Dernek buna gerekçe olarak ise emekli aylıklarının hesaplanmasında milli gelir artışının, 2000-2007 döneminde farklı uygulanmasını gösterdi.
Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu, 4-5 Mart tarihlerinde TÜED Genel Merkezi’nde toplanarak, gündemde bulunan konuları ve emeklilerin içinde bulunduğu sorunları kapsamlı olarak ele aldı. Dernek, yapılan değerlendirmeler sonucunda talepleri ve çözüm önerilerini ise yayınladığı Başkanlar Kurulu Bildirgesi ile açıkladı. Bildirgede, 2000 öncesi emeklileri kapsayan intibak ile aynı kazanç ve prim ödeme gün sayılarına sahip olan emeklilerin arasında var olan farklı aylıkların eşitlendiği ifade edilerek, intibakın hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür edildi.
EMEKLİLER YENİ BİR İNTİBAK İSTEDİ
Bildirgede ayrıca 2000-2007 arasında emekli olanlara da intibak uygulanması talep edilerek, “Emekli aylıklarının hesaplanmasında milli gelir artışı, 2000-2007 döneminde farklı uygulandığından, emekliler arasında burukluğa neden olan eşitsizlikler ortaya çıkmıştır. Bu dönemde emekli olanların prim kazancı ve prim ödeme gün sayılarının eşit olmasına rağmen, farklı yıllarda emekli olmaları nedeniyle emekli aylıklarında eşitlik sağlanamamıştır. Bu nedenle, emekli oldukları tarihe bakılmaksızın, bu grupta olan emekliler arasında eşitliği sağlayacak yeni bir intibakın yapılması gerekmektedir. Bu konuda Derneğimize çok sayıda talep ve soru geldiğinden, bu grupta olan emeklilerimizin sorunları yakından takip edilecek ve Hükümete bir rapor halinde sunulacaktır” denildi.
EMEKLİ AYLIKLARI GİDEREK DÜŞÜYOR
2008 sonrasında emekli olanların aylıklarının hesaplanmasında yeni bir sistem getirildiğinden, emekli aylıklarının giderek düştüğü bir sürecin yaşandığını belirten Dernek, 5510 sayılı Kanunun güncelleştirme katsayısı ve aylık bağlama oranlarında değişikliklere gidildiğinden, önceki yıllarda emekli olanlara göre aylıklarda kayıplar yaşandığının görüldüğünü ve bu nedenle, soysal güvenlikte eşitliği temel alan yeni bir emekli aylığı hesaplanması yoluna gidilmesi, mevzuattaki farklılıklara son verilmesini istedi. Öte yandan, emekli aylığı artışlarının yüzdeli ve TÜFE endeksli olarak uygulanmasının, mevcut eşitsizlikleri artırdığından, seyyanen zamları da kapsayan seçenekli artışların belirlenmesi gerektiği ve emekli aylıklarında TÜFE+refah payı artışı getirilmesi, alt sınır aylığı uygulanması ile birlikte değerlendirilmesi istendi.
“PROMOSYON KONUSUNDAKİ ÇALIŞMALAR HIZLA SONUÇLANDIRILMALI”
Bildirgede, ek ödeme olarak verilen tutarların yetersiz kalması nedeniyle yeni bir değerlendirme yapılması ve oranlarının yükseltilmesi istenirken, promosyon konusundaki çalışmaların da hızla sonuçlandırılması ve emeklilere hak ettikleri paraların ödenmesi talep edildi. Bildirgede, “Katkı payları emeklilerimizi zor durumda bırakmaktadır. Bu bakımdan, katkı paylarında emeklilerimiz muaf tutulmalıdır. Hastanelerde emekliler için bölümler ve poliklinikler için yeni bir yapılandırma yapılmalı ve emeklilerimize öncelik tanınmalıdır” taleplerine de yer verildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz