Açlık ve yoksulluk sınırı belirlendi, işte bir ailenin aylık geçim miktarı

Türkiye Kamu-Sen'in araştırmasına göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 157 lira 36 kuruş, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4 bin 359 lira 48 kuruş olarak belirlendi.

Açlık ve yoksulluk sınırı belirlendi, işte bir ailenin aylık geçim miktarı

Türkiye Kamu-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, Araştırma Geliştirme Merkezi'nin yaptığı 2015 Kasım ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarının açıklandığı belirtildi.

TÜİK'ten alınan 2015 Kasım fiyatlarına göre yapılan araştırmaya göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 157 lira 36 kuruş olarak hesaplanırken, dört kişilik bir ailenin geçim haddi ise 4 bin 359 lira 48 kuruş olarak belirlendi.

Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi, bir önceki aya göre yüzde 0,61 oranında arttı, çalışan tek kişinin açlık sınırı ise yüzde 0,56 oranında arttı ve bin 660 lira 23 kuruş olarak hesaplandı.

Türkiye'de dört kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2015 yılı Kasım ayında bin 694 lira 57 kuruş olarak tahmin edildi.

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın geçen ay için günlük 34 lira 29 kuruş olduğu belirlenirken, ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise bin 28 lira 7 kuruş oldu.

 Ortalama 2 bin 407 lira 22 kuruş ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 42,73'ünü oluştururken, konut gideri ise maaşının yüzde 27,66'sına denk geldi.

Buna göre bir memurun, ortalama maaşının yüzde 70,39'unu yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldığı belirtilerek, "Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Kasım 2015 maaşından geriye yalnızca 712,78 TL kalmıştır" ifadesine yer verildi.

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, resmi rakamlara göre enflasyonun yıllık yüzde 8,1'i bulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Aralık ayı enflasyonu da eklendiğinde yüzde 9'lar civarında bir enflasyon ile karşı karşıya kalacağız. Bu sürede gıda ürünlerine, giyime, ısınma, ulaşım ve haberleşme gibi zorunlu tüketim harcamaları, enflasyondan daha fazla arttı. Ama ne yazık ki, memurlarımız tarafından yetkilendirerek toplu sözleşme masasına gönderilen konfederasyon, memurların enflasyon farkından 1,8 puan çalınmasına aracılık etti."

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz