100 ürün daha coğrafi işarete kavuşuyor

Türk Patent ve Marka Kurumu gelecek yılın başında ülkedeki 100 ürünü daha "coğrafi işaret" olarak tescilleyecek.

100 ürün daha coğrafi işarete kavuşuyor

Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Hakan Kızıltepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, coğrafi işaretle koruma altına alınacak ürünler bakımından çok zengin bir ülke olduğunu söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yaptığı çalışmalar kapsamında ülke genelinde 2 bin 500 civarında coğrafi tescile konu ürün bulunduğunun belirlendiğini ifade eden Kızıltepe, "Şimdiye kadar biz bunların 210'unu tescil edebildik. Başvurular devam ediyor." dedi.

Ülkedeki tescilli coğrafi işaretlerin şubat ayı itibarıyla yüzde 43'ünün gıda, yüzde 26'sını tarım, yüzde 13'ünün halı, yüzde 12'sinin el sanatları, yüzde 3'ünün hayvan, yüzde 3'ünün maden olduğunu aktaran Kızıltepe, pek çok ürün için tescil işlemlerinin sürdüğünü bildirdi.

- "Tescil sayımız 310'a çıkacak"

Kızıltepe, ürünlerin coğrafi işaretle koruma altına alınmasının önemini vurgulayarak, bu sayede yöre insanının üründen ticari anlamda çok daha fazla faydalandığını dile getirdi.

Hakan Kızıltepe, "Şu anda 210 coğrafi işaretli ürünümüz var. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın verdiği talimat çerçevesinde bu sene 100 ürünü daha sonuca ulaştıracağız. 2018 yılı ocak itibarıyla tescil sayımız 310'a çıkacak." dedi.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2015 yılında Ankara'da düzenlenen patent ödülleri töreninde yaptığı çağrıyı hatırlatan Kızıltepe, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanımız törende coğrafi işaretlerin önemine dikkati çekerek bütün vali ve belediye başkanlarımıza illerindeki coğrafi işarete konu olabilecek ürünlerin tescili için çağrıda bulundu. Bu, çok büyük bir hareketi ortaya çıkarttı. 2016 yılında 102 başvuru vardı. 2017 yılının ekim ayına kadar bu rakam yüzde 50 arttı. Şu ana kadar 150'nin üzerinde başvuru var."

Bakanlığın bütün illerde yoğun bir çalışma yürüttüğünü anlatan Kızıltepe, çalışmaların tescilli ürünü bulunmayan illerde yoğunlaştırıldığını bildirdi.

- "Ürünlerimiz koruduğumuz sürece bizim"

2018'in coğrafi işaret tescil sayıları bakımından daha iyi rakamlarla tamamlanacağını belirten Kızıltepe, "Dedemizin tattığı lezzetleri torunlarımıza aynı kalitede sunmamız lazım." ifadesini kullandı.

Kızıltepe, "Bu ürünlerimiz, koruduğumuz sürece bizim. Korumazsak giderek kaybolacaklar. Antep baklavası, Adana kebabı ve Malatya kayısısı gibi ürünlerin geçmişten gelen kıymetlerini geleceğe aktarmak için bu ürünleri muhafaza edebilmeliyiz." dedi.

Coğrafi işaret tescillerinin kırsal kalkınmaya sağlayacağı destek açısından da önemli olduğuna işaret eden Kızıltepe, üreticilerin, üretici birlikleri üzerinden yörelerindeki ürünlerle ilgili coğrafi işaret başvurusu yapmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler