey aramayanlar var. Adresi en yakın olan gidip, kayıt olacak. Bazı okullar, diyebilir ki 'Ben orta okul mezuniyet ortalaması arayacağım'. Bir de bazı okullar, kendi sınavını yapar. Kendi sınavını yapar; ama o sınavın mutlaka bakanlığın gözetiminde olması lazım. Emniyet tedbirleri alınarak, soruların da hatta merkezden hazırlanarak, sınavın yapılması. Bunların hangisinin en isabetli olduğu konusu, Bakanlar Kurulu'na gelecek. Uzmanlar, gerekli sunumları yapacak. Birisinde karar kılacağız. Bir ay içinde olur"
"8'İNCİ SINIFTAN MEZUNLAR, YENİ UYGULAMAYLA LİSEYE GİTMİŞ OLACAK"
TEOG sisteminin kaldırılmasıyla Anadolu'daki çocuklara kapıların kapanmadığını vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Gelir, yine girer. TEOG'da ne yapıyorsa burada da onun daha kolayını yapacak. Bir iddiası yoksa açıkta kalmayacak. Gidecek, mahalledeki liseye girecek. Bunun mükemmeli yok. Ben eğitimci değilim, mühendisim. İnceledim, bunun mükemmeli yok. Burada; subjektif kararları ortadan kaldıracak, öğrenciyi de canından bezdirmeyecek bir sistem getirmek. Bu sene 8'inci sınıftan mezunlar, yeni uygulamayla liseye gitmiş olacak. Sömestr gelmeden, 1 ay içerisinde kararı açıklarız" diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz