Bakan Yılmaz, saha ziyareti için Türkiye'ye gelen Dünya Bankası İcra Direktörleri heyetini Bakanlık toplantı salonunda kabul etti. Kabulde konuşan Yılmaz, Dünya Bankası ile Türkiye arasında Ülke İşbirliği Strateji Programı'nın geçen ay onaylandığını belirterek, 2012-2015 dönemini kapsayan Ülke İşbirliği Strateji Programı'nın yürürlüğe girdiğini bildirdi.
Türkiye ile Dünya Bankası arasındaki işbirliğinin yeni dönemde de artarak devam edeceğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
''Türkiye, geçen dönem yaptığımız işbirliklerinde 7,6 milyar dolar Dünya Bankası finansmanı kullanmıştı, bu yeni dönemde 4,45 milyar dolarlık bir finansman kullanımı söz konusu olacak. Bunun öncelikleri Strateji İşbirliği Programında belirlenmiş durumda. Rekabetin ve istihdamın geliştirilmesi birinci başlık, eşitliğin sağlanması ve kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi ikinci başlık, sürüdürülebilir kalkınmanın derinleştirilmesi ise üçüncü başlık. Bunların dışında ayrıca Türkiye deneyimi Dünya Bankası için daha fazla anlam ve önem arz ediyor. Türkiye'de sağlanan başarılar, özellikle ülkemizin afet yönetimi ve sağlık alanındaki deneyimleri Dünya Bankası'nın ilgisini çeken başlıca konular.''
Dünya Bankası'nın sadece finansman kuruluşu olmadığını aynı zamanda dünya ölçeğinde bilgi ve tecrübe paylaşım bankası niteliğinde de olduğuna dikkati çeken Bakan Yılmaz, Türkiye'nin kalkınma ve çeşitli sektörel alanlardaki başarılarını tanımak ve daha yakından görmek açısında da ziyaretin anlamlı ve önemli olduğunu dile getirdi.
Son Strateji İşbirliği Programı'nda Dünya Bankası ile Türkiye'nin üçüncü ülkelerde işbirliği yapmaları ve tecrübe paylaşmalarına da önem atfedildiğini aktaran Yılmaz, ''Kalkınma Bakanlığı olarak Kalkınma Araştırmaları Merkezi kurduk. Bu merkezimizi de Dünya Bankası heyeti daha yakından tanımak istiyor. Bu merkezle amacımız Türkiye'nin kalkınma tecrübesini pekiştirmek ve çeşitli araştırmalarla derinleştirmek. Yine Türkiye'nin deneyimlerini çeşitli ülkelerle paylaşmak'' diye konuştu.
Dünya Bankası İcra Direktörleri Konstantin Huber ise Türkiye'de günlük çalışma ve çalışma yöntemlerine baktıklarında özellikle bilgi paylaşımı açısından finanse edilen projeleri etkili olduğunu gördüklerini söyledi.
Türkiye'nin yaptığı programlarda son derece etkin bir çalışma yöntemini algıladıklarını belirten Huber, ''Bu finansmanlar sadece para harcamak değil aynı zamanda projelerin etkin ve etkili bir şekilde yönetilmesini gerektiriyor. Türkiye'de bu anlamda çok güzel bir örnek'' dedi.
Açılış konuşmalarının ardından kabul basına kapalı olarak devam etti.
AA
Kaynak: Diyarbakır Söz