Kendine özgü rengiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken karagül, Birecik Barajı'nın su altında bıraktığı ilçenin ekolojik dengesinin değişmesi nedeniyle üretimi neredeyse durma noktasına gelen çiçekler arasındaki yerini aldı.
Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesince 2013'de "sakin şehir" ağına dahil edilen, mistik tarihi yapısı ve doğal güzellikleriyle yerli, yabancı turistlerin uğrak yeri arasında bulunan ilçede, kaymakamlık ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından "Sakin Şehirde Karagüller Açıyor" projesi hayata geçirildi.
- Uygulamalı öğreniyorlar
İlk etapta ilçedeki 300 metrekare alanda 500 karagül yetiştirilmeye başlanan proje kapsamında, bölge halkı arasında karagül yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak amacıyla 12 kadın kursiyere kesme çiçek eğitimi veriliyor.
Halk Eğitim Merkezinde teorik eğitim alan kadınlar daha sonra karagül ekimi yapılan serada uygulamalı olarak güllerin bakımında görev alıyor.
Halfeti Kaymakamı Mutlu Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yürüttükleri projenin yörenin dokusuna uygun, anlamlı bir proje olduğunu söyledi.
Karagülün dünyada sadece Halfeti'de yetiştiğini, ilçe dışına çıkarıldığında rengini ve özelliğini kaybettiğini anlatan Köksal, "Hem karagülün üretimini artırmak, onları doğaya kazandırmak hem de yörede yaşayan kadınlarımıza istihdam alanı oluşturmak amacıyla bu projeyi başlattık. Şu anda projemiz başarılı bir şekilde yürüyor." dedi.
Köksal, kursiyer kadınlara karagül bitkisi, önemi, yetiştirilmesi, üretilmesi hakkında eğitimler verildiğini bildirerek, eğitimlerin karagülün neslinin devamının sağlanması açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Kadınların eğitimlerini tamamladıktan sonra öğrendiklerini kendi bahçelerinde uygulama şansı bulacağını belirten Köksal, böylelikle hem bitkinin neslinin devam edeceğini hem de kadınların üretimden para kazanacağını dile getirdi.
- "Turistlere satacağız"
Kursiyerlerden Seda Çetintaş da eğitimlerde karagül yetiştiriciliği konusunda bilgi sahibi olduklarına değinerek, teorik eğitimlerin yanı sıra güllerin bulunduğu serada bakımını ve kesimini de öğrendiklerini söyledi.
Çetintaş, "Bu eğitimi tamamladıktan sonra kendi bahçelerimizde karagül yetiştirmeye başlayacağız. İnşallah yetiştireceğimiz güllerin hem tanıtımını yapacağız hem de yerli ve yabancı turistlere satarak gelir elde etmiş olacağız." diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz