BERCE Tarım İşletmesi'nde incelemelerde bulunan Vali Çınar, Muş Ovası'nda endüstriyel tarımın sınırlı birkaç ürünle sınırlı olduğunu ifade ederek, birim alanda geliri yüksek bitkilerin tespit edilerek, üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.
ALTERNATİF ÜRÜNLER
Ovada alternatif ürünleri desteklenilmesi gerektiğinin altını çizen Çınar, "Muş Ovası'nda ürün çeşitliliği ekonomiyi canlandıracaktır. Burada bir hammadde oluşturacaktır. Bu sebeple bu ürünlerin ekimi için çiftçilerimizin teşvik edilmesi gerekiyor. Ülkemizin ayçiçeği, soya fasulyesi, Mısır, kanola ve aspir gibi yağlık tohumlara ihtiyacı bulunmaktadır. Ovamızda piyasa değeri yüksek olan bu ürünlerin üretilmesi için çiftçilerimizi teşvik edeceğiz" dedi.
SULAMA PROJESİ KAPSAMLI
Muş Ovası'nın sulama projelerinin hazırlandığını ifade eden Çınar, her yıl taşkınlara neden olan Karasu Nehri'nin ıslah projesi devam ettiğini bildirdi. Yaklaşık 3 içinde bitecek bu projelerin ardından sulama sistemleri devreye gireceğini anlatan Çınar, böylece Muş Ovası alternatif tarım ürünleri ekimi yapacak daha fazla kazanç sağlayacaklarını kaydetti.
GELECEK YIL MUŞ'UN YILI OLACAK
Kentte hem tarım potansiyelinin geliştiğini hem de hayvancılık alanında daha modern işletmeler kurulduğunu ifade eden Çınar, tarım ve kırsal kalkınmada çok güzel gelişmelerin yaşanmasından dolayı, önümüzdeki yılların Muş için parlak olacağını söyledi.
Özellikle Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) bölgenin gelişmesi için tarım ve hayvancılık alanında büyük destek sunduğunu dile getiren Çınar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı ile tarım alet ve makinelerini desteklediğini kaydetti.
Bakanlığın sunduğu desteklerle tarımsal fabrikaların daha modern hale geldiğini ve hijyenik şartlarda üretim yaptığına dikkati çeken Çınar, şunları anlattı:
"Hayata geçirilen yeni teşvik sistemiyle ilimiz 6. grupta yer alıyor. Bu da ilimizde bundan sonra yatırım yapacak tüm müteşebbisler için tarım ve sanayi alanında çeşitli avantajlar sunuyor. Devletimizin destekleriyle özel sektörlerin, vatandaşın ve tüm kuruluşların gayret ve işbirliğiyle önümüzdeki yıllara daha iyi hazırlanıyoruz. Yatırımlar yavaş gibi görünse de sağlam adımlarla ilerliyor. 2015 yılına kadar Muş'ta çok şey değişecek. Bunların gerçekleşmesi için çok çalışmamız ve vitesi yükseltmemiz lazım."
Kaynak: Diyarbakır Söz