Elazığ'da çiftçiler, daha fazla gelir elde etmeleri için kinoa, aspir, kanola ve ayçiçeği gibi alternatif ürünler üretecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen proje kapsamında Elazığ'da eğitim verilen 500 üretici 3 bin 500 dekar alanda kinoa, kanola, aspir ve ayçiçeği üretimi gerçekleştirecek.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan, çiftçilerin daha fazla gelir etmek için alternatif ürün yetiştiriciliğine yöneldiğini söyledi. Talep üzerine kısa süre önce 500 çiftçiye alternatif ürün yetiştiriciliği konusunda eğitim verdiklerini dile getiren Karahan, bu kapsamda 3 bin 500 dekar alanda kinoa, aspir, kanola, ayçiçek gibi alternatif tarım ürünlerini üretmek için çalışma başlattıklarını kaydetti.
Karahan, bu yıl Elazığ'ın alternatif ürün çeşitliliği ile adından söz ettireceğini işaret ederek, "Alternatif ürünleri önemsiyoruz. Hem alışkanlıkların değişmesi hem de daha az alana sahip üreticilerimizi kısıtlı imkanlardan daha fazla gelir elde etmeleri için alternatif ürünlere yönelmelerini teşvik ediyoruz." diye konuştu.
- "Sözleşmeli üretim modelini yaygınlaştıracağız"
Karahan, alternatif ürünlerin yüksek katma değere sahip olmalarının yanında Türkiye'de kullanım alanlarının yeni yaygınlaşmaya başlamasından dolayı pazar riskini ortadan kıldırmak için sözleşmeli tarım modelini de teşvik ettiklerini vurguladı.
- Sözleşmeli ekim modeli
Tüketim alanlarının yaygınlaşmasıyla bu ürünlerin çiftçiye daha fazla katma değer sağlayacağına dikkati çeken Karahan, şöyle devam etti:
"Geçen sene denemesini yaptığımız kentin iklimine, ekolojisine ve toprak yapısına uygun olan kinoa, kanola, aspir ve ayçiçeğinin ekimini yaygınlaştırıyoruz. Geçen yıl yaklaşık bin dönüm alanda ekimini yaptığımız bu alternatif ürünlerin ekimini biraz daha geliştirmek ve satış hususundaki riskini ortadan kaldırmak üzere sözleşmeli ekim modelini 2017'de hayata geçiriyoruz."
- Üreticiler alternatif ürünlerden umutlu
Karahan, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından astronotların beslenmesinde kullanıldığı için "astronot yiyeceği" olarak da bilinen kinoa bitkisinin geçen yıl yapılan deneme ekimlerinden olumlu sonuç aldıklarını aktardı.
Kinoa ekenlerin susuz toprakta bir dekardan 200, sulu toprakta ise 350 kilogram civarında verim alabileceğini dile getiren Karahan, kentte özellikle kinoa ekiminin öne çıktığını kaydetti.
Baskil ilçesinin Tavşanuşağı köyünde kinoa ekimi gerçekleştiren Mehmet Geçen, geçen yıl susuz ektiği kinoa bitkisinden dekara 200 kilogram verim elde ettiğini söyledi.
Önceki yıl 50 dönüm ekim yaptıklarını, bu yıl bu rakamı 100 dönüme çıkaracaklarını anlatan Geçen, "Kinoa geliri yüksek. Değişiklik yaparak kinoa ekiyoruz. Kinoa ekimine büyük ilgi var, kinoa çiftçinin umudu oldu." ifadelerini kullandı.
- "Piyasası ve geleceği olan bir ürün"
Engin Köse ise merkeze bağlı Akçakale köyünde 75 dönüm alana kinoa ektiğini belirterek, "Araştırmalarımıza göre hem verim açısından hem de dönüme ekilen miktar açısından avantajlı. Piyasası ve geleceği olan bir ürün. Çiftçilerimizin buğday, arpa gibi ürünlerin yerine ekebileceği ve para kazanabileceği bir ürün olduğuna inandık." dedi.
İrfan Kindik de Harput Mahallesi Gülmez Tepesi mevkisinde 20 dönüm sulu tarlaya kinoa ektiğini aktararak, Elazığ'ın yakın zamanda kinoa ile anılır hale geleceğine inandığını dile getirdi.
Kaynak: Diyarbakır Söz