Baraj durdu, HDP inceledi

Silvan ilçesinde, Silvan Barajı projesi kapsamında yapılan Silvan tünelinde çalışmalar durduruldu. HDP heyeti, Silvan Baraj tünelinde meydana gelen patlama nedeniyle bölgede incelemelerde bulundu.

Baraj durdu, HDP inceledi

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, Silvan Barajı projesi kapsamında yapılan Silvan tünelinde çalışmalar durduruldu. Silvan tünelinde 21 Nisan tarihindeki gaz sıkışması nedeniyle yaşanan patlamada yaralanan 2 kişi ise Ankara'ya sevk edildi.

Silvan Barajı’nın tünelinde metan gazı sıkışması sonucu meydana gelen patlamada yanarak yaralanan ve gazdan etkilenen 12 kişiden Müslüm Kılıç ve Deniz Yıldız adlı işçiler, birinci dereceden yanıkları olduğu için Ankara Numune Hastanesi’ne sevk edilirken, Ömer Çetinkaya, Murat Tekin ve Tahar Çakar ise Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi ile Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

BARAJDAKİ ÇALIŞMALAR                        

3 gün önce meydana gelen patlamanın ardından Silvan Barajı tünelinde çalışmalar durdurulurken, uzman heyetler tarafından patlamanın meydana geldiği 4 bin 660’ıncı metrede incelemeler devam ediyor.

10 bin 210 metre uzunluğunda iki sulama kanalı olarak yapımına devam edilen Silvan Barajı’na ait tünelinin 4 bin 660 metresinde meydana gelen patlamada ihmal şüpheleri devam ederken, patlamanın meydana geldiği alanda ise daha önce TPAO tarafından petrol ve gaz araması yapıldığı öğrenildi.

HDP HEYETİ BARAJDA

Öte yandan, Silvan Barajı projesi kapsamında yapılan Silvan tünelinde 21 Nisan günü yaşanan patlamada yaralanan 5 işçinin tedavileri sürerken, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Ali Şimşek, HDP Diyarbakır Milletvekili adayı İmam Taşçıer, Belediye Eşbaşkanı Melikşah Teke, HDP İlçe Eşbaşkanları, DBP İlçe Eşbaşkanları ile çok sayıda vatandaş, patlamanın olduğu bölgede incelemelerde bulundu.

PROJE MÜDÜRÜ BİLGİ VERDİ

Silvan Tüneli proje müdürü Mustafa Çoğalan tarafından karşılanan heyete patlama ile ilgili detaylı bilgi verildi. Şimşek, bu tür çalışmalarda insanların güvenliğinin sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Şimşek, "Çok büyük geçmiş olsun. Çalışan arkadaşlarımıza, burada emeğiyle çalışarak evine ekmek götüren insanlarımızın elbette Türkiye şartlarında iş kazaları, birçok insanın canına mal olmuştur. Bu tür sıkıntıların ortadan kaldırılabilmesi için mutlaka mevcut yasalar ve koşullar yeterli değildir. Bunun yeniden düzenlenmesi ve çalışan her insanın öncelikle can güvenliğinin sağlanması konusunda Türkiye’de bir çalışma yürütülmelidir. Zira bu Türkiye’de bir problemdir. Belki burası küçük bir kazayla atlatıldı. Ancak Türkiye’nin diğer tarafından iş kazalarının yoğunlaştığı ve can kayıpları neredeyse kitlesel katliamlar düzeyindedir.

Diğer taraflar gibi insanların canına önem vermeyen bu konuda tedbir almayan yasal düzenlemenin, bir şekilde yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Dolayısıyla bu genel bir sorun, bu sadece burayla ilgili bir sorun değildir. Çok şükür ki, burada ucuz atlatıldı. İnsanların canına mal olacak bir sonuç ortaya çıkmış olsaydı, çok daha vahim sonuçlar doğabilirdi. Bu nedenle insanların can güvenliği garantiye alınmalıdır. Can güvenliğiyle ilgili bütün tedbirler alınmalıdır.

Burada yaşanan kaza nedeniyle bütün arkadaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Böylesi bir kazanın yaşanmaması dileğimizi burada arkadaşlarla paylaşıyoruz" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz