157 milyon dolarlık yatırım yapan ASELSAN, elektrikli otobüs üretimi için start verdi. TEMSA ile ortaklık yaparak seri üretim de yapmayı planlayan ASELSAN, otobüslerin duraklarda da şarj olabilmesini sağlayacak teknoloji üzerinde çalışıyor.
ÖNEMLİ AVANTAJLARA SAHİP
Elektrikli otobüslerin şehir içi kullanımda diğer motorlara göre önemli avantajları yer alıyor . Daha verimli olan elektrikli motorlar, düşük güçte yüksek çekiş gücü üretebiliyor. Öte yandan rölanti faaliyet ihtiyacının olmaması, frenleme olayında enerjinin geri kazanımı ve mekanik bakım ihtiyacının (yağlama, balata vb.) çok daha az olması elektrikli motorları ön plana çıkarıyor.
Bunların yanı sıra elektrikli motorların en büyük özelliği egzoz gazı yaymamaları.. Bu özellik insanlık için büyük değer taşıyor. Böyle motorların üretilmesi tüm canlılık için önemli niteliğe sahip. Yanma gazlarının büyük bir kısmı zararsız nitrojen, su buharı (saf karbon yakıtlar dışında), ve karbondioksit (hidrojen yakıtı dışında) gibi gazlardan oluşsa da ufak bir bölümü karbonmonoksit, hidrokarbonlar, nitrojen oksitler, kısmen yanmamış yakıt ve partiküller gibi istenmeyen zararlı ve zehirli maddelerden oluştuğu belirtiliyor.
CİDDİ ORANDA TASARRUF SAĞLAYACAK
Uzmanlar, İstanbul’da İETT, Başkent Ankara ’da EGO ve İzmir’de ESHOT gibi binlerce otobüse sahip toplu ulaşım kuruluşlarının elektrikli otobüslere geçmesinden sonra yakıt harcamasında büyük oranda tasarruf sağlanacağı hedefleniyor. Yakın zamanlarda pillerin kapasitesinin artması ve maliyetlerin azalması gibi gelişmelerin yaşanmasıyla elektrikli araçları daha iyi hale getirmesi beklenmektedir.
Kaynak: trtturk.com
Kaynak: Diyarbakır Söz