Acil çözüm bulunmalı!

Ülkede yaşanan işsizlik ve hayat pahalılığının sorumlusu olarak hükümeti işaret eden TMMOB Diyarbakır Şube Eş Başkanı Selma Aslan, mezun mimar, mühendis ve şehir plancılarında işsizlikten nasibini aldığını belirterek, hükümete "acil çözüm" çağrısında bulundu.

Acil çözüm bulunmalı!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır Şubesi, artan mimarlık kontenjanları ve işsizliğe ilişkin açıklama yaptı. Oda binasında düzenlenen toplantıda açıklamayı şube eşbaşkanı Selma Aslan yaptı.

‘EMEKÇİLER AÇLIKLA BAŞ BAŞA’

Ülkedeki ekonomik ve toplumsal krizin giderek derinleştiği bununla da beraber işsizliğinde arttığını ifade eden Aslan, hayat pahalılığının, yüksek vergilerin, işsizliğin ve savaşın yarattığı travmaların sorumlusunun yönetenlerin politik öngörüsüzlüğünden ve gerçeği çarpıtmalarından kaynaklandığını dile getirdi. Yiyecek ekmek bulamayan halkın haklı isyanı karşısında iktidarın her türlü baskıyı ve zoru kullandığını ifade neden Aslan, “Dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 2 bin 439,24 lira, yoksulluk sınırının ise 7 bin 492 lira olarak belirlenmesine rağmen asgari ücretin net 2 bin 324,70 lira olması emekçilerin açlık ile baş başa bırakıldığının net göstergesidir. Asgari ücretin açlık sınırının altında olmasına rağmen yine de bugün her üç gençten biri işsizdir ve bu ücretlerle bile çalışacak bir iş bulamamaktadır. Bir yıllık dönemde Türkiye genelinde 15 yaş ve üstü işsiz sayısı 980 bin kişi artarak 4 Milyon 650 bin kişiye yükselmiştir. Ancak bu ekonomi krizde ne hikmetse TÜİK 2020 Nisan'da açıklamış olduğu rakamlarda işsizlik oranının yüzde 12,6’a gerilediğini belirten şaibeli bilgisini paylaşmıştır” şeklinde ifadelerde bulundu.

MEZUNLAR İŞSİZ

Yaşanan işsizlik karşısında yeni mezun mimar, mühendis ve şehir plancılarında nasibini aldığının altını çizen Aslan, ülkedeki kriz tablosu karşısında üniversite mezunlarının da işsizliği arttırdığına dikkat çekti. Aslan, “TÜİK verileri işsiz mimar, mühendis ve şehir plancısı mezun sayısının 2014’ten bu yana arttığına işaret etmektedir. 2014’te sayıları 58 bin olan işsiz mimar, mühendis ve şehir plancıları sayısı 2018’de yüzde 57 artarak 91 bine çıkmıştır. Mimarlık ve beraberindeki diğer meslek disiplinlerini kapsayan bu verilerin yıllar içerisinde katlanarak artışı aşağıdaki üniversite kontenjanları ile birlikte değerlendirildiğinde bu tablonun daha da kötüleşeceğini göstermektedir. Bu verilere baktığımızda; Mimarlık bölümlerinin geçtiğimiz 2019-2020 öğrenim yılında 8 bin 783 olan kontenjanlarının dörtte biri yani 2 bin 222 kontenjan boş kalmıştır. Geride bıraktığımız dönemde 5 mimarlık bölümü kapanmış veya yeni öğrenci almamış olmasına rağmen 2020-2021 dönemi için 5 üniversitede yeni mimarlık bölümünün açılmış olması TÜİK verilerinin dikkate alınmadığını ve tutarlı bir politikanın yürütülmediğinin göstergesidir. On binlerce işsiz mimar olmasına rağmen bu dönem 57 devlet üniversitesi ve 57 vakıf üniversitesi olmak üzere toplam 114üniversitenin 132 fakültesinde mimarlık eğitimi yapılacaktır” dedi.

‘ACİL ÇÖZÜMLER ÜRETİN’

Eğitim sisteminde ciddi sorunlar olduğunu ifade eden Aslan, yetkililerin yaşanan sorunların giderilmesi için şu çağrılarda bulundu; “Bu yanlış politikalar mimarlık mesleğinin niteliğini düşürmekte ve işsizler ordusuna yeni işsizler katmaktadır. Kent sağlığı ve toplum sağlığı için mesleğimizin ve meslektaşlarımızın yaşadığı sorunlara acil çözüm yolları aranmalı, politika üreticiler Meslek örgütümüz, mesleğimiz ve hayatımız ile ilgili kararlar alırken; bizi görmezden gelmemeli, bize rağmen kararlar alınmamalıdır. Öngörüsüz eğitim politikalarınızı gözden geçirin acil çözüm politikaları geliştirin” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.

Kaynak: Diyarbakır Söz