Bakan Eker: Muhalefet Doğru İşe Kızıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, "Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kırmızı etin etçil ırk hayvanlardan sütün de sütçü ırk hayvanlardan alınması lazım. Türkiye bu aşamaya geçmesi gerekiyordu. Biz bu aşamaya Türkiye'yi geçirmek için de bir takım projeler başlattık." dedi.

Bakan Eker: Muhalefet Doğru İşe Kızıyor
Bakan Mehmet Mehdi Eker, Eskişehir'in Mahmudiye İlçesi'nde, Türkiye Damızlık Tavuk Islahı 2'nci Etçi Damızlık Projesi'nin gerçekleştirileceği tesislerin inşaatın gezerek incelemede bulundu. Eker, basın mensuplarının yönelttiği çeşitli soruları yanıtladı. Eker, TOBB'ta damızlık hayvanlarla ilglili "Varsın bize kızsınlar" dediği hatırlatılınca şöyle dedi:

"Türkiye çok gelişti, her alanda; tarım, hayvancılıkta çok önemli reformlar yaptı, üretimde büyük mesafe kaydetti. Eskiden tarım bütçesinin sadece yüzde 4'ü hayvancılığa ayrılıyordu. Biz bunu yüzde 30'a çıkardık, 7-8 kat artırdık. 8 milyon ton süt üretimi 18 milyon tona çıkardık. Kırmızı et ile ilgili aynı aşamayı geçmemiz lazım. Yapmamız gereken hususlar var. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kırmızı etin etçil ırk hayvanlardan sütün de sütçü ırk hayvanlardan alınması lazım. Bir takım projeler başlattık. Dünyanın birçok ülkesinde kullanılan etçil ırklar var. Bunlarla Türkiye'de bir uygulama başlattık 2010 tarihinden ibaren bize kızdılar. Muhalefet partileri pakaret de ettiler bize, hala ediyorlar. Ama doğru olanı yapıyoruz. Millet, Türkiye, çiftçiler için doğru olan bu. Her yapılan doğru işe, ortaya konan güzel esere de kızıyorlar. Türkiye'nin sahip olduğu, Türkiye'ye kazandırılan bu eserlerle iftihar edilmesi gerekirken hep bu eserlere karşı saldırıyorlar. Tarihe, milletimizeı, çiftçimize, üreticimize karşı bu sektörün mensuplarına karşı doğru bildiğimizi yapmaya devam edeceğiz. Eti etçi ırktan, sütü sütçü ırktan alacağız. Türkiye'nin et ve süt üretimini, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini Allah'ın izniyle Türkiye'nin ihtiyaçlarının tamamını giderecek şekilde bir noktaya taşıyacağız. Türkiye geçen yıl tarihinde ilk defa kendi yetiştirdiği, ıslah ettiği bir damızlık hayvanları genetik materyali ihraç etti. Fiili ihracat Kasım 2013'den beri yapılıyor. Geçen yıl 1.5 milyar doların üzerinde Türkiye hayvansal ürün ihraç etti. Yani canlı hayvan, et, süt ürünleri ihraç ediyor. Bundan sonra bu çok daha büyük bir hız kazanacak."

Bakan Eker, Eskişehir'in Mahmudiye ilçesinde et tavukçuluğuyla ilgili önemli bir projenin uygulamaya konulduğunu, tavukçuların geçmişte ithal ettikleri ıslah materyalini artık Türkiye'den temin edebileceklerini anlattı.

ZENGİNLİK KATIYOR Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker Osmanlıca dersi konusundaki tartışmalar hatırlatılırken muhabirin, "Osmanlı Türkçesi" demesi üzerine "Türkçe" yanıtını verdi. Eker, muhabirin bu kez "Öz Türkçe diyorsunuz" diye sormasına da bakan Eker şu yanıtı verdi:

"Türkçe, Türkçe. Tekrar ediyorum. Yani Türkçe. Zenginlik katıyor başka bir şey değil. Onun için ne kadar dilimizi geliştirebilirsek, ne kadar çok kelimeyle, ne kadar çok kavramla düşünebilirsek. Bunu hayatımızda, zihnimizde, konuşmamızda, yazımızda bunu ne kadar çok kullanabilirsek ufkumuz o kadar genişler. Bunun için Osmanlıca düşmanlığını da anlamak mümkün değil."

TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNÜ GEZDİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Eskişehir'in Mahmudiye ilçesindeki incelemelerinin ardından kent merkezine gelerek Ak Parti İl binasını ziyaret etti. Partililerle bir süre sohbet eden Bakan Eker, bakanlığına bağlı Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nü ziyaret ederek burada laboratuvarları gezdi.

Bakan Eker sertifikalı tohumların desteklenmesi programı ile Türkiye'nin sertifikalı tohum üretim miktarını 150 bin tondan 750 bin tona çıkardıklarını söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çeşitler arttıkça, yerli tohum kaliteli tohum arttıkça Türkiye'nin üretimi de artıyor. Yani 150 bin ton sertifikalı tohum üretiminden işte 700-750 bin ton sertifikalı tohuma çıktığımızda bu Türkiye'nin üretimini de önemli miktarda arttırdı. Onun içindir ki Türkiye'nin tarımsal hasılası 23 milyar dolardan 61 milyar dolara çıktı ve onun içindir ki Türkiye, Avrupa'nın 4'üncü tarımsal hasılaya sahip ülkesi iken şimdi 1'inci ülke haline geldi. Bütün bu çalışmaların en önemli unsurlarından bir tanesi tohum, ama bu tohumların geliştirildiği bu enstitüler ise son derece önemli bir faaliyet, önemli bir işlev sahibi. Biz bütün araştırma enstitülerimizi Türk özel sektörünün de, Türk üniversitelerinin de ve bu konuda özel çalışma yapan firmaların da kullanımına iştirakine açtık. Bu enstitünün önemli bir başka fonksiyonu da, dünyada küresel gıda güvenliği açısından önemli olan Uluslararası Kışlık Buğday Geliştirme Programı'nın bir parçası, partneri olarak bu enstitü kışlık buğday geliştirme çalışmalarında da faaliyet yürütüyor. Bu da küresel ölçekteki işbirliğimizi ve oradaki katkılarımızı da bu enstitü aracılığıyla da yapıyoruz."

DHA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler