''Dünyada Ekonomik Gelişmeler'' semineri

Devlet Eski Bakanı Yılmaz: ''Son birkaç yıldır iç tüketimle büyüyoruz ama iç tüketimle büyümek sağlıklı bir büyüme değil, yapmamız gereken şey bu dönemde sürdürülebilir büyümedir''

''Dünyada Ekonomik Gelişmeler'' semineri

mso-bidi-font-size:12.0pt; Devlet eski Bakanı Ayfer Yılmaz, Türkiye'nin son birkaç yıldır iç tüketimle büyüdüğünü, iç tüketimle büyümenin sağlıklı bir büyüme olmadığını belirterek, sürdürülebilir büyümenin sağlanması gerektiğini söyledi.

mso-bidi-font-size:12.0pt; Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (SATSO) Kadın Girişimciler Kurulu üyelerince düzenlenen ''Dünyada Ekonomik Gelişmeler, Yeni Ekonomik Yapıda Girişimciliğin Önemi, Sayısal Göstergelerle Girişimcilik-İstihdam İlişkisi ve Kadın Girişimcilik, Girişimcinin Kültürel ve Toplumsal Rolü'' konulu seminerde konuşan Yılmaz, ülke nüfusunun 90 milyona doğru gittiğini, bu nedenle de büyümek zorunda olduğunu bildirdi.

mso-bidi-font-size:12.0pt; Türkiye'nin optimal büyümesinin yüzde 6 ile 7 arasında olduğuna dikkati çeken Yılmaz, ''Türkiye büyüyor ama iç tüketimle büyümesi Türkiye'ye zarar. Son birkaç yıldır iç tüketimle büyüyoruz. Çünkü dışarıdaki piyasalar belli, kriz dönemi yaşanıyor dışarıda ama iç tüketimle büyümek sağlıklı bir büyüme değil. Neden? Yapmamız gereken şey bu dönemde sürdürülebilir büyümedir. Yüzde 50 ve üzeri Türkiye'de kalacak olan sektörlerde büyümek, üretimdeki artış, inovasyon ve istihdam yaratmak, teknoloji kullanmak gerekli'' dedi.

mso-bidi-font-size:12.0pt; Türkiye için çıkışın rekabet edilebilir üretimlerle dış pazarlarda sürekli şekilde rafta kalmayı becerebilmekten geçtiğini ifade eden Yılmaz, kadın girişimcilerin de aynı hedeflerle hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

mso-bidi-font-size:12.0pt; Türkiye'nin 2023 hedefine de değinen Yılmaz, ''İhracatta 500 milyar dolara ulaşacağız, kişi başına geliri 25 bin dolar yapacağız ve ilk 10 ekonomi arasına gireceğiz. Bu hedeflere bugünkü üretim anlayışımızla gelebilir miyiz? Hayır. Bugün iş gücü olarak enerji yoğun ve büyük katma değerdeyiz. Parayı ülkemizde bırakamıyoruz. Bir kere zihniyet değişikliğini yaşamamız gerekiyor'' ifadelerini kullandı.

mso-bidi-font-size:12.0pt;font-family:Arial; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-ansi-language:TR;mso-fareast-language: TR;mso-bidi-language:AR-SA">Dünyanın küresel bir pazar olduğunu, küresel pazarda bilgiyi üreten, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde rekabet edebilir ürüne dönüştüren ülkelerin refah toplumu olacaklarını anlatan Yılmaz, işbirliği ve güç birliği oluşturulması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz