Bingöl'ün Kiğı ilçesine bağlı Eskikavak köyünde oturan Fazile Tekin adlı ev hanımı, 36 yıl önce eşi Zülfü Tekin'in başladığı arıcılık mesleğine devam ederek ev ekonomisine katkı sunuyor. Fazile Tekin, yıllar önce eşinin başladığı arıcılığı şu an kendisi severek yapıyor.
Ev hanımlığı dışında hem hobi ve hem de ev ekonomisine katkı amaçlı olarak eşiyle birlikte arıcılık mesleğini severek yaptığını söyleyen Tekin, ulaşımın güç olduğu bir bölgede yaşadıklarını belirterek, zor da olsa hayatlarını sürdürdüklerini ve arıcılık mesleğine devam ettiklerini söyledi.
Tekin, "Şu an eşimle birlikte arıcılık yapıyoruz. 36 yıldır eşimin başlattığı arıcılık mesleğini şu an beraber yapıyoruz. Biz arıcılığa alıştık artık bırakamıyoruz. Eşim geçmişte öğretmenlik yapıyordu, tayini çıkınca 'satalım yapamazsın' deyince 'yok ben bakarım' dedim ve yıllardır devam ettiriyoruz." dedi.
"Bal üreticileri olarak kazanamıyoruz"
Tekin, "Birçok meslekte olduğu gibi arıcılık mesleği de dürüstlük istiyor. Dürüstlük olunca baldan iyi bir verim elde edilir. Bal pazarlama konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Kaliteli balımızı istediğimiz fiyata satamıyoruz. Bizden bal alanlar başka yere götürüp iki katına satıyor, bu da bizi üzüyor. Bal üreticisi kazanamıyor, emeğinin karşılığını alamıyor. Bu alanda birçok giderimiz olmasına rağmen üretimimizin karşılığını alamıyoruz. Bu bölgenin ulaşımı çok çok zor. Şartların zorluğuna rağmen arıcılık yapıyoruz. Eşim emekli öğretmen. Arıcılığı ev ekonomisine katkı olarak yapıyoruz. Severek arıcılığa devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.
"Kaliteli bir bal üretiyoruz"
Fazile Tekin'in eşi Zülfü Tekin de 1982 yılından beri arıcılık yaptığını belirterek şunları söyledi:
"Emekli olduktan sonra rehabilitasyonda çalıştım. Eşim arıcılığa devam etti, satmadık. Gezginci arıcı değiliz, yaz-kış aynı yerde bırakıyoruz. Kış mevsiminde arıları içeride kışlatıyoruz. Arıcılık mesleği hem hobi ve hem de bir ihtiyaçtır. Hem gelen misafirlere ikram ediyoruz hem de satıyoruz. Bulunduğumuz bölge kırsal kesimdir, bakiredir, arıcılığa elverişli bir yerdir. Ormanlık ve çiçek florasının olduğu bir bölgedeyiz. Burada kaliteli bir bal üretiyoruz. Balımızı arkadaşlarımıza, tanıdık çevreye satıyoruz."
"Bingöl'de 15 bayan arıcımız var"
Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer ise il genelinde birliklerine 950 kayıtlı üye arıcının olduğunu belirterek, 950 arıcının içinde 15 kadının aktif olarak arıcılık yaptığını söyledi.
Üzer, "15 kadın arıcının içinde Fazile Tekin Hanım da var, aktif olarak arıcılık yapıyor. Kendisini ziyarette bulunduk. Bingöl'de kadın eli bala değince daha bir farklı oluyor. Kaliteli bir şekilde işini yapıyor. Kovanlarını inceledik kaliteli balları var. Tüm üyelerimizde olduğu gibi Fazile Hanıma her türlü katkıyı ve hizmeti veriyoruz, vermeye devam ediyoruz." şeklinde konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz