Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) nedir? Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2015 üretim yılına ilişkin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne başvuru süresinin uzatılması için düzenlemeye gidiyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2015 üretim yılına ilişkin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) başvuru süresinin uzatılması için düzenlemeye gidiyor.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, “Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa sunuldu.
ÇKS yönetmeliğinin ilgili maddesine göre, üretim yılına ilişkin çiftçi başvuruları üretim yılının 30 Haziran tarihinde sona eriyor. Çiftçilerin bu tarihten sonra sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazileri hariç olmak üzere ÇKS’ye yeni bir çiftçi ve arazi kaydı yapılamıyor.
Yapılacak geçici düzenleme ile 2015 üretim yılına ilişkin başvurularını 30 Haziran 2015 tarihine kadar yapamayan çiftçiler söz konusu üretim yılına ilişkin çiftçi kayıt başvurularını 29 Şubat 2016 tarihine kadar yapılabilecek.
Çiftçi Kayıt Sistemi Nedir? ÇKS Nedir?Nedir bu ÇKS ? Çiftçi katıt sistemi ile ne amaçlanmıştır? Çiftçiler neden kayıt altına alınıyor?
ÇKS’nin açılımı ”ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ ”olup tarımda izlenecek yolların belirlenmesi yani tarımsal politikalarının belirlenmesine yönelik olarak çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınması için ,Tarım Bakanlığı tarafından kurulan bir sistemdir..Aynı zamanda ÇKS Tarımsal Desteklemelerin denetlenebilir ,izlenebilir,raporlanabilir ve sorgulanabilirliğinin sağlanması doğru ve sağlıklı değerlendirilmelerin yapılabilmesi,çiftçi bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt sistemi olam özelliğini taşımaktadır. Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği 16/04/2005 tarih ve 25788 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak sağlam Tarım Politikalarının Oluşturulması Kayıt sisteminin güncellenmesi, geliştirilmesi ve tarımsal desteklemelerin denetlenebilir, izlenebilir bir şekilde yürütülmesi hedeflenmektedir.Çiftçilere yönelik tarımsal Desteklemeler konusunda 2005 senesi dönüşüm yılı olmuştur,Çiftçi Kayıt Sistemi 2005 yılından itibaren Tarım Bakanlığı tarafından yapılacak olan bitkisel üretime ilişkin desteklemeleri kapsayacak bir yapıya dönüştürülmüştür,(Önceki yıllarda DGD tebliğleri 14/06/2002 tarihli ve 24785 sayılı R.G. de yayımlanan 2002/4165 sayılı Bakanlar Kurulu eki kararın 4.maddesine istinaden yayınlanmakta idi,2005 yılı ÇKS yönetmeliği 441 sayılı Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak hazırlanmıştır.) ÇKS yönetmeliği DGD ödemesi ve diğer Bitkisel Üretimi teşvik primi uygulamalarından ÇKS veri tabanını tamamen bağımsız hale getirmiştir.25.04.2006 tarih ve 26149 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 18.04.2006 tarih ve 5488 kanun nolu Tarım Kanunu ile tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejiler doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için gerekli politikaların tespit edilmesi ve düzenlemelerin yapılmasıdır.Kaynak: Diyarbakır Söz