Prof. Dr. Kumbaroğlu yaptığı basın açıklamasında, Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek zirvenin ‘güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeye ulaşmak amacıyla kapsayıcılık, yatırımlar ve uygulama’ ana başlıklarında ilerleyeceğini belirtti. Prof. Dr. Kumbaroğlu, devlet başkanlarının ikili görüşmelerinde çok daha farklı konuların gündeme gelebileceğini de belirtti. Son dönemlerde Türkiye ve Rusya’nın dış politika ve enerji başta olmak üzere çeşitli konularda farklılaştığının görüldüğünü amınsatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, "Rusya ile doğalgaz konusunda tahkimlik olduk. Türk Akımı projesinde işlerin kilitlendiği bir noktadayız ve nükleer santralin yapımıyla ilgili halen bazı belirsizlikler var" dedi.
ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ SORUNLARI ÇÖZEBİLİR
IAEE Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, G20 Zirvesi'nde tüm bu sıkıntıların sadece en üst düzeyde atılacak adımla çözülebileceği vurgusunda bulundu, şunları söyledi:
"İşin bürokratik kısımlarında gelinecek son noktaya gelindi. Bundan sonraki süreçte kilidi sadece iki ismin görüşmesi açabilir. Antalya’da Erdoğan ve Putin’in muhtemel görüşmesini bu çerçevede değerlendirmek gerekiyor. Türkiye’nin Rusya’ya muhtaç olduğu düşüncesine kapılmak doğru değil. Bizim onlara olduğumuz kadar, onların da bize ihtiyacı var. Rusya’nın hem en büyük müşterilerinden biriyiz, hem de Avrupa’ya satmak istedikleri gazın en önemli ticaret ayağı konumundayız. Ülkelerin birbirleriyle ilişkilerinde duygusallık olmaz. Ulusal çıkarlar ve ekonomik faydalar her zaman önde olmalıdır. Türkiye ve Rusya’nın ortak bir noktaya varabileceğine inanıyorum. Eğer görüşmeden anlaşma çıkarsa, her iki ülke için de uzun vadeli çok büyük kazanımlar söz konusu olur."
Kaynak: Diyarbakır Söz