16 bin istihdam

Vali Hüseyin Aksoy "Cazibe Merkezleri Programı kapsamında 16 bin istihdamı ve 6 milyar lira yatırımı aşan başvuru yapıldı"

16 bin istihdam

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında 16 bin istihdamı ve 6 milyar lira yatırımı aşan başvuru yapıldığını söyledi.

Aksoy, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinde gerçekleştirilen Çalışma Hayatında Milli Seferberlik toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesi ve öncülüğünde başlatılan program sayesinde yatırımcıların işini büyüteceğini, çok sayıda kişinin de işe kavuşacağını belirtti.

CAZİBE MERKEZLERİ

Bu doğrultuda yürütülen Cazibe Merkezleri Programı'nın çok önemli teşvik ve desteklerinin Diyarbakır'ın da arasında yer aldığı 23 ilde uygulanacağını ifade eden Aksoy, bundan faydalanacak girişimcilerin kalkınma ajansları ile Kalkınma Bankasına başvuru yaptığını anımsattı.

16 BİN KİŞİ İSTİHDAM

Diyarbakır'da yatırım yapacağını bildiren 251 yatırımcının Karacadağ Kalkınma Ajansına müracaat ettiğini dile getiren Aksoy, şunları kaydetti: "Cazibe Merkezleri Programı kapsamında 16 bin istihdamı ve 6 milyar lira yatırımı aşan başvuru yapıldı. Diyarbakır'da yeni yatırım yapılacak alanların oluşturulması için yoğun çaba gösteriyoruz. Mevcut organize sanayi bölgesinde yeni yatırımcılar konusunda arsa sorunu yaşadığımız noktaya geldik. 2 bin dönüm genişleme alanı olarak belirlediğimiz yeri yatırımcıya tahsis edeceğiz."

YATIRIM MERKEZİ OLUYOR

Yeni yatırım alanlarının oluşturulması için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını ifade eden Vali Aksoy, "Mevcut organize sanayi bölgemizin yatırımcılara tahsisleri yapıldı. Biz mevcut organize sanayi bölgemizin 2000 dönüm daha genişlemesi ile ilgili çalışmaları belirli bir aşamaya kadar getirdik. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından uzmanlarımız buraya geldi. Yer seçimini tamamladı. Mevcut organize sanayi bölgemizin genişleme alanı çalışmalarını en kısa zamanda tamamlayarak yatırımcılarımıza tahsis edilebilecek duruma geleceğiz." diye konuştu.

TEKSTİL ALANINDA GELİŞME

Tekstil sektöründe son dönemde ciddi bir hareketliliğin Diyarbakır'da yaşandığını belirten Vali Aksoy şöyle dedi, "6. Bölge teşviklerinden bölgemizin daha önce yararlanıyor olması nedeniyle, tekstil sektöründeki yatırımcıların bir kısmının Diyarbakır’ı tercih etme, mevcut olanların da kendilerini geliştirerek mevcut kapasitelerini arttırma noktasında bir gayretlerinin olduğunu biliyoruz. Tekstil Organize Sanayi bölgesi kurulması ile ilgili çalışma da Diyarbakır’da başlatıldı. Kuruluşu tamamlandı. Yer seçimi bitti. Artık sadece alt yapısının ihalesi süreci kaldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız bu yıl içerisinde alt yapısının ihalesini de yapacak. Biz burayı da yatırımcılara tahsis edilebilir bir konuma gelmiş olacağız. Valiliğimiz koordinasyonunda, odalarımız başta olmak üzere ilgili birimlerle işbirliği içerisinde Tekstil Organize Sanayi bölgemizin kuruluşu anlamında önemli bir mesafe kat ettik.

Diyarbakır’ın sadece bir organize sanayi bölgesi, tekstil organize sanayi bölgesi ile değil daha fazla yatırımcıya daha fazla organize sanayi bölgelerine ihtiyaç duyacağını gördük. Bu anlamda bir başka organize sanayi bölgesi oluşturmak içinde ciddi bir çalışma içerisine girdik ve Urfa Yolu üzerinde 3000 dönümlük alanda, yeni bir organize sanayi bölgesi yapmak üzere çalışmaları başlattık. Onda da belirli bir aşamaya kadar geldik. Onu da inşallah en kısa zamanda Diyarbakır’da yeni bir organize sanayi bölgesi olarak Diyarbakır’daki yatırımcıların hizmetine sunmuş olacağız."

ERGENİ VE BİSMİL'E OSB

Ergani ve Bismil'e Organize Sanayi Bölgesi oluşturmayı hedeflediklerini açıklayan Vali Aksoy, "Diyarbakır sadece il merkezinden ibaret değil, önemli ve büyük ilçeleri var. Biz ilk aşamada Ergani ve Bismil de birer organize sanayi bölgesi oluşturma adına ön çalışmaları başlattık. Onları da önümüzdeki dönemde hayata geçirmek için gayretli çalışmalarımıza devam edeceğiz. Diyarbakır bölgenin önemli bir şehri, merkezi konumda olan özellikleri var. Üç önemli ulaşım aksına sahip, havayolu, karayolu ve demiryolu. Diyarbakır’ın bu pozisyonunu avantaja çevirmek bakımından da bir Lojistik Köy yapmak amacıyla yürüttüğümüz bir çalışma var. Bunu da en kısa zamanda hayata geçirme ile ilgili çalışmaları Kalkınma Ajansımızın koordinasyonunda yürütüyoruz. Önümüzdeki dönemde Diyarbakır’ı bu yönüyle de bir lojistik merkez haline getirme konusunda Diyarbakır’daki kurumlarımızla işbirliği içerisinde bu çalışmalarımızı hayata geçirmiş olacağız." dedi.

+++++

RESİMİL

Batman'da hurdacılıktan, fabrikatörlüğe başarı hikayesi

BATMAN'da ortaokuldayken eğitimini yarıda bırakıp sokaklardan kağıt, pet şişe, plastik atık ve hurda demir toplamaya başlayan 43 yaşındaki Kerem Demir, şimdi 3 kardeşiyle birlikte 100 kişinin çalıştığı geri dönüşüm ve sulama borusu üretim tesisi sahibi. Demir, 8 dönümlük alanda kurulan tesiste, yılda 2 milyon ton geri dönüşüm sağladıklarını, elde ettikleri hammede ile de çiftçiler için su borusu ürettiklerini söyledi.

Sason İlçesi'nin Acar Köyü'nde yaşarken ortaokulu terken Kerem Demir, 1995 yılında ailesiyle birlikte geldiği Batman merkezinde iş bulamayınca, sokaklardan kağıt, pet şişe, plastik atık ve hurda demir toplamaya başladı. 3 kardeşiyle birlikte bıkmadan usanmadan çalışan Demir, bir yandan ailesini geçimini sağladı, bir yandan da birikim yapmaya başladı. Demir, 2000 yılında, Güneykent Mahallesi'ndeki 8 dönümlük arazide 5 milyon liraya malolan geri dönüşüm tesisi kurdu. 100 kişinin çalıştığı, dolaylı olarak da çoğu Suriyeli olmak üzere 2 bin kişinin para kazandığı tesisi yöneten Demir, yılda 2 milyon ton katı atığın geri dönüşümünü sağlıyor. Demir kardeşler, tesiste geri dönüşüm yoluyla elde ettikleri hammade ile de bölge çiftçisine hesaplı su borusu üretiyor.

ÇÖPTE KAĞIT TOPALAMAKTAN FABRİKATÖRLÜĞE

Sokakta kağıt toplarken, en az 55 kişinin çalıştığı işyerinin patronu ve yöneticisi olan Kerem Demir, "Biz atıkları toplamaktan, yani hurdacılık işinden geldiğimiz için geri dönüşümü öğrenmekte çok zorlandık ama zoru başardık. 2 bin kişinin her gün getirdiği atıkları, değerlendiriyoruz. Yani 2 bin kişinin ekmek parası kazanmasına yardımcı oluyoruz. 90'lı yıllarda köyümüz boşaldı. Batman'a geldim. Ortaokulu yarıda bıraktım. Seyyar bir arabayla Batman'ın sokaklarında kağıt, pet şişe, plastik topladım. Okumak istiyordum ama ailemin geçimini sağlamak için de çalışmak zorundaydım. Bu nedenle eğitimimi yarıda bıraktım. 7 ay süreyle gece-gündüz demeden çöp konteynırlarını eşeleyip atık topladım. Günlük yevmiyem ailemin ihtiyacını karşılamıyordu. Sonradan hurdacılık dükkanı açmaya karar verdim. Hurdacılıktan iyi kazandım ve bu geri dönüşüm işine girmeye karar verdim. Kendi kendime 'Neden geri dönüşüm işini yapmamayım?' dedim. 2000'li yılların başında altyapısını oluşturduğum geri dönüşüm işine devam ettim. Dört kardeşiz. Adana, İstanbul ve Gaziantep'den atık ayrıştırma makinesi aldık. Atık toplama işine girince köydeki yakınlarımızı da bu işe teşvik ettik. Hurda, atık malzemeleri için önce küçük bir depo tuttum ve atık toplayanlardan önce kağıt, pet, plastik ve poşet aldık. Sonradan metal toplama işine girdik. Atık alırken, kar marjımız çok düşüktü. Çünkü atıkların geri dönüşümünü yapamıyorduk. Bir süre sonra ben 'geri dönüşüm imalatını yapmak istiyorum' dedim. Batman'da geri dönüşüm üretimini yapmaya başladık" dedi.

1 YILDA 2 MİLYON TON GERİ DÖNÜŞÜYOR

İlk olarak Adana'dan aldıkları makine ile çalıştıklarını belirten Demir, bunun da yetersiz kaldığını ifade ederek, "Önce Adana'dan satın aldığımız geri dönüşüm makinesi yetersiz kaldı. Gaziantep ve İstanbul'dan getirdiğimiz makinelerle üretimimiz ikiye katlandı. Ayda 500 ton kağıt, 150 ton plastik, 100 ton poşet, 50 ton çuval, 40 ton pimapen ve 50 ton da metal geri dönüşümü sağlıyoruz. Yılda ortalama 2 milyon ton atık, tesisimizde ayrıştırıyor. 500 bin liralık yatırım teşvikiyle tesisimizi daha da büyüttük. Biz çöp atıkları toplamaktan, yani hurdacılık işinden geldiğimiz için geri dönüşümü öğrenmekte çok zorlandık ama sonra başardık. 15 araç, 100 eleman şu anda 2 bin 500 metre kare kapalı alanda bir tesisteyiz. Suriyeli sığınmacıların da aralarında bulunduğu yaklaşık 2 bin kişinin her gün getirdiği atıkları, geri dönüşüm tesisinde değerlendiriyoruz" diye konuştu.

ÇÖP ATIKLARINDAN SULAMA BORUSU ÜRETİYORLAR

Hurdacılıktan gelen Kerem Demir, kurduğu çöp atığı dönüştürme fabrikasıyla birlikte Siirt yolunda sulama borusu fabrikası kurdu. Batman çöpünden elde ettiği ham medde ile sulama borusu üretimine geçen Demir, "Batman'da aylık 60 bin ton plastik ve poşetten elde ettiğimiz ham madde ile sulama borusu üreten fabrika kurdum. Burada ürettiğimiz sulama borularını tüm bölgeye sulama borusunu satışını yapıyoruz. Baro fabrikasının hayata geçmesiyle hayalim gerçekleşti.  Hurdacılıkla işe başladığım bu işe sula barosu üreteceğimi hiç aklıma gelmezdi. Bu çöpten ben ve tüm çalışanlarımız kazanıyoruz. Ayrıca bölgelere verilen cazibe merkezi ile bölgede olmayan büyük bir tesis kurmak içinde 14 milyonluk projemizin kabul edilmesi durumda son derece mükemmel bir tesis kurmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz