Ete ve süte zam kapıda

Saman fiyatı 1 ayda yüzde 316 artınca süte yüzde 25 zam gelecek.

Ete ve süte zam kapıda

Dünyadaki çoğu yatırım aracını geçerek Türkiye'de geçen yıla göre yüzde 316 zamlanan saman fiyatları, sütte üretici fiyatlarını yüzde 25, tüketici fiyatlarını ise yüzde 15 artıracak. İthalatın da etkisiyle kısa dönemde ette artış beklenmiyor; ancak dişi hayvan kesimlerinde artış görüldüğü ifade ediliyor.

SAMAN ALEVİ DEĞİL BU ZAM SÜTÜ TAŞIRIR

Bahar aylarının kurak geçmesi nedeniyle boyları uzamayan buğday sapları, saman fiyatlarını ortalama yüzde 316 artırarak dünyadaki yatırım araçlarının da önüne geçti. Maliyetleri artan besicilerin bir kısmı dişi hayvanlarını kesimhaneye götürürken, fiyatı 80 kuruş olan çiğ sütün, 1 lira olması gerektiğini belirtiyor.

Gıda üretiminin küresel ısınma nedeniyle bütün dünyada olumsuz etkilenmesi, bu ürünlerle bu ürünlerin hammadde olarak kullanıldığı diğer ürünlerin de fiyatlarını artırıyor. Türkiye'de de hasadın ardından ortaya çıkan tablo, et ve süt fiyatlarını da etkileyecek. Bazı bölgelerde geçen yıla göre 20 kat artan saman fiyatları, besiciyi de zor durumda bıraktı.

Büyükbaş hayvanların günde 5-10 kilogramcivarında saman yediğini dile getiren Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Osman Vasfi Yasun, "Yem fiyatlarında dünyaya bağımlı olduğumuz için oradaki artıştan besici sürekli etkileniyor. Şimdi de saman fiyatları, farklı bölgelerde farklı oranlarda arttı. Ulusal Süt Konseyi tarafından şu anda kilogramı 80 kuruştan satılan çiğ sütün 1 Ekim itibarıyla 86 kuruş olması öngörülmüştü. Ancak maliyetlerdeki bu artış, 86 kuruşun üzerine bir yüzde 17'lik zammın daha olmasını gerektiriyor. Gelecek ay tekrar toplanıp bu konuyu gündeme getireceğiz" diye konuştu.

TMO, 100 BİN TON ARPA SATACAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, daha önce samanların stoklandığını ve fırsatçıların fiyatları yükselttiğini açıklamıştı. Bunun üzerine yonca ve ot ithalatını serbest bırakan, besicilerin yemden olumsuz etkilenmemesi için hayvan başına 300 lira destek vereceğini açıklayan bakanlık, Toprak Mühsülleri Ofisi'nin (TMO) 100 bin tonluk arpa satışı için de dün düğmeye bastı.

KABA YEM AÇIĞI 14 MİLYON TON

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin 13-14 milyon ton kaliteli kaba yem açığı bulunduğunu belirterek, saman fiyatlarının çeşitli illerde yüzde 40 ile yüzde 316,7 arasında değişen oranlarda arttığını bildirdi.

Bayraktar, "Ziraat odalarımızdan aldığımız duyumlara göre, piyasada yeterli ürünün olmaması yanında fiyatların daha da yükseleceği beklentisiyle stok yapılması da bu fiyat artışında etkili oldu. Ardahan'da saman fiyatı yüzde 40 artarken, Kastamonu'da artış yüzde 316,7'yi buldu" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz