Esnaf için eylem planı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Türkiye’de bulunan 2 milyon 17 bin 603 esnaf ve sanatkar için ilk kez ‘Eylem Planı’ hazırladıklarını söyledi.

Esnaf için eylem planı

Müsteşar Ziya Altunyaldız, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Ankara Kızılcahamam Termal Otel’de gerçekleştirilen Esnaf ve Sanatkârlar Şurası Çalıştayı’nda konuştu. Türkiye’de bulunan 2 milyon 17 bin 603 esnaf ve sanatkar için uyguladıkları politikaların aileleri de dahil edildiğinde yaklaşık 8 milyon kişiyi ilgilendirdiğine işaret eden Altunyaldız, yaptıkları iyileştirme çalışmalarını anlattı.

Esnaf ve sanatkârlar ile esnaf ve sanatkâr meslek kuruluşları için ilk kez bir ‘Eylem Planı’ hazırladıklarını belirten Altunyaldız, “Esnaf ve Sanatkârlar Değişim, Dönüşüm, Destek (3D) Strateji Belgesi Eylem Planını hep birlikte oluşturduk ve hayata geçirdik. Bu belgede, vizyonumuzu, büyümeyi, sürekli gelişmeyi ve kalıcı olmayı hedefleyen, ahlaki değerlerden ödün vermeyen, ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eden, teknolojiyi kullanan ve müşteri ile birebir ilişki kurarak müşteriye özel mal ve hizmet üretebilen, işbirliği ve ortak çalışmaya açık esnaf ve sanatkâr oluşturmaktır.” dedi.

E-ESNAF VE SANATKAR VERİTABANI

Müsteşar Ziya Altunyaldız, Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından çıkartılan, mal ve hizmet alımı uygulama yönetmeliklerinde de bazı düzenlemeler yaptıklarını hatırlattı. Altunyaldız, “Bu çerçevede, ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterlik kriterlerinde, esnaf ve sanatkârlar lehine bir takım kolaylıklar sağladık. 'Yerli Malı Belgesi', 'Kapasite Raporu' ve 'İhale Üzerinde Kalan Esnaf ve Sanatkârların Faaliyetini Sürdürdüğüne Dair Belge'lerin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları’ndan da alınabilmesine imkan sağladık.” diye konuştu.

Bakanlık olarak e-Esnaf ve Sanatkâr Veritabanı olarak bilinen bilgi sistemini 2005 yılından itibaren devreye soktuklarını söyleyen Altunyaldız, “Tüm illerimizde, 3 bini aşkın esnaf ve sanatkâr odası, 82 esnaf ve sanatkâr odaları birliği, 81 esnaf ve sanatkâr sicil müdürlüğü, 13 esnaf ve sanatkâr federasyonu ve TESK tarafından kullanılmaya başlanmıştır.” dedi.

ESNAF VE SANATKARLAR ŞURASI YENİDEN TOPLANACAK

15 yıl gibi uzun bir aradan sonra, Esnaf ve Sanatkârlar Şurasını toplayacaklarını açıklayan Müsteşar Altunyaldız sözlerini şöyle tamamladı: “Esnaf ve sanatkârlarımızın ihtiyaçlarına cevap verecek bir teşvik ve destek mekanizmasına ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Bu amaçla bir çalışma başlattık. Çalışma kapsamında esnaf ve sanatkârımızın rekabetçi gücünü artırmaya yönelik olarak yurt içi ve yurt dışı teşvik ve destek mekanizmalarını inceliyoruz. Mevcut durumun ve ihtiyaçların tespitine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmaların sonucunda, esnaf ve sanatkârlarımızın rekabet gücünü artıracak, değişim ve gelişimini destekleyecek bir teşvik ve destek sistemini kurmayı arzu ediyoruz. 1990, 1994 ve 1998 yıllarında yapılan üç Esnaf ve Sanatkârlar Şurasından sonra, biz inşallah bu yıl içerisinde dördüncü şurayı yapacağız. Yani 15 yıl gibi uzun bir aradan sonra, Esnaf ve Sanatkârlar Şurasını ilk kez toplayacağız. Bakanlık olarak yürüttüğümüz tüm faaliyetlerde, paydaşlarımızla birlikte çalışmayı, onların fikirlerinden faydalanmayı şiar edindik. Ortak aklın gücüne inandık. Bu yüzden, bu yıl içerisinde yapacağımız Esnaf ve Sanatkârlar Şurasına büyük bir önem atfediyoruz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler