Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, doğaya zarar vermeyen yenilenebilir enerji kaynaklarını artırmak için Diyarbakır Şehirlerarası Terminal İşletmeleri (DİŞTİ) otoparkında Güneş Enerjisi Santralleri (GES) Projesi’nin temelini attı. Temel atma törenine Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, HDP Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Sibel Yiğitalp, Bağlar Belediye Eş Başkanları Birsen Kaya Akat ve Eşref Güler, HDP ve DBP il eş başkanları katıldı.
3 milyon 940 bin liralık proje
Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Deniz Kıraç, GES Projesi’ni daha önce Sümerpark’ta hayata geçirdiklerini hatırlatarak, DİŞTİ GES Projesi’nin ihale bedelinin 3 milyon 940 bin TL olduğunu söyledi. İnşa çalışmalarını 15 Aralık’ta tamamlamayı tasarladıklarını, Sümerpar’taki GES ile birlikte 1,2 MW yenilenebilir enerji elde edeceklerini ifade eden Kıraç, elde etikleri enerji ile günlük 3 ton ithal kömürün kullanımını engelleyeceklerini ve iklim değişiklikleri üzerinde ciddi etkileri olan günlük 7 ton karbon salımının da önüne geçmiş olacaklarını dile getirdi. Buna benzer projelere önlerindeki yıllarda da devam edeceklerinin altını çizen Kıraç, ayrıca proje kapsamında elektrikle çalışan araçların teşviki için şarj istasyonunun kurulacağını kaydetti.
‘Temiz ve ekolojik bir kent için tesis önemlidir’
Eş Başkan Fırat Anlı, belediyenin kentin ve bölgenin gelişmesi için her alanda çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, “Ne yaşansa yaşansın biz sonuna kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu tesis, geleceğimiz ve çocuklarımızın geleceği için çok önemli bir yatırım. Temiz ve ekolojik bir kent için bu tesis çok önemlidir. Bu projenin yüzde 90’ı Büyükşehir üsteniyor. Desteği için Karacadağ Kalkınma Ajansı’na da teşekkürlerimizi sunuyoruz. 17 yıllık belediye deneyimlerimizin sonucunda Avrupa Birliği standartlarında kentlerimizi geliştiriyoruz. Bu tesis sayesinde bin evde kışın ısınma sorunu çözülecektir. Enerji buradan temin edilebilecektir. Hayırlı olsun” dedi.
‘Öncülük yapıyoruz, teşvik ediyoruz’
Eş Başkan Gültan Kışanak ise geleceği kurtarmaya yönelik çalışmalar yürüten yerel yönetimler olarak çevre politikalarında ekolojiyi önemsediklerini vurgulayarak, küresel ısınmanın dünyanın en büyük sorunu olduğuna dikkat çekti. Kışanak, şöyle konuştu: “Bu konuda Amed’in büyük bir iddiası var. Biz Amed’i temiz bir enerji kenti haline getirmek için yerel yönetimler olarak öncülük yapıyoruz. Kentimizin tüm bileşenlerini, sivil toplum örgütlerini, iş insanlarını, sanayicileri, konutlarında ve işyerlerinde temiz enerji kullanma konusunda teşvik ediyoruz, öncü bir yaklaşımla projelerimizi bir bir hayata geçiriyoruz. Güneş enerjisi bitmeyen ve doğayı kirletmeyen bir enerjidir. Bu proje belediyenin dördüncü projesi. Bir yıldır iki projemiz başladı. Enerji üretiyoruz ve son derece verimli çalıştıklarını gördük. İki projemizde yapım aşamasında, birkaç ay içerisinde bitecek. Bunların dışında bizim atık su arıtma tesisinde biyolojik biyogaz üreten bir tesisimiz var. Buda doğaya zararlı gazların salımını önleyen ve buradan enerji üreten bir tesis. İddialıyız, her yıl en az 3 ya da 4 projeyle kentimizi temiz enerji kenti haline getireceğiz. Bu kent bütün bölgenin ve Ortadoğu’nun bu konuda öncü kenti olacak” şeklinde konuştu.
HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel de, proje ile enerjinin güneşten elde edileceğini ifade ederek, bu projenin aynı zamanda bundan sonra halka yapılacak olan hizmetlerin de bir göstergesi olduğunu söyledi. Belediyelere kayyum atamasına tepki gösteren Demirel, halkın iradesinin yok sayılamayacağını ifade etti. DİŞTİ GES Projesi’nin temeli atıldıktan sonra Eş Başkanlar ve beraberindekiler, Otogar içinde bulunan esnafı ziyaret ederek sorun ve sıkıntıları dinledi.
Kaynak: Diyarbakır Söz