Çiftçilere hibe edilen hayvanlar hastalıklı çıktı

Bingöl’de “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında hibe edilen büyükbaş hayvanlarda hastalık olduğunu belirten köylüler, sağlıklı hayvanlara da hastalığın bulaştığını belirttiler. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım ise iddiaları doğruladı.

Çiftçilere hibe edilen hayvanlar hastalıklı çıktı

DİYARBAKIR- Bingöl’de 2 hafta önce “Genç Çiftçi projesi” kapsamında hibe edilen hayvanlarda hastalık olduğu iddia edildi. İLKHA’ya konuşan hayvan sahipleri, sağlıklı hayvanlara da hastalık bulaştığını ifade ettiler.

Bir süre önce, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Merkez Düzağaç Kampüsünde “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında 42 Çiftçiye 252 Büyükbaş Hayvan Dağıtımı töreni yapılmıştı.

Törende hibe programından faydalanan ve hayvanlarını teslim alarak köylerine götüren çiftçiler, hayvanlarda hastalık bulunduğunu tespit ettikleri iddia ettiler.

Bingöl Merkez Çeltiksuyu(Madrak) köyünde oturan Hasan Gökalp,  ‘Genç çiftçi projesi’ kapsamında kız kardeşi Remziye Gökalp’a 6 adet büyükbaş hayvanın hibe edildiğini söyledi.

Gökalp, “Genç çiftçi projesi kapsamında hibe edilen hayvanlar için başvuru esnasında 3 bin TL ücret istendi. Biz de o parayı TİGEM hesabına yatırdık. TİGEM bize 30 bin TL değerinde hayvan verecekti. Bize 10 ve 12 bin değerinde, kalitesiz hayvan getirildi. Tüm itirazlara rağmen bu hayvanları alıp köye getirdik.  Daha sonra bu hayvanların sigortalanması gerekiyordu, bu kapsamda köye gelen sigorta yetkilileri, 'bu hayvanları sigorta yapamayız çünkü bu hayvanlarda şap hastalığı var' dediler ve sigorta yapmadan geri döndüler." dedi.

Hibe edilen hayvanların, sağlıklı olan diğer köy hayvanlarına hastalık bulaştırdığını ifade eden Gökalp,  TİGEM tarafından hibe kapsamında verilen bu hayvanların köylülere teslim edilmeden önce 15 günlük bir sürede hastalıklı olup olmadığı anlaşılması için karantina alınması gerekirken, getirilen hayvanların araçtan indirildiği gibi köylülere teslim edildiğini vurguladı.

“İçimizde hayvancılık hevesi vardı ondan da olduk”

Merkez Beyaztoprak köyünde oturan Nusrettin Börteçene de hibe kapsamında köylülere verilen hayvanlardan memnun olmadıklarını dile getirerek şunları söyledi: “Hibe kapsamında yerli ırk, kalitesiz ve şap hastalıklı hayvanlar verildi. Bize verilen hayvanlar ne ete gelir ne de süte gelir. 10 yıl da beslesek bu hayvandan bir şey çıkmaz. Buraya getirilen hayvanların köylülere verilmeden önce 15 gün karantinada kalması gerekiyordu. Bu hayvanların kontrolü için başvurduk; 2 haftadır gelen bakan yok. Bin 500 değerindeki hayvan 5 bin TL olarak köylüye verilmiş hibe olarak. 3 yıl bakımı mecburi. Sigortası yapılması lazım; hastalıklı olduğu için yapmadılar. Genç çiftçiyi böyle teşvik ediyorlarsa hiç etmesinler.   Şu an mağduruz. İçimizde hayvancılık hevesi vardı ondan da olduk.  Bu hayvanlara baksak ne çıkacak. Bu hastalıklı hayvanlar sağlam hayvanlarımıza hastalık bulaştırarak bir deri bir kemik bıraktılar.” ifadelerini kullandı.  

Beyaztoprak köyünde ikamet eden Paşa Hansu ile Mehmet Birgül adlı vatandaşlar da, “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında verilen hayvanların kalitesiz ve hastalıklı olduğunu dile getirerek durumu yetkililere bildirdiklerini, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden 2 veterinerin gelip hayvanlardan kan örneği aldığını aktardı.

Çeltiksuyu(Madrak) köyünde ikamet eden Çiftçilerden Yavuz Gök de kendilerine eşinin adıyla ‘Genç Çiftçi Projesi’ kapsamında 10 bin TL değerindeki hayvanların 30 bin TL karşılığında hibe edildiğini belirtti.

Tarım İl Müdürü iddiaları doğruladı                     

İddialara ilişkin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Bingöl İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım, hayvanların hastalıklı olduklarını doğruladı.

Yıldırım, şunları söyledi:  “Durumdan haberimiz var. Arkadaşlarımız bir haftadır sahadalar; tek tek işletmeleri geziyorlar. Hayvanların aşılarını yaptılar. Hastalıklı hayvanların kan numunelerini aldılar. Aldığımız numuneleri Şap Enstitüsünün bulunduğu Ankara’ya gönderdik.  Maalesef gelen hayvanlar hastalıklı çıktı; bilgimiz var ilgileniyoruz. TİGEM kontrolünde seçim yapılıyor. Müteahhit firma ihale ile aldıktan sonra buraya getirildi. Biz, Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü olarak, sadece gelen hayvanları hak sahiplerine dağıtımını yapıyoruz." (İLKHA)

Kaynak: Diyarbakır Söz