Yurtlar Neden Riskli

Sayıştay’dan yurtlarda yangın güvenliği uyarısı: Öğrenciler iskan alınmadan yerleştirilebiliyor

Yurtlar Neden Riskli

Sayıştay’ın Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ilişkin 2025 yılı denetim raporu, öğrenci yurtlarında yangın güvenliği konusunda dikkat çeken bir riski ortaya çıkardı. Kamulaştırılarak yurda dönüştürülen bazı binalara, yapı kullanma izin belgesi (iskan) alınmadan öğrencilerin yerleştirilebildiği tespit edildi. İskan sürecinin uzayabildiğine dikkat çeken Sayıştay, öğrencilerin yurda yerleştiği tarih ile iskanın alındığı tarih arasında geçen sürede olası yangınlara karşı alınacak önlemler açısından risk oluştuğunu belirtti.

 

 

HABER MERKEZİ

Sayıştay’ın Gençlik ve Spor Bakanlığı 2025 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’nda, Bakanlığın faaliyetlerine ilişkin 11 ayrı bulguya yer verildi. Raporda spor kulüplerinin yükümlülüklerinden öğrenci yurtlarındaki yangın güvenliğine, Yurt-Time ödemelerinden Türkiye Futbol Federasyonu’ndan (TFF) tahsil edilemeyen alacaklara kadar çok sayıda dikkat çekici tespit sıralandı.

3 BİN 708 KULÜP BEYANNAMESİNİ ZAMANINDA VERMEDİ

Sayıştay denetimlerinde, spor kulüplerinin mevzuatta öngörülen bazı yükümlülüklerini süresinde yerine getirmediği belirlendi.

Buna göre 3 bin 708 spor kulübünün beyannamesini zamanında vermediği, 8 bin 683 kulübün ise genel kurul toplantılarını süresinde yapmadığı veya buna ilişkin bildirimleri zamanında gerçekleştirmediği tespit edildi.

Mevzuat uyarınca yükümlülüklerini yerine getirmeyen kulüplere uygulanması gereken idari para cezalarının ise büyük ölçüde uygulanmadığı belirlendi. Raporda, gerekli yaptırımların yalnızca sınırlı sayıdaki ilde uygulandığına dikkat çekildi.

Sayıştay raporunda, 22 Ocak 2026 itibarıyla Türkiye genelinde 25 bin 731 spor kulübü ile 112 spor anonim şirketinin faaliyet gösterdiği bilgisi de yer aldı.

YURT-TIME ÖDEMELERİNDE DİKKAT ÇEKEN BULGU

Raporda, Yurt-Time Sport Projesi kapsamında yapılan ödemeler de mercek altına alındı.

Aralık 2025 dönemine ilişkin incelenen örneklemde toplam 291 bin 628 görev saati üzerinden yapılan kontrollerde, 5 bin 318 saatlik bölümde izinli olan ve yurda parmak iziyle giriş kaydı bulunmayan öğrencilere ödeme yapıldığı tespit edildi.

Sayıştay, kullanılan sistemin öğrencilerin izinli olduğu günleri otomatik olarak belirleyerek ödeme dışında bırakacak şekilde çalışmadığını belirledi.

Raporda, bu durumun önemli bir kontrol zafiyeti oluşturduğu ve fiilen yurda giriş yapmamış öğrenciler için de ödeme yapılmasına imkan sağlayabildiği ifade edildi.

AYNI KİŞİYE AYNI SAAT İÇİN BİRDEN FAZLA ÖDEME RİSKİ

Bakanlık bünyesindeki ek ders, spor seyahat yolluğu ile hakem ve personel ödemelerinde de mükerrer ödeme riski tespit edildi.

Sayıştay, aynı kişinin aynı tarih ve saatte farklı görevleri yerine getirmesinin mümkün olmadığına dikkat çekerek, farklı ödeme sistemlerinin yeterince entegre olmaması nedeniyle aynı kişiye aynı zaman dilimi için birden fazla ödeme yapılabildiğini belirledi.

Bazı illerde bu kontrolleri sağlayacak yazılımların bulunmadığı, bazı illerde ise farklı yazılımların kullanıldığı ve kontrol seviyelerinin birbirinden farklı olduğu kaydedildi.

Eğitim Yönetim Sistemi üzerinden gerçekleştirilen ödemelerin de diğer ödeme süreçleriyle bütünleşik olarak kontrol edilemediği belirtildi.

BAKANLIĞIN TFF'DEN 4,75 MİLYON LİRA ALACAĞI BULUNUYOR

Sayıştay’ın raporunda, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın TFF’den tahsil edemediği 4,75 milyon liralık alacak da yer aldı.

Buna göre Bakanlığın, 2023-2024 sezonuna ilişkin protokol kapsamında TFF’den 4,75 milyon lira alacağı bulunmasına rağmen söz konusu tutarın tahsil edilmediği belirlendi.

TFF’nin, statlara yaptığı 558 milyon liralık yatırımı gerekçe göstererek 4,75 milyon liralık tutarın bu yatırımlarla mahsup edilmesi gerektiğini savunduğu aktarıldı.

Ancak Sayıştay, ilgili protokolde böyle bir mahsuplaşmaya imkan veren herhangi bir hüküm bulunmadığına dikkat çekti. Raporda, taraflar arasındaki alacak ilişkileri ile stat yatırımlarının hukuki dayanaklarının birbirinden farklı olduğu vurgulandı.

EN DİKKAT ÇEKİCİ BULGU: ÖĞRENCİLER İSKAN ALINMADAN YURDA YERLEŞTİRİLEBİLİYOR

Sayıştay raporundaki en dikkat çekici tespitlerden biri ise öğrenci yurtlarının iskan ve yangın güvenliği konusunda oldu.

Kamulaştırılarak yurt olarak kullanılmaya başlanan bazı binalarda, yapı kullanma izin belgesi alınmadan öğrencilerin yurda yerleştirilebildiği tespit edildi.

Raporda, binanın yangına dayanıklı olduğuna ilişkin belediyenin iskan aşamasında aldığı itfaiye raporunun yeterli kabul edildiği, ancak öğrencilerin iskan alınmadan yurda yerleştirilebildiği ve iskan süreçlerinin uzayabildiği belirtildi.

Sayıştay, bu durumun öğrencilerin güvenliği açısından risk oluşturduğuna dikkat çekerek, raporda şu değerlendirmeye yer verdi:

"Öğrencilerin yurda yerleşiminin sağlandığı tarih ile iskan alınma tarihi arasında geçen sürede olası bir yangın felaketine karşı alınacak önlemler açısından risk teşkil ettiği görülmüştür."

YOKLAMALARDA GERİYE DÖNÜK KAYIT ZAFİYETİ

Sayıştay, Bakanlığın eğitim faaliyetlerinde kullandığı dijital sistemlerde de kontrol sorunları tespit etti.

Spor Bilgi Sistemi ve Genç Bilgi Sistemi üzerinden eğitimci ve öğrenci yoklamalarının üç güne kadar geriye dönük girilebildiği, Yurt Eğitim Sistemi'nde ise bu sürenin yaklaşık bir aya kadar uzayabildiği belirlendi.

Raporda, geriye dönük yoklama girişleri ile puantaj ve ödeme kayıtlarının birbiriyle uyuşmaması halinde hatalı ek ders ödemelerinin ortaya çıkabileceği uyarısında bulunuldu.

1.279 KİŞİ SPORCU ŞEREF AYLIĞI ALIYOR

Sporcu şeref aylığı ödemelerini de inceleyen Sayıştay, 1.279 kişinin bu ödemeden yararlandığını tespit etti.

Bu kişilerin 195'inin mahkeme kararları sonucunda sporcu şeref aylığı alma hakkı elde ettiği belirlendi. Mahkeme kararlarıyla hak kazananların toplam yararlanıcılar içerisindeki oranının yaklaşık yüzde 15 olduğu kaydedildi.

Raporda, mevzuatın yorumlanması ve uygulanması konusunda farklılıklar bulunduğuna da dikkat çekildi.

TEMİNAT MEKTUPLARINDA DA TAKİP SORUNU

Sayıştay denetimlerinde geçici ve kesin teminat mektuplarının muhasebe kayıtlarına alınması, izlenmesi ve yükümlülük sona erdiğinde kayıtlardan çıkarılması süreçlerinde de eksiklikler tespit edildi.

Teminat mektuplarının mevzuata uygun biçimde kaydedilmesi, süresi sona eren veya iade edilmesi gereken teminatların ise zamanında takip edilerek kayıtlardan çıkarılması gerektiği belirtildi.

Sayıştay raporunda Bakanlığın söz konusu tespitlere ilişkin cevaplarına da yer verildi. Bakanlık tarafından bazı eksikliklerin giderilmesi amacıyla çalışmalar yürütüldüğü bildirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Yorumlar

Yorum Yap