Bu karar köylüleri umutlandırırken, Karakoçan İlçesi'ne bağlı Akkuş Köyü Muhtarı Hüseyin Yartın, baraj yapımında verilen sözlerin hiç birinin yerine getirilmediğini söyledi.
Köylülerin avukatı Mehmet Horuş da, pilot olarak seçilen dosyada AYM'nin ihlal kararı vermesinin, aynı durumdaki yaklaşık 200 dosyaya emsal oluşturacağını savundu.
Elazığ'ın Perisuyu Çayı üzerindeki Pembelik Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin yapımı için, Karakoçan'a bağlı Akkuş Köyü'nde yaşayan yaklaşık 200 kişinin arazileri, 'Acele kamulaştırma' kapsamında kamulaştırıldı. Danıştay'ın 'Acele kamulaştırılmaya yetki tanıyan Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması' kararına rağmen,toprakları kamulaştırılan 200 vatandaş, 10 Kasım 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı. Toprakları kamulaştırılan köylüler adına AYM'ye başvuran Avukat Mehmet Horuş dilekçesinde, Danıştay kararı dikkate alınmayarak kamulaştırma işlemlerinin yapılması ve taşınmazların Hazine adına tescil edilmesinin, başvurucuların mülkiyet haklarını ihlal ettiğini belirtti. Başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, pilot olarak seçilen dosyada 4 köylünün yaptığı başvuruyu kabul ederek, 'ihlal' kararı verdi.
'KARAR YÜZLERCE DAVAYI ETKİLEYECEK'
Köylülerin avukatı Mehmet Horuş, AYM'nin buna ilişkin Danıştay kararlarını güçlendiren bir yorum yaptığını belirterek şu değerlendirmede bulundu:
"Karar, sonuçları itibariyle Karakoçan Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki yüzlerce davayı ve yöredeki diğer barajlarla ilgili uygulamaları etkileyecek niteliktedir. Fakat, çevre hakkı yönünden kararı eksik buluyoruz. Bu konuda AİHM'de devam eden bir başvurumuz var. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde devam eden davalarda, aynı hukuka ayrılıkların tekrarı yaşanmayacak. Çevre hakkı ile ilgili de yeni başvurularımız olacak."
SEVİNÇLE KARŞILANDI
Anayasa Mahkemesi'nin, mülkiyet hakkının ihlaline ve dört başvurucuya müştereken 4 bin 800 lira maddi ve her birine ayrı ayrı olmak üzere net 5 bin lira manevi tazminata hükmetmesi, toprakları kamulaştırılan diğer köylüleri de umutlandırdı. Anayasa Mahkemesi'nin pilot davada verdiği 'ihlal' kararının, aynı durumda olan diğer 200 başvuru için örnek teşkil edeceği belirtilirken, Karakoçan ilçesine bağlı Akkuş köyünde arazileri kamulaştırılan diğer köylüler de kararı sevinçle karşıladı. Köy sakinlerinden Veli Nesimigil, daha önce kendi bilgileri olmadan acil kamulaştırma yapıldığını belirterek şöyle dedi:
"3- 4 ay sonra bu bilgiyi aldık. Bizim bildiğimiz acil kamulaştırma savaş döneminde oluyor. Mahkemeye verdik, mahkeme halen devam ediyor. Anayasa Mahkemesi iptal kararı vermiş. Bizim o arazilerimiz hep gitti. Hiçbir şeyimiz kalmadı. Benim 50 dönüm arazim gitti. 2- 3 adet ev gitti. Ama ev olarak işlem görmedi. Sonuç olarak var olan haklarımızı istiyoruz. Yolumuzu, suyumuzu ve altyapımızı yapacaklarını söylediler. Ancak hiç biri yapılmadı. Anayasa Mahkemesi kararına saygı duyuyorum. Emsal teşkil ediyor. Hukuk en güzel kararı vermiştir. Hukuk çerçevesinde haklarımızı aramaya çalışıyoruz."
'SÖZ VERDİLER, YAPMADILAR'
Akkuş Köyü Muhtarı Hüseyin Yartın, baraj yapımı sırasında kendilerine verilen sözlerin hiçbirinin yerine getirilmediğini söylerken, muhtarın eşi Naime Yartın şöyle dedi:
"Bize bir şey vermediler. Yolumuzu söz verdiler, yapmadılar. 'Halk evini, Cem evini yapacağız' dediler. Hiç birşey yapmadılar. Sonra çekip, gittiler. Anayasa Mahkemesi'ne teşekkür ederim. Yerinde bir karar verildi."
Kaynak: Diyarbakır Söz