Ekonomik kriz Devlet Malzeme Ofisi'nin harcamalarını altı üst etti

Akaryakıt alımı için 47 milyon TL ödenek ayıran DMO, 796 milyon TL harcama yaptı. Kamu için yapılan tüm ticari alımlarda öngörülenden fazla harcandı.

Ekonomik kriz Devlet Malzeme Ofisi'nin harcamalarını altı üst etti

Devlet Malzeme Ofisi’nin (DMO) 2021 yılı alımlarına yönelik mali veriler açıklandı. DMO, 2021 yılında toplam 17 milyar 172 milyon TL’lik ticari alım yaparken alımlar için harcanan para 2020 yılına oranla yüzde 103 arttı. İktidarın kötü yönetimi nedeniyle giderek derinleşen ekonomik kriz, DMO’nun mali yapısını da doğrudan etkiledi.

Buna göre, akaryakıt alımı için 47 milyon 633 TL ödenek ayıran idare, birbiri ardına gelen zamların ardından akaryakıt için 796 milyon 383 bin TL ödeme yaptı.

AKARYAKITTA REKOR HARCAMA

Kamu İhale Kanunu’na aykırı alımlar yaptığı gerekçesiyle eleştirilen Devlet Malzeme Ofisi’nin 2021 yıl mali raporları, gecikmeli olarak açıklandı. Kamu kaynağı kullanan kurum ve kuruluşların mal ve hizmet ihtiyaçlarının tedarik ve dağıtımını sağlamakla görevli DMO’nun 2021 yılında 17 milyar 172 milyon 19 bin TL’lik ticari alım yaptığı belirlendi.

DMO’nun alımlarına yönelik mali detaylar, birbiri ardına gelen zamların kamunun ekonomisine etkisini de ortaya koydu. DMO, hemen her kalemde, öngördüğü ödeneğin üzerinde harcama yapmak zorunda kaldı.

Akaryakıt alımına yönelik veriler ise ödenek üstü harcamanın en çarpıcı örneğini oluşturdu. 2021 yılının başında 47 milyon TL ödenek ayrılan akaryakıt için yapılan harcama, yılın sonunda 796 milyon TL’ye kadar fırladı. Akaryakıt alımı için başlangıç ödeneği olarak öngörülen paradan yüzde bin 571 daha fazla para harcandı.

İLAÇ VE TIBBİ MALZEME İÇİN 10 MİLYAR TL

Toplam 10 kalemden oluşan ticari alımların akaryakıt alımını da kapsayan sekiz kaleminde başlangıç ödeneğinin üzerine çıkıldı. Döviz endeksli İlaç ve tıbbi malzeme alımı için 2021 yılının başında öngörülen 493 milyon TL’ye karşın DMO’nun kasasından 10 milyar 294 milyon TL çıktı. İlaç ve tıbbi malzeme alımı harcamasında başlangıç ödeneğine göre yaşanan sapma, yüzde bin 980 olarak gerçekleşti.

Kaynak: Diyarbakır Söz