Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesince 2013 yılında "Sakin şehir" ağına dahil edilen, mistik tarihi yapısı ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini büyüleyen Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yeni turizm sezonu için hazırlıklar sona erdi.
Birecik Baraj Gölü nedeniyle bir bölümü sular altında kalan ilçede, bahar mevsimiyle işletmeciler, turistleri ağırlayacakları duba restoranlarını elden geçirerek, eksikliklerini giderdi.
Turistlerin en çok ilgi gösterdiği tur için teknelerinin tamirini yapan işletmeciler, teknelerini süsleyerek yeni sezona hazırladı.
Tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle Güneydoğu'nun "saklı cenneti" olarak nitelendirilen ilçede turistler, özellikle bir bölümü sular altında kalan "batık kenti" tekne turuyla geziyor.
Ziyaretçiler, tur sırasında birçok medeniyete ev sahipliği yapan Rumkale'yi uzaktan da olsa görme fırsatı yakalıyor.
Su altında kalan caminin minaresi ve terk edilmiş eski yapıların bulunduğu Savaşan köyü olarak da bilinen bölge ilgi gören yerler arasında bulunuyor. Bir kısmı su altında kalan Ulu Cami'yi de gezen ziyaretçiler, dünyada sadece ilçede yetişen "Karagül" bitkisini görme fırsatı da buluyor.
Halfeti Kaymakamı Mutlu Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede turizmi geliştirmek amacıyla çeşitli projeler yürüttüklerini söyledi.
İlçedeki çalışmalarla turizm sezonuna hazır olduğunu belirten Köksal, "Turizm ile uğraşan yatırımcılarımız turizm sezonuna güzel bir şekilde hazırlandılar. Ulaşım, konaklama, restoran anlamında hiçbir sıkıntı bulunmamaktadır. Turistlerimiz geldiklerinde rahatlıkla ilçede gezebilecekler." dedi.
Kalkınma Bakanlığının desteğiyle yürütülen projelerle ilçeye adeta bir Halfeti'nin daha eklendiğini dile getiren Köksal, "Eski Halfeti hem bakirliğini, doğal güzelliğini, tarihini korurken aynı zamanda da dengeli bir şekilde büyüyor. Burası Güneydoğu'nun incisi, sakin, güzel bir yer. Bu bağlamda yerli ve yabancı turistleri Halfeti'ye bekliyoruz." diye konuştu.
Köksal, kitaplara ve dizilere konu olan Karagül bitkisinin daha fazla yetiştirilmesi için proje yürüttüklerini dile getirdi.
TURİSTLERE YÖRESEL YEMEKLER DE SUNULACAK
Köksal, ilçede kamu binası olarak kullanılan Şelaleli Konak'ın restore edilerek kadınlar için eğitim merkezi haline getirileceğini belirterek, "Merkezde kadınlara çeşitli kurslar vereceklerini anlatan Köksal, "Burada unutulmaya yüz tutan yörenin özel yemeklerin ve el emeği, göz nuru ürünlerin üretilerek hem tanıtılması hem de unutulmaması için eğitim verilecek. Burada üretilen ürünler satışa sunularak kadınlara iş imkanı sağlamış olacağız." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz