Türkiye'nin önemli üzüm üretim merkezlerinden Elazığ'da, olumsuz hava koşullarından brandayla dalında korunan üzümlerin hasadı, bu yöntemle olabildiğince uzatılıyor.
Yöreye has iri salkımlı üzümleriyle tanınan kentte, yüksek kesimlere mevsimin ilk karın yağmasına rağmen hasat sürüyor.
110 bin dekar alanda gerçekleştirilen üretimle 80 bin tonu aşkın rekolte beklenen kentte, üreticiler hasadı ocak ayına kadar uzatıp hem üretimi artırmayı hem de daha uzun süre sofraları tatlandırmayı hedefliyor.
- Hasadı ocak ayına kadar sürdürmeyi planlıyorlar
Keban Barajı'nın kenarında bulunan, toprak ve iklim yapısı üzüm yetiştiriciliğine uygun olan merkeze bağlı Hoş köyü ile civar köylerde yaklaşık 35 bin dekar alanda üretim yapılırken, söz konusu alanda yılda yaklaşık 60 bin ton üzüm yetiştiriliyor.
Bu rekolte ile yetinmeyen üreticiler hasadın süresini, dolayısıyla karlılıklarını artırmak ve vatandaşlara daha uzun süre taze üzüm sunabilmek için farklı yöntemler kullanıyor.
Mevsim koşullarına rağmen hasadı sürdüren Hoş köyündeki üreticiler de soğuk hava ve yağmurdan etkilenmemesi için bağların üstünü branda ile kapatıyor.
Başta Ağın, Şilfoni, Öküzgözü, Köhnü ve kırmızı olmak üzere birçok üzüm çeşidi yetiştiren köylüler, hasadı ocak ayına kadar sarkıtmayı planlıyor.
Üreticilerden 70 yaşındaki Osman Berkel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçüklüğünde sadece 4 meşe ağacının bulunduğu ovanın devletin yaptığı kanallarla su getirilmesi sayesinde cennete dönüştüğünü söyledi. Berkel, bu gelişme üzerine herkesin üzüm yetiştirmeye başladığını belirterek, bu sayede verimin arttığını aktardı.
"Hava soğuk oldu mu insanlar nasıl ceket giyiyorsa biz de üzümlerimizin üzerine branda çekiyoruz. Brandadan sonra ne kadar yağmur yağsa üzüm güzelleşiyor, şifa oluyor. "diyen Berkel, ekim ayı ile bağların üzerini kapatmaya başladıklarını dile getirdi. Berkel, brandanın üzerine yağan yağmurun üzüme zarar vermediğine işaret ederek, aksine üzümün tadının şeker gibi olduğunu vurguladı.
- "Üzümlerimize giysilerini giydirdik"
Hoş köyü Muhtarı Mithat Sarıkamış ise merkeze 25 kilometre mesafede bulunan köyün tamamının üzüm yetiştiriciliği ile uğraştığını söyledi.
Sarıkamış, kendisinin de 50 dönüm alanda üreticilik yaptığını anlatarak, birçok üzüm çeşidi yetiştirdiğini belirtti. Sarıkamış, "Onuncu ayın birinden itibaren üzümlere giysilerini giydirdik. Bağlara brandaları çektik ki üzümün ömrü uzasın, aroması artsın." ifadelerini kullandı. Yetiştirdikleri üzümün özel bir aromaya sahip olduğunu anlatan Sarıkamış, şöyle dedi:
"Yani Hoş köyünün ismi gibi üzümü de hoş. Biz üzümümüzü daha önce tanınmadığı için Malatya ve Diyarbakır gibi civar illere satıyorduk. Ama tanındıkça hem bölgeye hem de Ankara, İstanbul gibi büyük illere pazarlamaya başladık. İnşallah Allah nasip ederse ileride Türkiye'nin her tarafına yayılmayı düşünüyoruz."
Kaynak: Diyarbakır Söz