YGS'ye deneme sınavına girer gibi girin

Prof. Dr. Hidayet Tok, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) 'İstediğimi elde edeceğim' düşüncesi ile girilmesi gerektiğini belirtti. Tok ayrıca, “Sınava, deneme sınavlarına nasıl giriliyorsa o tarzda girilmelidir.” tavsiyesinde bulundu.

YGS'ye deneme sınavına girer gibi girin

 Yaklaşık 2 milyon öğrencinin ter dökeceği YGS sınavına sayılı günler kaldı. Tok, sınava girecek öğrenciler ve ebeveynlerine önemli tavsiyelerde bulundu. Uyku düzeninin sınavdaki başarı açısından önemli olduğunu belirten Tok, “Uyku düzeninizi bozmayın. Özellikle son hafta sürekli aynı saatte yatıp aynı saate kalkarak bu düzeni sağlayabilirsiniz.” ifadelerini kullandı. Sınav öncesi öğrencinin moralinin yüksek olması gerektiğine dikkat çeken Tok, “Sınavda istediğimi elde edeceğim düşüncesiyle sınava girilmeli. Yani pozitif bir duyguyla sınava gidilmelidir. Sınava, deneme sınavlarına nasıl giriliyorsa o tarzda girilmelidir.” dedi.

>"İLK SORULARINIZ ZOR GELDİYSE PANİĞE KAPILMAYIN"

>Soruların yüzde 10’unun zor, yüzde 10’unun ise çok basit, herkesin yapabileceği sorulardan oluştuğunu aktaran Tok, geri kalan yüzde 80 soruların ise orta zorlukta sorulardan oluştuğuna dikkat çekti. Tok, “İlk soruları zor sorulardan gelen öğrenciler, paniğe kapılmamalı ve aşırı kaygılanmamalıdır. Telaşa kapılmadan sorulara devam etmeliler. Rahatlıkla ve kolay çözebileceği soruların olduğunu düşünerek morallerini bozmamalıdırlar. Zor sorulara fazla zaman harcamadan diğer sorulara geçilmelidir. Yapamadıkları zor sorulara zaman kaldığında daha sonra dönmeliler.” diye konuştu.

>Çocukların sağlığının sınavdan çok daha değerli olduklarını belirten Hidayet Tok, ebeveynlere de şu önerilerde bulundu: “Sınavın ölüm kalım meselesi olmadığını, hayatta başarılı olmanın tek yolu olmadığını çocuklarına anlatmalılar. Hayatta başarılı olanlarının büyük bir kısmının üniversite mezunu olmadıklarını, farklı mesleklerde çalıştıkları gerçeğini söylemeliler. Kesinlikle şunu unutmamak lazım ki, çocuklarımızın sağlığı her şeyden önemlidir.” şeklinde konuştu.

>SINAVA GİDERKEN MÜMKÜNSE BÜTÜN AİLE FERTLERİ GİTMESİN

>Ailelerin çocuklarını sınava götürürken bütün ailenin gitmemesi gerektiğinin altını çizen Tok, “Aileden birinin sınava bırakması yeterli olacaktır. Bütün aile fertleriyle gidilmesi çocuğun kaygısını daha da arttıracaktır. Özellikle aileler manevi anlamda çocuklarına destek vereceklerse, evde dualarını okumaları, gerekli sureleri okumaları tavsiye edilir. Okul bahçesini Eyüp Sultan Türbesi’ne çevirmelerine gerek yoktur. Bunun öğrencilerin kaygılarını arttıracağını düşünüyorum.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz