Diyarbakır Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda ve Yem denetim ekipleri, İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar eşliğinde fırın, yemek fabrikası ve şekerleme üretimi yapan birçok işletmede denetim gerçekleştirdi.
Şekerleme üretimi, pasta, börek, hamur ve sütlü tatlılar gibi her türlü pastacılık ürünleri üretimi ve unlu mamuller üretimi faaliyet konularında üretim yapan işletmeler ile yemek fabrikalarını denetleyen ekibin başında denetime katılan İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, gıda denetçileri ile beraber işletmelerin teknik ve hijyenik yapılarının yanı sıra ürettikleri ürünün hammaddesinin mevzuata uygunluğu, depolanma şartları, üretim aşamaları, son ürünün muhafaza şartları ve işletmede kurulu olan kalite yönetim sisteminin yerinde doğrulanması gibi tetkiklerde bulundu.
DENETİMLER SIKLAŞTI
Yapılan denetimlerde iş yerlerinde gıda maddelerinin muhafaza koşulları, izlenebilirlik, personel hijyeni, alet ve ekipman hijyeni ve yürürlükteki mevzuat konularında iş yeri yetkilileri ve çalışanlarına bilgilendirme yapıldı.
Atalar, denetim sonrası işletmecilerin işletme ile ilgili karşılaştıkları sorunları dinleyerek çözüm önerilerinde bulundu.
Burada konuşan Atalar, herkesin sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşabilmesi için yeteri kadar üretim yapılması gerektiğini ve üretilen her ürünün mutlaka gıda mevzuatına uygun olarak üretilmesi gerektiğini belirtti.
UYGULANAN CEZALAR
2019 yılı içerisinde gıda üretim ve satış yerlerine yapılan denetimler, alınan numuneler ve idari yaptırımlar hakkında değerlendirmede bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Atalar, "2019 yılında 84 gıda kontrol görevlisiyle toplam 4 bin 879 adet denetim gerçekleştirilmiş olup Ramazan ayında da aynı hassasiyet içerisinde bugün itibariyle bin 405 denetim ve 240 adet numune alımı gerçekleştirildi. 2019 yılında bugün itibariyle 184 bin 362 TL tutarında 23 adet idari yaptırım uygulandı." dedi.
Atalar, "Tamamlanan fırın, unlu mamul ve sade pide üretim yeri denetimlerini takiben gıdaların üretim ve tüketiminde, her aşamada gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar kesintisiz olarak devam etmekle birlikte ramazan ayında artan gıda tüketimini fırsat bilerek uygun olmayan gıda ürünlerinin üretim ve satışını yapanlara fırsat vermemek için iftar saatlerine yakın saatlerde ve iftar saatlerinde özellikle lokanta ve restoran gibi toplu tüketim yerleri başta olmak üzere; iftar çadırları, bütün pastacılık ürünleri, şekerleme satış yerleri ve tatlı üretimi yapan iş yerlerinin denetimi yapılarak, 'ramazan paketi' adı altında muhtelif gıdaların bir arada yer aldığı paketlerin satış ve dağıtımının yapıldığı iş yerlerine yönelik denetimler de gerçekleştirildi." ifadelerini kullandı.
GIDA ÜRETİMLERİ
Atalar, son olarak şunları kaydetti:
"Bu yıl ki Ramazan Ayında da geçmiş yıllarda olduğu gibi aynı hassasiyet içerisinde 84 gıda kontrol görevlisi ile yoğun bir şekilde denetimlere devam edilecek. Tüketim artışını fırsat bilerek uygun olmayan gıda ürünlerinin üretim ve satışını yapanlara fırsat verilmeyecek olup halkın güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişimini sağlamada Tarım ve Orman İl Müdürlüğü üzerine düşen görevi yerine getirecektir. Vatandaşların da gıdayla ilgili tespit ettikleri uygunsuz durumları 'ALO 174 Gıda Hattı' vasıtasıyla ilgili mercilere ulaştırmaları, bu çalışmaların amacına ulaşmasında önem taşımaktadır."
Kaynak: Diyarbakır Söz